Ξεσηκώνονται σήμερα στην Ίνεια. Κλείνουν τους δρόμους προς την Λάρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
14 Αυγούστου 2022Δυναμικές αντιδράσεις των κατοίκων της Ίνειας για το θέμα του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα αρχίζουν σήμερα. Θέλοντας να προλάβουν τα χειρότερα που διαφαίνονται, όπως υποστηρίζουν, αρχές και κάτοικοι της κοινότητας του Ακάμα ξεκινούν από σήμερα σειρά δράσεων διαμαρτυρίας προκειμένου να μην ολοκληρωθεί μια διαδικασία η οποία όπως καταγγέλλουν θα τους έχει για μια ακόμη φορά στο περιθώριο αποστερώντας τους το δικαίωμα στις περιουσίες τους και στην ανάπτυξη του τόπου τους.
Μετά την παγκοινοτική εκδήλωση της περασμένης Κυριακής, σήμερα κάτοικοι και ιδιοκτήτες γης προχωρούν στο κλείσιμο δρόμων και προσβάσεων προς την περιοχή της Λάρας από τις 11 το πρωί.
Μιλώντας στο PafosNet ο κοινοτάρχης Ίνιας, Γιάγκος Τσίβικος, τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα, σύσσωμες οι κοινοτικές αρχές του Ακάμα πραγματοποιούν αγώνα δρόμου για να προλάβουν τον περαιτέρω μαρασμό και αποκλεισμό των κοινοτήτων, ζητώντας την αναθεώρηση του υφιστάμενου Τοπικού Σχεδίου Ακάμα, ενός σχεδίου που κάθε άλλο παρά βιώσιμο είναι. Αυτό που διεκδικούμε, τονίζει, είναι η δημιουργία συνθηκών που θα φέρουν πραγματική ανάπτυξη και αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας, σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος.
" Το αφήγημα που θέλει τους κατοίκους του Ακάμα να επιθυμούν να τσιμεντώσουν την περιοχή και να καταστρέψουν τη φύση στον βωμό του χρήματος, είναι πέρα για πέρα λανθασμένο", αναφέρει. " Ως κάτοικοι της περιοχής έχουμε μεγαλώσει μέσα στη φύση και είμαστε οι πρώτοι που επιθυμούμε την προστασία και την ευημερία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής μας, αφού αναγνωρίζουμε ότι από αυτό εξαρτάται η δική μας υγεία και ευημερία. Το ζητούμενο είναι να βρεθεί η κοινή συνισταμένη, ώστε περιβάλλον και άνθρωποι να ζουν αρμονικά. Αναμένουμε από την Κυβέρνηση να δώσει τέτοια κίνητρα στους ανθρώπους του Ακάμα, μέσα από τα οποία θα επιτυγχάνεται η προστασία της φύσης, αλλά και η διατήρηση του πληθυσμού της περιοχής. Αρνούμαστε να δεχθούμε οτιδήποτε αναμένεται να καταδικάσει τις κοινότητες του Ακάμα σε ερήμωση".
Κανένα σχέδιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία, χωρίς τη συναίνεση και αποδοχή του από την τοπική κοινωνία, κάτι το οποίο επιβεβαιώνει και πρόσφατη έρευνα των πανεπιστημίων East Anglia και European School of Political and Social Sciences (ESPOL), σύμφωνα με την οποία οι τοπικές κοινότητες είναι οι καλύτεροι διαχειριστές περιβαλλοντικά ευαίσθητων περιοχών, σύμφωνα με τον Γιάγκο Τσίβικο.
Ο κοινοτάρχης Ίνειας υποστήριξε ακόμα ότι στην Κύπρο, δεν έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής να προστατέψουμε το περιβάλλον και ταυτόχρονα τον άνθρωπο. Τρανταχτό παράδειγμα είναι οι κοινότητες στις παρυφές του Ακάμα, επισημαίνει, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα εδώ και τρεις δεκαετίες, με τον πληθυσμό να φθίνει όλο και περισσότερο, λόγω της υπογεννητικότητας και της μετοίκισης των νέων σε άλλες περιοχές.
« Στην παρακμή των κοινοτήτων του Ακάμα, συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό η Δήλωση Πολιτικής του 1989, με την εφαρμογή της οποίας μεγάλες περιοχές του Ακάμα και τεράστιος αριθμός ιδιωτικών περιουσιών καθορίστηκαν με τον πολεοδομικό χαρακτηρισμό Προστασία της Φύσης και με μηδενικό συντελεστή δόμησης, εντός των οποίων απαγορεύτηκε η οποιαδήποτε ανάπτυξη», τονίζει. « Έκτοτε δεν έχει δοθεί οποιοδήποτε αντιστάθμισμα στους ιδιοκτήτες των περιουσιών, οι οποίοι παραμένουν μέχρι σήμερα εγκλωβισμένοι στην αναποφασιστικότητα και την αναβλητικότητα των εκάστοτε κυβερνήσεων.
Η θέσπιση της Δήλωσης Πολιτικής το 1989, έγινε ως προληπτικό μέτρο εν αναμονή του εντοπισμού των περιοχών που πραγματικά απαιτούσαν προστασία. Δεδομένου, ότι πλέον έχουν καθοριστεί οι περιοχές Natura, ο πολεοδομικός αυτός χαρακτηρισμός πρέπει να απαλειφθεί και να εφαρμοστούν οι νόμιμες πρόνοιες που διέπουν τις περιοχές Natura».
Σε αντίθεση με τις περιοχές αυστηρής διατήρησης της φύσης που ίσχυαν στο παρελθόν, αναφέρει ο κ. Τσίβικος, οι περιοχές του Δικτύου Natura 2000 δεν είναι ζώνες απαγόρευσης της ανάπτυξης. Βασική αρχή του Natura 2000 είναι ότι στον σχεδιασμό του πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι «οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές απαιτήσεις, καθώς και οι περιφερειακές και τοπικές ιδιομορφίες», ώστε να διασφαλίζεται η συμβατότητα των οιωνδήποτε οικονομικών δραστηριοτήτων εντός του Δικτύου με την προστασία πολύτιμων ειδών και οικοτόπων. Η λογική της μηδενικής ανάπτυξης, έχει αποδειχθεί καταστροφική για τον άνθρωπο, υποστηρίζει.