Όχι του ΥΠΕΣ στην αύξηση Δήμων. Επηρεάζεται και ο προτεινόμενος Δήμος Ανατολικής Πάφου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12 Ιανουαρίου 2021Η κυβέρνηση «μαγείρεψε» την κατανομή των δήμων τραβώντας τα κάρβουνα κοντά της με τη δημιουργία των 14 δήμων στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης και χθες αιφνιδίως το «μαγείρεμα» ανέλαβαν κόμματα αυξάνοντας τον αριθμό των δήμων στους 20, ενώ ακούγονται φωνές για αύξηση τους στους 21 κάτι το οποίο θα οδηγήσει στην κατάρρευση της μεταρρύθμισης, όπως υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών. Ο Νίκος Νουρής ξεκαθάρισε πως η αύξηση του αριθμού στους 20 ή στους 21 δεν γίνεται αποδεκτή από την κυβέρνηση, η οποία διαφωνεί κάθετα και με την μη υιοθέτηση Ενιαίας Αρχής Έκδοσης Πολεοδομικών Αδειών και Αδειών Οικοδομής, αφού, όπως είπε, ο κατακερματισμός θα οδηγεί σε καθυστερήσεις και αφετέρου τείνει να ανατρέψει την πολιτική της κυβέρνησης για έκδοση των αδειών σε δέκα μέρες (για μικρές αναπτύξεις) και ενός έτους για τις μεγάλες αναπτύξεις.
Το θέμα συζητήθηκε χθες κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, η πρόεδρος της οποίας, Ελένη Μαύρου, παρατήρησε πως στους 14 δήμους δεν περιλαμβάνονταν οι 50-60 κοινότητες (συνολικού πληθυσμού πέραν των 100.000 κατοίκων) οι οποίες θα ενσωματωθούν στους δήμους αυξάνοντας και τον αριθμό των κατοίκων και κατ’ επέκταση των εισπράξεων, οπόταν δεν απειλείται η βιωσιμότητα των νέων σχημάτων.
Από τις βασικές αλλαγές στο νομοσχέδιο, η δημιουργία και Δήμου Ανατολικής Πάφου, όπως ζητά η Γεροσκήπου, ενώ στην υπόλοιπη Κύπρο προτείνεται η δημιουργία τριών αυτόνομων δήμων στην Ελεύθερη Αμμόχωστο (Παραλιμνίου, Αγίας Νάπας και Δερύνειας). Εξάλλου, ο Δήμος Στρόβόλου μένει μόνος με τους δήμους Αγίου Δομετίου, Αγλαντζιάς και Έγκωμης, να ενσωματώνονται στον Δήμο Λευκωσίας. Αν τελικά δημιουργηθεί και 21ος δήμος αυτός θα αφορά την Αραδίππου η οποία, προς το παρόν, ενσωματώνεται στον Δήμο Λάρνακας.
Με βάση τον προτεινόμενο Νόμο, στην επαρχία Πάφου θα έχουμε:
(i) Δήμος Πάφου στον οποίο ενσωματώνεται και η κοινότητα Κονιών
(ii) Δήμος Ανατολικής Πάφου, με έδρα τη Γεροσκήπου (Δήμος Γεροσκήπου και οι κοινότητες Αχέλειας, Τίμης, Αγίας Μαρινούδας, Αγίας Βαρβάρας, Αναρίτας και Μανδριών)
(iii) Δήμος Δυτικής Πάφου, με έδρα την Πέγεια (Δήμος Πέγειας και οι κοινότητες Έμπας, Λέμπας, Κισσόνεργας και Χλώρακας)
(iv) Δήμος Πόλης Χρυσοχούς (Δήμος Πόλης Χρυσοχούς και οι κοινότητες Αργάκας, Μακούντας, Χρυσοχούς, Γουδίου, Πελαθούσας, Κινούσας, Νέου Χωριού, Στενής, Περιστερώνας και Λυσού)
Ο πρόεδρος τη Ένωσης Δήμων, Ανδρέας Βύρας, υπέδειξε πως οι δήμοι πρέπει να έχουν λόγο στην αδειοδότηση των αναπτύξεων, διαφορετικά αναιρείται η αυτονομία τους. Όταν η εξουσία αδειοδότησης φύγει από τα Δημοτικά Συμβούλια οι πολίτες δεν θα έχουν λόγο αν για παράδειγμα θα κτιστεί μια πενταώροφη πολυκατοικία στην γειτονιά τους, είπε ο κ. Βύρας, ο οποίος πρόσθεσε, πως ουσιαστικά θα αποφασίζουν τεχνοκράτες και επεσήμανε πως αν οι αποφάσεις λαμβάνονται σε επαρχιακό επίπεδο, ο Δήμος Αθηένου θα αποφασίζει τι θα κτιστεί στη Λάρνακα και ο Δήμος Λάρνακας τι θα κτιστεί στην Αθηένου.
Τάχθηκε επίσης υπέρ της διοικητικής αυτονομίας των Δήμων χωρίς να έχει εποπτεία ο υπουργός Εσωτερικών ενώ διαφώνησε κα με τον έλεγχο των υγειονομικών υπηρεσιών των δήμων από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του κράτους.
Μετά το πέρας της συνεδρίας ο υπουργός Εσωτερικών σχολιάζοντας την αύξηση του αριθμού των δήμων σε 20-21 ανέφερε: «Θεωρούμε ότι αυτή η συγκεκριμένη διαφοροποίηση ξεκάθαρα θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη μεταρρύθμιση, τη βιωσιμότητα δηλαδή της μεταρρύθμισης και έχω ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να συναινέσει σε έναν τέτοιο αριθμό από τη στιγμή που επιστημονικά και τεκμηριωμένα, όπως έχω παραθέσει και τους αριθμούς, αυτό θα οδηγήσει σε κατάρρευση του νέου αυτού διοικητικού μοντέλου».
Όσον αφορά τις αδειοδοτήσεις αναπτύξεων, ο κ. Νουρής ανέφερε ότι δεν βρίσκει σύμφωνη την κυβέρνηση το γεγονός ότι δεν προκρίνεται μια ενιαία Αρχή Αδειοδότησης. Έκανε αναφορά στο νομοσχέδιο που αφορά την επίσπευση αδειοδότησης των μεγάλων αναπτύξεων, ενώ υπενθύμισε πως κατόπιν προσπάθειας του υπουργείου η έκδοση των πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών για την απλή κατοικία μέχρι διπλοκατοικία, γίνεται μέσα σε 10 μέρες από τις αρμόδιες Αρχές.
Η πρόεδρος της Επιτροπής, Ελένη Μαύρου, εξέφρασε έκπληξη στις ενστάσεις του υπουργού σχετικά με την αύξηση του αριθμού των δήμων. Παρατήρησε, πως ναι μεν τα κριτήρια της οικονομικής βιωσιμότητας ήταν από τα βασικά κριτήρια που λαμβάνονταν υπόψη της διαδικασία της δημιουργίας νέων δήμων, αλλά πρώτη φορά τέθηκε ως το απόλυτο κριτήριο από πλευράς της κυβέρνησης.
Η θέση που συγκεντρώνει πλειοψηφία μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων είναι η αύξηση των δήμων σε 20 λαμβάνοντας υπόψη και τον μεγάλο αριθμό των κοινοτήτων που έχουν προστεθεί, συμπλήρωσε.