Ξανά στη δικαιοσύνη σήμερα η υπόθεση του παιδιού που είναι μετέωρο μεταξύ Κύπρου-ΗΠΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
16 Φεβρουαρίου 2021Την ώρα που το δικαστικό τελεσίγραφο για παράδοση του πεντάχρονου παιδιού στον αμερικανό πατέρα ή το νομικό εκπρόσωπο του έληγε την Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου, το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεπε προσωρινά την κατάσταση που διαμορφωνόταν την ημέρα εκείνη. Απρόσμενα, αφού άπαντες έκαναν λόγο για εξέταση της υπόθεσης τις επόμενες μέρες, το ανώτατο δικαστικό όργανο της Δημοκρατίας συνήλθε άμεσα και αποφάσισε την αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης του δικαστηρίου για να παραδώσει η μητέρα το παιδί στον πατέρα του προκειμένου να αναχωρήσουν για τις ΗΠΑ.
Μετά την σημαντική αυτή εξέλιξη, οι δύο πλευρές θα προσέλθουν ενώπιον του σήμερα. Κατά την ημέρα αυτή, θα γίνει παράθεση των θέσεων τους προκειμένου να αποφανθεί στη συνέχεια για την ακύρωση ή μη της απόφασης του Οικογενειακού Δικαστηρίου μέχρι να τελεσιδικήσει η έφεση που κατέθεσε η μητέρα.
Η μητέρα υπέβαλε το συγκεκριμένο αίτημα ενόψει έφεσης στην οποία προχωρεί ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου κατά της απόφασης του Οικογενειακού Δικαστηρίου. Το Δικαστήριο δεν έκανε δεκτό κανέναν από τους λόγους που επικαλέστηκε ο συνήγορος της νεαρής μητέρας και μέχρι να δώσει προσωρινά διέξοδο το Ανώτατο, ουσιαστικά όλα ήταν στον αέρα, δεδομένου ότι ουδείς ήταν εις θέση να δώσει τελεσίδικη απάντηση ως προς το τι μέλλει γενέσθαι μέχρι την απόφαση του Ανωτάτου.
Μιλώντας στο PafosNet μετά την απόφαση αυτή, ο συνήγορος του αμερικάνου πατέρα, Παναγιώτης Τσαγγάρης, τόνισε ότι δεν είναι χρονικά προσδιορίσιμο πότε θα τελεσιδικήσει η υπόθεση στο Ανώτατο. Ο πατέρας του παιδιού, είπε, ήρθε στην Κύπρο, όπου πλέον παραμένει μέχρι σήμερα εν αναμονή της προσωρινής απόφασης του Ανωτάτου.
Ο κ. Τσαγγάρης, εξέφρασε την θέση ότι η όλη υπόθεση οφείλεται σε λανθασμένους χειρισμούς της μητέρας, η οποία όπως υποστήριξε προσχεδίασε την φυγή από τις ΗΠΑ με τρόπο που την άφηνε εκτεθειμένη έναντι της δικαιοσύνης. Αρνήθηκε επίσης τους ισχυρισμούς της μητέρας για άσκηση βίας από πλευράς του πατέρα.
« Η ίδια έφυγε κρυφά από τις ΗΠΑ με το παιδί, αντί να μείνει να υποστηρίξει την αγωγή της που εκδικαζόταν στην αμερικανική δικαιοσύνη», είπε. « Ο πατέρας ήρθε το 2019 στην Κύπρο για σκοπούς ακροαματικής διαδικασίας και επί πέντε μέρες δεν του επέτρεπαν να βρεθεί με το παιδί του, μπορέσαμε να το δει μόνο σε δημόσιο χώρο, εν μέσω σταθμευμένων οχημάτων έξω από το Γραφείο Ευημερίας Πάφου.
Η μητέρα εξακολουθεί να κρύβεται και να αποκρύβει το παιδί, χαρακτηριστικά σας λέω ότι την κλήση για την διαδικασία στο δικαστήριο χρειάστηκε να την βρούμε στο μέσο ενός δρόμου στη Χλώρακα για να της την επιδώσουμε».
