Μελέτη Κυριάκου Δρουσιώτη: Η μη επιστροφή του ΦΠΑ, στραγγαλίζει εκατοντάδες επιχειρήσεις
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
11 Δεκεμβρίου 2015Την έγκαιρη επιστροφή του ΦΠΑ που οφείλεται για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στις επιχειρήσεις, όπως και πολλά άλλα σημαντικά προβλήματα που επηρεάζουν την ίδια τη βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων, επισημαίνει υπόμνημα του ΕΒΕ Πάφου προς το ΚΕΒΕ με το οποίο ζητά την άμεση δρομολόγηση ενεργειών για επίλυση του μείζονος προβλήματος. Τη μελέτη για τα στοιχεία που περιέχονται στο υπόμνημα διενήργησε ο πρώην πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου και επικεφαλής του Ελεγκτικού Τμήματος της Ελληνικής Τράπεζας, Κυριάκος Δρουσιώτης, ο οποίος είχε ήδη δύο συναντήσεις για το θέμα με την Επιτροπή Οικονομικών και την Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΕΒΕ.
Στο υπόμνημα σημειώνεται πως πρέπει να ρυθμιστεί άμεσα και να εκσυγχρονισθεί ο τρόπος με τον οποίο φορολογούνται τα δάνεια αξιωματούχων εταιρειών και ειδικότερα μικρομεσαίων επιχειρήσεων που συνάφθηκαν πριν χρόνια, όταν η νομοθεσία ήταν διαφορετική. Επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι στα υπόλοιπα των δανείων αυτών, σήμερα υπολογίζεται τόκος 9% ετησίως που λογίζεται ως εισόδημα των εταιρειών και στο οποίο πρέπει να καταβάλλεται άμυνα 30%, ασχέτως αν επί της ουσίας η εταιρεία έχει ζημιές.
Στη μελέτη αποκαλύπτεται επίσης ένα ακόμη ενδεικτικό δείγμα της «διγλωσσίας οικονομικής πολιτικής» του κράτους, αφού ενώ οι Κοινωνικές Ασφαλίσεις εγγράφουν κανονικά στα μητρώα εργαζομένων εργαζόμενους σε επιχειρήσεις και εισπράττουν τις σχετικές εισφορές για αυτούς, την ίδια ώρα ο Έφορος Φορολογίας όχι μόνο δεν αναγνωρίζει τους μισθούς των ατόμων αυτών ως εταιρικά έξοδα, αλλά ούτε καν τις πληρωμές που έγιναν στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις.
Με το υπόμνημα που κατατέθηκε, το ΕΒΕ Πάφου ζητά όπως υιοθετηθούν άμεσα διαδικασίες για την επιστροφή του ΦΠΑ σε πολλές επιχειρήσεις που δικαιούνται επιστρεπτέο ΦΠΑ, αλλά που το κράτος αρνείται να τους καταβάλει με τη δικαιολογία των κακών δημοσιονομικών.
«Υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν πολύ μεγάλα ποσά ως εισπρακτέα υπόλοιπα», αναφέρεται στο υπόμνημα, « και τα ποσά αυτά όχι μόνο παρακρατούνται από το κράτος για πολύ μεγάλη χρονική περίοδο, αλλά οι επιχειρηματίες δεν γνωρίζουν καν πότε θα τους επιστραφούν.
Η ευχέρεια που δίνεται στις επιχειρήσεις για συμψηφισμό οφειλομένων Κοινωνικών Ασφαλίσεων και φόρων, δεν επαρκεί για την επίλυση ενός τόσο σημαντικού προβλήματος».
Στο υπόμνημα γίνεται εκτενής αναφορά στη νομοθεσία και στις δύο επιλογές που έχουν οι εταιρείες οι οποίες σε περίοδο κρίσης καλούνται να πληρώσουν άμυνα 30% σε τόκο 9% που μάλιστα θεωρείται έσοδο σε ετήσια βάση, με αποτέλεσμα να αρθροίζεται κάθε χρόνο στο υπόλοιπο και να αυξάνει συνεχώς το ποσό.
Πληροφορίες του PafosNet αναφέρουν ότι πολλές επιχειρήσεις της Πάφου ετοιμάζουν ήδη δικαστικές προσφυγές, θεωρώντας ότι ο τόκος 9%, η ετήσια επιβολή του και η αναδρομική ισχύς της νομοθεσίας χρήζουν αναθεώρησης. Το ΕΒΕ Πάφου φέρεται να ζητά όπως τα υπόλοιπα αυτά ρυθμιστούν νομοθετικά και καταβληθούν άπαξ.
Στο υπόμνημα, γίνονται τέλος εισηγήσεις για να δοθούν κίνητρα για αποπληρωμή των οφειλομένων φόρων στις επιχειρήσεις, όπως συνέβη και στην περίπτωση του Φόρου Ακίνητης Ιδιοκτησίας.