Βράχος Επισκοπής: Την θέα που κόβει την ανάσα, ανακάλυψαν τον καιρό της πανδημίας και οι κύπριοι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
15 Δεκεμβρίου 2022Ιδιαίτερο περιβαλλοντικό και ορνιθολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο περίφημος Βράχος της Επισκοπής, στην επαρχία Πάφου, ο οποίος χαρακτηρίζεται και ως «Μετέωρα της Κύπρου». Η μεγάλης αξίας τοποθεσία βρίσκεται στο κέντρο του χωριού Επισκοπή, 14 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης της Πάφου, έχει μέγιστο ύψος 70 μέτρα και μήκος 250 μέτρα, καθιστώντας τον έτσι ως τον μεγαλύτερο μονόλιθο όγκο της Κύπρου.
Το σπάνιο αυτό γεωλογικό και οικολογικό σημείο της επαρχίας, ανακαλύπτουν εσχάτως και οι κύπριοι εκδρομείς. Λόγω των περιορισμών των διακινήσεων που επέβαλε η πανδημία για ταξίδια στο εξωτερικό μέχρι πριν λίγους μήνες, πολλοί συμπατριώτες μας έβαλαν τις τουριστικές αποδράσεις στην επαρχία Πάφου στο πρόγραμμα τους με αποτέλεσμα να ανακαλύψουν και το μοναδικής αυτής ομορφιάς τοπίο.
Ο πρόεδρος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης που λειτουργεί στην κοινότητα, Χριστάκης Χριστοδούλου, δήλωσε στο PafosNet ότι ο βράχος είναι μέρος του Γεωλογικού Συμπλέγματος Μαμωνιών και έχει χαρακτηριστεί ως Προστατευμένο Τοπίο. Πέραν από το γεγονός ότι αποτελεί έναν από τους πιο ενδιαφέροντες γεωλογικούς σχηματισμούς στην Κύπρο έχει επίσης και τεράστια περιβαλλοντική σημασία όσον αφορά την χλωρίδα και την πανίδα που φιλοξενεί, αφού εδώ απαντώνται σπάνια και προστατευμένα είδη.
«Ο γκρεμός της Επισκοπής έχει μεγάλο ορνιθολογικό ενδιαφέρον», επισημαίνει. « Το μεγαλόσωμο γεράκι Πετρίτης (Falco peregrinus) είναι σπάνιος και μόνιμος κάτοικος στην Κύπρο, που φωλιάζει σε ψηλούς γκρεμούς. Είναι αυστηρώς προστατευμένο είδος και περιλαμβάνεται στο Παράρτημα Ι της Οδηγίας 2009/147/ΕΕ.
Στην Κοιλάδα της Έζουσας φωλιάζουν τουλάχιστο τρία ζευγάρια και η μια φωλιά βρίσκεται στον γκρεμό της Επισκοπής. Στον γκρεμό της Επισκοπής μπορεί να παρατηρήσει κανείς και την ενδημική Σκαλιφούρτα (Oenanthe cypriaca). Η Σκαλιφούρτα είναι μεταναστευτικό είδος που αναπαράγεται μόνο στην Κύπρο και περιλαμβάνεται στο Παράρτημα Ι της Οδηγίας 2009/147/ΕΕ. Ένα άλλο πουλί που περιλαμβάνεται στο Παράρτημα Ι της Οδηγίας 2009/147/ΕΕ και παρατηρήθηκε να φωλιάζει σε τρύπες και κατακόρυφα πρανή στην περιοχή της Επισκοπής είναι η Κράγκα (Coracias garrulous). Ο παγκόσμιος πληθυσμός της Κράγκας έχει υποστεί δραματική μείωση τα τελευταία χρόνια. Επίσης στο γκρεμό της Επισκοπής συναντά κανείς και μια από τις μεγαλύτερες αποικίες από Κολιούς (Corvus monedula) στην Κύπρου».
Η χλωρίδα που απαντάται στον γκρεμό της Επισκοπής, τονίζει ο κ. Χριστοδούλου, έχει επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στις σχισμές του ασβεστολιθικού γκρεμού αναπτύσσεται χασμοφυτική βλάστηση. «Χαρακτηριστικά χασμόφυτα που αναπτύσσονται στον γκρεμό της Επισκοπής είναι το Verbascum levanticum, Umbilicus ruspestris και το Polypodium cambricum», αναφέρει. «Το είδος Verbascum levanticum έχει βρεθεί σε ελάχιστες θέσεις στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου και είναι το πιο χαρακτηριστικό χασμόφυτο του γκρεμού. Να σημειωθεί επίσης πως στην Κοιλάδα της Έζουσας η χασμοφυτική βλάστηση είναι πολύ σπάνια και περιορίζεται μόνο στον γκρεμό της Επισκοπής. Στην βάση του γκρεμού υπάρχει σημαντικός πληθυσμός του ενδημικού θάμνου Ζουλατζιά (Bosea cypria). Στον κόσμο υπάρχουν μόνο τρία είδη Bosea, στην Κύπρο, τα Κανάρια Νησιά και τα Ιμαλάια. Πρόσφατα ανακαλύφθηκαν στον γκρεμό της Επισκοπής δύο φυτά του Κόκκινου Βιβλίου της Χλωρίδας της Κύπρου, η Scilla morrisi και Crambe hispanica L ανεβάζοντας έτσι την περιβαλλοντική αξία του γκρεμού και της περιοχής γενικότερα».