Η μητέρα, μέσω του δικηγόρου της Μιχάλη Βορκά, υπέβαλε έφεση και ζήτησε αναστολή της απόφασης επικαλούμενη οκτώ λόγους, μεταξύ των οποίων την υπέρμετρη καθυστέρηση στην αποπεράτωση της διαδικασίας, κατά παράβαση του άρθρου 11 της Σύμβασης για τις αστικές πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών.
Η μητέρα μέσω της έφεσης εξέφρασε την διάθεση της να αποδεχτεί οποιουσδήποτε όρους και να υπογράψει οποιαδήποτε εγγύηση απαιτείται, χρηματική ή μη, για την περίοδο στην οποία θα είναι σε ισχύ ή αναστολή εκτέλεσης. Δεσμεύτηκε δεν πως εάν το επιθυμεί ο πατέρας, παρόλο που όπως ισχυρίζεται δεν το έπραξε τόσο καιρό, θα βοηθήσει όπως αυτός επικοινωνήσει με τον γιο του.
Το παρών έδωσε και η Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Μονογονεικών Οικογενειών και Φίλων, Αργεντούλα Ιωάννου, η οποία ανέφερε πως συμπαραστέκονται στη μητέρα, η οποία βρίσκεται με το παιδί της στην Κύπρο εδώ και τρεισήμισι περίπου χρόνια.
« Όλες οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, περιλαμβανομένων και των δικαστικών αρχών, οφείλουν να προστατέψουν την μητέρα και το ανήλικο παιδάκι, αλλά και να διασφαλίσουν ότι θα διαμείνουν στην Κύπρο σε συνθήκες ασφάλειας, αφού ήδη έχει δημιουργηθεί νέος τόπος διαμονής του ανήλικου όπου χαίρει άκρας υγείας, φροντίδας και ψυχικής ισορροπίας», είπε.
Η μητέρα του παιδιού, σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Πάφου, έκανε λόγο για οικογενειακό δράμα που βιώνει, σημειώνοντας ότι τον Οκτώβρη του 2017 κατάφερε να διαφύγει από το σπίτι της στην Αμερική, όταν το παιδάκι ήταν μόλις 12 μηνών. Η ίδια υποστηρίζει ότι κατάφεραν να διαφύγουν και να μεταβούν στην Κύπρο, περνώντας μέσα από Καταφύγιο Προστασίας Γυναικών. Απηύθυνε έκκληση για αναστολή της απόφασης γιατί η οικογένεια της, όπως είπε, προχωρά σε έφεση και δεν επιθυμεί το παιδί της να τραυματιστεί ανεπανόρθωτα ψυχολογικά.
Ο Αμερικάνος πατέρας του παιδιού κατήγγειλε την Κύπρια μητέρα που διαμένει στην Πάφο ότι απήγαγε τον γιο τους και τον μετέφερε στην Κύπρο. Η μητέρα υποστηρίζει ότι ο πατέρας του παιδιού την κακοποιούσε συστηματικά και γι’αυτό αναγκάσθηκε να τον εγκαταλείψει το 2017 μαζί με το παιδάκι. Ταυτόχρονα ήρθε σε επαφή και με το προξενείο της Κύπρου στη Νέα Υόρκη επιτυγχάνοντας την απόδοση κυπριακής υπηκοότητας και κυπριακού διαβατηρίου στο παιδί. Χωρίς ενημέρωση και συγκατάθεση του πατέρα επέστρεψε στην Κύπρο και έκτοτε ζούσε στην Πάφο.
Ο πατέρας του παιδιού απέρριψε τους ισχυρισμούς της μητέρας υποστηρίζοντας πως ο ίδιος όταν αντιλήφθηκε ότι η σύζυγός του εγκατέλειψε το σπίτι δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι έφυγε από τις ΗΠΑ, καθώς το παιδί δεν είχε διαβατήριο και ήταν Αμερικανός υπήκοος.