Pafos Net

Ακάμας: Από... δυό χωριά τα χωριά της χερσονήσου λόγω Τοπικού Σχεδίου

title image

Η είσοδος στη χερσόνησο του Ακάμα ήταν σήμερα αδύνατη για όσους το επιχείρησαν. Αρχές και κάτοικοι της Ίνειας έκλεισαν από το πρωί τους δρόμους προς και από την Λάρα από όλες τις πλευρές της χερσονήσου, ως ένα πρώτο μέτρο των δυναμικών αντιδράσεων που θα ακολουθήσουν με αφορμή τις πρόνοιες του υπό εκκόλαψη Τοπικού Σχεδίου Ακάμα.

Πέραν των 200 κατοίκων και αποδήμων της κοινότητας, απέκοψαν τις προσβάσεις από την κοινότητα και άλλα σημεία της περιοχής προς την παραλία της Λάρας, φωνάζοντας συνθήματα και αναρτώντας πανό και πλακάτ στα οποία αναγράφονταν «συνύπαρξη ανθρώπου και περιβάλλοντος» , και «Ακάμας 30 χρόνια  πρόσφυγες στον ίδιο μας τον τόπο».

Οι διαδηλωτές παρέμειναν στην περιοχή για δύο περίπου ώρες και όπως ανέφερε ο κοινοτάρχης Ίνειας, Γιάγκος Τσίβικος, απαίτησαν ισονομία και ισοπολιτεία έναντι όλων των άλλων Κύπριων πολιτών.

« Για να εισακουστούμε πρέπει να συνεχίσουμε  τις δυναμικές και μαζικές διαμαρτυρίες και πρέπει να δοθεί το μήνυμα σε όλους τους εμπλεκόμενους και στις περιβαλλοντικές οργανώσεις που δυστυχώς είναι αυτές που είναι και στην ad hoc επιτροπή και αποφασίζουν και για τις γνωματεύσεις και για το εκπόνηση τοπικό σχέδιο», τόνισε. « Παρά τις εισηγήσεις που μας ζητούν κατά καιρούς, επί της ουσίας δεν μας λαμβάνουν καθόλου υπόψη στους σχεδιασμούς τους. Η Ίνεια καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τελευταία φορά να σταματήσει την εξαγγελία του Τοπικού Σχεδίου που θα αποτελέσει την ταφόπλακα της κοινότητας και των ανθρώπων της».

Οι δυναμικές κινητοποιήσεις της Ίνειας, είπε ο κοινοτάρχης, θα συνεχισθούν με αίτημα  το αυτονόητο, κατά την έκφραση του: Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει καμία τοπική αρχή που να έχει παραλίες και θάλασσα και να τους επιβάλλουν να απομακρυνθούν οκτώ χιλιόμετρα μακριά από αυτές, ανέφερε.

« Αν οπουδήποτε αλλού στον κόσμο συμβαίνει κάτι ανάλογο, προκαλούμε τον οποιοδήποτε να μας το πει και να το δεχθούμε», κατέληξε.

lara1

Τα «προεόρτια» των σκληρών απαντήσεων της κοινότητας δόθηκαν την περασμένη Κυριακή, όταν σε παγκοινοτική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της κοινότητας, εξαγγέλθηκαν για πρώτη φορά μέτρα και αποφάσεις που συνιστούν δραματική τροποποίηση των δεδομένων στον Ακάμα όπως τα γνωρίζουμε για τέσσερις σχεδόν δεκαετίες: Η Ίνεια επισήμως θεωρεί πια ότι το μέτωπο των κοινοτήτων του Ακάμα έχει σπάσει στα δύο, κατηγορώντας τις υπόλοιπες κοινότητες ότι ενέδωσαν στα ψήγματα που δίνει το νέο σχέδιο σε αυτές. Παράλληλα, επισημοποιεί το αίτημα της για να περιληφθεί όχι μόνο από πλευράς συμπλεγματοποίησης στο νέο Δήμο Πέγειας, αλλά και ως κομμάτι του Τοπικού Σχεδίου Πέγειας, αποκόπτοντας κάθε «ομφάλιο λώρο» με τις άλλες αρχές της χερσονήσου.

Μιλώντας στο PafosNet ο κοινοτάρχης Ίνειας, Γιάγκος Τσίβικος, κάνει λόγο για ένα υπό εκπόνηση Τοπικό Σχέδιο που δίνει κυριολεκτικά μηδενικά οφέλη στην κοινότητα του. Δεν μας έμεινε άλλη επιλογή, τονίζει, από το να αρχίσουμε κλιμακούμενες δυναμικές κινητοποιήσεις αρχής γενομένης από την σημερινή στη Λάρα.

