Το πρώτο Cyprus Forum για την τοπική αυτοδιοίκηση πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΠΑΚ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
11 Απριλίου 2023Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη Λεμεσό και στις εγκαταστάσεις του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου(ΤΕΠΑΚ), το πρώτο Cyprus Forum για την τοπική αυτοδιοίκηση, στην παρουσία και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη. Το διήμερο φόρουμ συνδιοργάνωσαν ο μη κυβερνητικός οργανισμός Oxygono, ο Δήμος Λεμεσού και το ΤΕΠΑΚ, στο πλαίσιο της προσπάθειας διαμόρφωσης ενός μακροπρόθεσμου βιώσιμου σχεδίου για την ανάπτυξη των πόλεων και κοινοτήτων της Κύπρου.
Κατά τη διάρκεια του φόρουμ, διεξήχθησαν συζητήσεις υψηλού επιπέδου για μια ολιστική αντιμετώπιση της ανάπτυξης των Δήμων και Κοινοτήτων στην Κύπρο.
Σε χαιρετισμό του στο φόρουμ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη το Oxygono, τον Δήμο Λεμεσού και το ΤΕΠΑΚ για την πρωτοβουλία να διοργανώσουν το Cyprus Forum Cities, με επίκεντρο την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
«Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες ενδυναμώνουν τις σχέσεις μεταξύ όλων των φορέων και των πολιτών, για επίτευξη του κοινού μας στόχου. Θεωρώ ότι είναι κοινός ο στόχος για να μετατρέψουμε την πατρίδα µας σε μια χώρα αποδοτική ως προς τη διαχείριση των πόρων, μια χώρα πράσινη και ανταγωνιστική, αξιοποιώντας το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό της», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
Από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας, πρόσθεσε, « θα είμαστε δίπλα σας, θα δουλέψουμε μαζί σε αυτή την προσπάθεια και μέσα από τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ολιστικών πολιτικών να αξιοποιήσουμε τα ευρωπαϊκά εργαλεία και κονδύλια[…]για να πετύχουμε τον στόχο, για να προσφέρουμε στη χώρα μας ένα καλύτερο αύριο και να προσφέρουμε περισσότερες ευκαιρίες στη νέα γενιά του τόπου μας».
Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Cyprus Forum Cities και στους χώρους του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «είναι μεγάλη χαρά για μας που ενώνουμε δυνάμεις με τον Δήμο Λεμεσού και το Οxygono στην οργάνωση αυτής της εκδήλωσης».
«Το ΤΕΠΑΚ εκ της φύσης του είναι ένα πανεπιστήμιο πόλης. Ως πανεπιστήμιο που βρίσκεται και δρα στην καρδιά της πόλης, αισθανόμαστε έντονο το αίσθημα ευθύνης να ενώσουμε δυνάμεις μαζί με τον Δήμο και άλλους φορείς της πόλης συνεισφέροντας στη βιώσιμη ανάπτυξη της και στη διαμόρφωση του χαρακτήρα μιας ζωντανής, ακμάζουσας κοινότητας στην οποία είμαστε περήφανοι που είμαστε μέρος», σημείωσε.
Ανέφερε, επίσης, πως «στο στρατηγικό πλάνο του Πανεπιστημίου της τελευταίας τριετίας, έχει τεθεί ως προτεραιότητα η ευθυγράμμιση και ο προσανατολισμός της λειτουργίας του στο πλαίσιο των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Με τη δημιουργία σχετικής ομάδας εργασίας, η πανεπιστημιακή κοινότητα ανέπτυξε σειρά οριζόντιων πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής εντός και εκτός Πανεπιστημίου. Ως παραδείγματα αναφέρονται δράσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, την υγεία, την ευημερία και την ψηφιακή διακυβέρνηση».
Παράλληλα, πρόσθεσε ο Πρύτανης, «με τη συμμετοχή μας στη συμμαχία για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου, μαζί με άλλα 7 πανεπιστήμια από την Ισπανία, Ιρλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Λετονιά, Βουλγαρία και Ρουμανία, στοχεύουμε στη δημιουργία ενός από τα «Πανεπιστήμια του μέλλοντος», όπως τα χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που είναι ο κύριος χρηματοδότης της πρωτοβουλίας. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε κοινά προγράμματα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά στην αγγλική γλώσσα με τη δυνατότητα οι φοιτητές των προγραμμάτων αυτών να μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα σε όλες τις πανεπιστημιουπόλεις».
«Σημαντική εξέλιξη, αποτελεί και η προσπάθεια μας για προσφορά αγγλόφωνου προπτυχιακού προγράμματος σπουδών στο θέμα της βιώσιμης ανάπτυξης μέσω της συμμαχίας αυτής. Η προσπάθεια βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο σχεδιασμού», κατέληξε ο Παναγιώτης Ζαφείρης.