Oι 280 φιάλες κρασιού από τον βυθό της Γεροσκήπου, αναδύονται σήμερα στην επιφάνεια
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
07 Μαΐου 2017Συνολικά 280 φιάλες κρασιού που είχαν ποντισθεί το 2014 στο σημείο του τεχνητού υφάλου της Γεροσκήπου, ως μια δράση του Οργανισμού για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, πρόκειται να ανελκυθούν σήμερα, με το ειδικό κλουβί τους από τον βυθό, ώστε να χρησιμοποιηθούν κατά τις συνεχιζόμενες δράσεις για την λειτουργία της Πάφου ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα.
Η όλη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο θαλάσσιο χώρο όπου έχει δημιουργηθεί ο τεχνητός ύφαλος της Γεροσκήπου και όσοι το επιθυμούν θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν δωρεάν με το πλοίο Jolly Roger II στον τόπο ανέλκυσης. Μετά την ανέλκυση των κρασιών, θα ακολουθήσει δοκιμή από τους Somelier Γιώργο Κασσιανό και Βασο Μανώλη. Ανάλογα με την κατάσταση των μπουκαλιών και το αποτέλεσμα της δοκιμής θα μπορέσει το κοινό να δοκιμάσει τα κρασιά, αλλιώς αυτά θα φυλαχθούν και θα προσφερθούν σε άλλη εκδήλωση. Το κοινό θα έχει ωστόσο την ευκαιρία να δοκιμάσει άλλα κρασιά από τον κυπριακό αμπελώνα. Χορηγοί της εκδήλωσης της Κυριακής είναι οι Υπεραγορές Παπαντωνίου.
Με πρωτοβουλία της ομάδας του Πάφος 2017 που ασχολείται με τη συγκεκριμένη δράση και του δύτη Φώτου Σωκράτους, οι πρώτες φωτογραφίες από τα κρασιά που «αναπαύονται» στο βυθό της Γεροσκήπου δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα. Από την κατάδυση του κ. Σωκράτους και των συνεργατών του δυτών και τις φωτογραφίες που τράβηξαν, φαίνεται ότι η δράση του Πάφος 2017 είναι απολύτως επιτυχημένη, χωρίς τα μπουκάλια με το κρασί να υποστούν την παραμικρή ζημιά από τις κακές συνθήκες που επικρατούσαν κατά περιόδους στη θάλασσα της Πάφου ή από άλλους αστάθμητους παράγοντες.
Οι 280 φιάλες κρασιού ποντίσθηκαν με πρωτοβουλία του Οργανισμού και τη συνδρομή του Συνδέσμου Οινοχόων Κύπρου και του Κέντρου Προώθησης Κυπριακών Παραδοσιακών Προϊόντων. Η πόντιση έγινε στην τοποθεσία Μουλιά στον τεχνητό ύφαλο Γεροσκήπου, στις 14 Νοεμβρίου 2014 από δύτες της Cydive και του Παγκύπριου Συνδέσμου Δυτών. Τα κρασιά τα οποία προέρχονται από 22 κυπριακά οινοποιεία και είναι ως επί το πλείστο ερυθρά παλαίωσης, βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε βάθος 27 μέτρων στο αμπάρι του σκάφους Laboe, που έχει ποντιστεί επίσης στα πλαίσια της δημιουργίας του τεχνητού υφάλου.
Η οινογαστρονομική ομάδα του Πάφος 2017 πιστεύει ότι η ενέργεια αυτή θα προβάλει το κυπριακό κρασί και την Πάφο και θα κεντρίσει τον ενδιαφέρον των οινοποιών, των καταναλωτών, των ντόπιων και ξένων επισκεπτών.