« Η Λάρα είναι η μοναδική περιοχή για την οποία κυβερνώντες και άλλοι αρμόδιοι, τρέμουν το ενδεχόμενο διαμαρτυριών», τονίζει χαρακτηριστικά. « Αυτό αποδείχθηκε και από την προηγούμενη εκδήλωση μας εκεί, όταν σήκωσαν μέχρι και ελικόπτερο για να μας επιτηρεί, έφεραν σκάφη της Λιμενικής στην θάλασσα της Λάρας, κατέβασαν μυστικούς αστυνομικούς και την ΜΜΑΔ. Ο φόβος τους είναι η περιοχή της Λάρας και το δάσος δίπλα, άρα σύσσωμη η Ίνεια έδωσε το παρών της σήμερα, απέκοψε δρόμους και στο τέλος όλη η κοινότητα απόλαυσε και το μπάνιο της στη θάλασσα της Λάρας.

Δεν υπάρχει πλέον άλλη οδός, είναι η τελευταία μας ελπίδα να σταματήσουμε την επερχόμενη ταφόπλακα για την κοινότητα μας».

ineia2

Η Ίνεια, ανακοινώνει επίσης ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου, αποστέλλει επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητώντας να αναβληθεί η εξαγγελία του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα.

« Αφού πλέον με το νέο χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποφασίσθηκε η συμπλεγματοποίηση μας με την Πέγεια», είπε, « θα ζητήσουμε επισήμως και την αφαίρεση της Ίνειας από το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα και την ένταξη της στο υπό εκπόνηση Τοπικό Σχέδιο Πέγειας.

Δεν σημαίνει ότι με εκείνο το σχέδιο θα έχουμε τα οφέλη που επιδιώκουμε, αλλά στα σίγουρα κάτι περισσότερο θα πάρουμε έχοντας και την συνδρομή μιας μεγαλύτερης και οικονομικά πιο εύρωστης τοπικής αρχής, παρά τις συνεχιζόμενες απορρίψεις που λαμβάνουμε, όντες μέλη μιας περιοχής στην οποία είμαστε εντελώς απόκληροι για το ίδιο το κράτος μας».

Το παρών του στην εκδήλωση της περασμένης Κυριακής έδωσαν και εκπρόσωποι των αποδήμων Ίνειας, οι οποίοι σε παρέμβαση τους επεσήμαναν ότι βάσει των όσων έχουν διαρρεύσει από το υπό εκπόνηση Τοπικό Σχέδιο Ακάμα, πρόκειται για την ταφόπλακα της κοινότητας Ίνειας.

« Δεν είναι δυνατό να μείνουμε αμέτοχοι πλέον», είπαν. «Και καλούμε για μια ακόμη φορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να φανεί συνεπής στις επανηλλειμμένες δεσμεύσεις και υποσχέσεις του στην κοινότητα ότι θα την δικαιώσει.

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα».

inia3

Φορείς και κάτοικοι της Ίνειας βάλλουν ευθέως κατά των εμπλεκόμενων κρατικών υπηρεσιών και του ΕΤΕΚ, θεωρώντας εξωπραγματικές τις θέσεις τους περί αλλοίωσης του φυσικού περιβάλλοντος αν ανεγερθούν κάποιες μεμονωμένες κατοικίες στην τοποθεσία Άγιος Κήρυκος της κοινότητας.

Μια από τις σημαντικότερες ενστάσεις της κοινότητας στα όσα διαρρέουν για το νέο Σχέδιο Περιοχής, είναι η πλήρης άρνηση των κρατικών υπηρεσιών να επιτρέψουν την παραμικρή αξιοποίηση περιουσιών νοτίως του δρόμου της κοινότητας προς την θάλασσα και ο περιορισμός των όποιων αναπτύξεων επιτραπούν στα βόρεια της κοινότητας.

«Δηλαδή, θέλουν απλώς να μείνουμε κρυμμένοι πίσω από το βουνό και όλες αυτές οι εκτάσεις των ανθρώπων προς την πλευρά που βλέπει την θάλασσα, να παραμείνουν απαγορευμένος καρπός για τους κατόχους τους», παρατηρεί ο κάτοικος Ίνειας και πρώην διευθυντικό στέλεχος της Πολεοδομίας Πάφου, Κυριάκος Κυριακίδης. « Στην Ίνεια λαμβάνει χώρα μια κατάσταση που πρώτη φορά παρατηρείται στα χρονικά των πολεοδομικών θεσμίων παγκοσμίως».

Από την πλευρά του ο Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης, απόδημος της Ίνειας και επί σειρά ετών πρόεδρος των κυνηγών της Πάφου, τόνισε στο PafosNet ότι ο είναι εντελώς φαιδρή η τοποθέτηση περί «επηρεασμού των φυσικών θεάσεων» αν υπάρξουν χτίσματα στον Άγιο Κήρυκο:

« Δηλαδή, μας λένε στα σοβαρά ότι ο επισκέπτης που θα βρίσκεται στη Λάρα, θα κοιτάζει προς τα πάνω, στην Ίνεια, και επειδή θα έβλεπε από μια απόσταση χιλιομέτρων μερικά σπιτάκια στην τοποθεσία αυτή, θα ένοιωθε ότι τσιμεντώθηκε ο Ακάμας.

Αντιλαμβανόμενοι και οι ίδιοι την γελοιότητα των θέσεων τους αυτών, «θυμήθηκαν» στη συνέχεια να μας πουν ότι η εν λόγω περιοχή είναι και κοντά στα προστατευόμενα βράχια της Ίνειας. Και νέα πρόταση πλέον, προνοεί ότι η κορυφογραμμή της Ίνειας, είναι υψίστης περιβαλλοντικής σημασίας και πρέπει να ενταχθεί άμεσα σε προστατευόμενη περιοχή».

Η εξέλιξη αυτή τονίζει ο κ. Πιττοκοπίτης έγινε υπό τις θετικές αντιδράσεις και των οργανωμένων κυνηγών παγκυπρίως, οι οποίοι, ανέφερε, δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι σκάβουν τον λάκκο τους, κατά την έκφραση του.

« Έχουν την απαίτηση οι κύριοι κυνηγοί από την Λευκωσία, δηλαδή, να έρχονται μέσα στις περιουσίες μας και να κυνηγούν επιβάλλοντας μας πώς θα αναπτύξουμε και αν θα αναπτύξουμε τις περιουσίες μας τις οποίες οι ίδιοι στο μεταξύ απολαμβάνουν.

Δεν έχουν αντιληφθεί όμως ότι με αυτό ανοίγουν την πόρτα για την κατάργηση του κυνηγίου στον Ακάμα. Αύριο που θα ολοκληρωθεί το Τοπικό Σχέδιο, αυτούς θα παραλάβουν πλέον οι οικολόγοι και θα έχουν και δίκαιο. Φυσιολογικά πλέον θα λένε ότι δεν νοείται να υπάρχει εθνικό προστατευτόμενο πάρκο σε λειτουργία και κάποιοι να είναι μέσα με τα όπλα και να κυνηγούν.

Ο επόμενος στόχος των περιβαλλοντιστών είναι οι κυνηγοί. Οι οποίοι όμως είναι τόσο κοντόφθαλμοι, που δεν έχουν καν καταλάβει τι τους έρχεται».

inia6

Ο Δήμαρχος Πέγειας Μαρίνος Λάμπρου, ο οποίος παρέστη στην παγκοινοτική εκδήλωση, της περασμένης Κυριακής, εξέφρασε την ετοιμότητα της δημοτικής αρχής να συνδράμει την κοινότητα Ίνειας στα αιτήματα της.

« Πρέπει όλοι να σκεφτόμαστε τον Ακάμα και το φυσικό περιβάλλον», είπε, « αλλά παράλληλα οφείλουμε να σκεφτόμαστε και τους κατοίκους της Ίνειας, οι οποίοι επί 33 χρόνια υποφέρουν χωρίς καμία ανάπτυξη της περιοχής και των περιουσιών τους. Θα πρέπει να εξευρεθεί τρόπος να απολαύσουν και αυτοί όπως οι υπόλοιποι Κύπριοι τις περιουσίες τους».

inia2

Στην Κύπρο, δεν έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής να προστατέψουμε το περιβάλλον και ταυτόχρονα τον άνθρωπο, επιχειρείται είτε το ένα, είτε το άλλο, τονίζει ο Γιάγκος Τσίβικος. Τρανταχτό παράδειγμα οι κοινότητες του Ακάμα, επισημαίνει, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα εδώ και τρεις δεκαετίες, με τον πληθυσμό να φθίνει όλο και περισσότερο, λόγω της υπογεννητικότητας και της μετοίκισης των νέων σε άλλες περιοχές.

« Στην παρακμή των κοινοτήτων του Ακάμα, συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό η Δήλωση Πολιτικής του 1989, με την εφαρμογή της οποίας μεγάλες περιοχές του Ακάμα και τεράστιος αριθμός ιδιωτικών περιουσιών καθορίστηκαν με τον πολεοδομικό χαρακτηρισμό Προστασία της Φύσης και με μηδενικό συντελεστή δόμησης, εντός των οποίων απαγορεύτηκε η οποιαδήποτε ανάπτυξη», τονίζει. « Σε αντίθεση με τις περιοχές αυστηρής διατήρησης της φύσης που ίσχυαν στο παρελθόν, οι περιοχές του Δικτύου Natura 2000 δεν είναι ζώνες απαγόρευσης της ανάπτυξης. Βασική αρχή του Natura 2000 είναι ότι στον σχεδιασμό του πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι «οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές απαιτήσεις, καθώς και οι περιφερειακές και τοπικές ιδιομορφίες», ώστε να διασφαλίζεται η συμβατότητα των οιωνδήποτε οικονομικών δραστηριοτήτων εντός του Δικτύου με την προστασία πολύτιμων ειδών και οικοτόπων. Η λογική της μηδενικής ανάπτυξης, έχει αποδειχθεί καταστροφική για τον άνθρωπο».

inia5