Pafos Net

Το αρχείο του ΚΟΑ διασώθηκε χάρη στην ψηφιοποίησή του από το ΤΕΠΑΚ

title image

Το αρχείο του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ) διασώθηκε χάρη στη ψηφιοποίησή του από τη Βιβλιοθήκη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), δήλωσε την Παρασκευή, 15 Απριλίου, ο Πρόεδρος του Οργανισμού, κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, κάνοντας λόγο για μια από τις πιο σημαντικές μέρες στην ιστορία του ΚΟΑ αλλά και του αθλητισμού του τόπου μας γενικότερα.

Ο κ. Μιχαηλίδης μιλούσε στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΠΑΚ με σκοπό την παρουσίαση του ψηφιοποιημένου αρχείου του ΚΟΑ, το οποίο καλύπτει την χρονική περίοδο από το 1969, έτος ίδρυσης του Οργανισμού, μέχρι και σήμερα.

Ο ΚΟΑ, ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης, έθεσε ως στόχο την ανάδειξη της διαχρονικής πορείας και δράσης του, από το 1969 που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα, και προχώρησε πέρσι στην υπογραφή σχετικού μνημονίου συνεργασίας με το ΤΕΠΑΚ για ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και καταχώρηση του αρχείου, στη ψηφιακή πύλη πολιτιστικής κληρονομιάς της βιβλιοθήκης «Αθηνά».

Το τεκμήρια που ψηφιοποιήθηκαν φτάνουν τα 2.000 και περιλαμβάνουν φωτογραφικό υλικό, λευκώματα, εκδόσεις και κινηματογραφικό υλικό , ενώ ταξινομήθηκαν στις κατηγορίες αθλητικοί χώροι, ανακοινώσεις, διοικητικό συμβούλιο, εκδηλώσεις, εκδόσεις, ευρωπαϊκά προγράμματα, συναντήσεις και χορηγίες. Περιλαμβάνει, επίσης, πολύτιμο υλικό με προσωπικότητες από τον χώρο του αθλητισμού, που έκαναν περήφανη την Κύπρο, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

«Είναι ένα πολύτιμο υλικό που θα ξυπνήσει αναμνήσεις από τον κυπριακό αθλητισμό του παρελθόντος, αλλά θα είναι και μια σημαντική παρακαταθήκη για τις νέες γενιές», είπε.

Με την προσπάθεια αυτή, συνέχισε ο κ. Μιχαηλίδης, το αρχείο διασώθηκε και ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση στο υλικό και να ενημερωθεί σχετικά με τις δραστηριότητες και ενέργειες του ΚΟΑ, ενώ το κοινό μπορεί να έχει πρόσβαση μέσω ειδικής πύλης που θα τοποθετηθεί στην ιστοσελίδα του οργανισμού  www.cyprussports.org.

«Για να είμαστε στην ευχάριστη θέση σήμερα να παρουσιάσουμε ψηφιοποιημένο το αρχείο του ΚΟΑ, μερικοί άνθρωποι έβαλαν το δικό τους σημαντικό λιθαράκι.Ξεκινώντας από τον εμπνευστή της ιδέας, τον φίλο πρώην συνάδελφο στο ΔΣ Στέλιο Στυλιανού που προέδρευε της Επιτροπής Προβολής του ΚΟΑ, μεταφέροντας σχετική εισήγηση, την οποία υλοποίησε το ΔΣ του Οργανισμού», πρόσθεσε.

«Από εκείνη τη στιγμή άρχισε ο αγώνας για εντοπισμό του μεγάλου σε όγκο υλικού που είχε στην κατοχή του ο ΚΟΑ. Σε συνεργασία και με την καθοδήγηση του Διευθυντή της Βιβλιοθήκης ΤΕΠΑΚ Μάριου Ζέρβα το… νερό μπήκε στο αυλάκι. Ο Οργανισμός από την πλευρά του ανέθεσε στον λειτουργό Νεόφυτο Γεωργίου τη συλλογή και καταγραφή του υλικού, ενώ το ΔΣ δημιούργησε ειδική επιτροπή για την ψηφιοποίηση με επικεφαλής τη συνάδελφο Έλενα Παπακώστα. Όλοι αυτοί μαζί με τη λειτουργό της Βιβλιοθήκης του ΤΕΠΑΚ Γρηγορία Ευριπίδου συνεργάστηκαν άψογα και ετοίμασαν ένα σημαντικό έργο για το οποίο ο ΚΟΑ νιώθει ξεχωριστή περηφάνια», ανέφερε.

«Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα όλους τους συντελεστές για την υλοποίηση της ψηφιοποίησης και ιδιαίτερα τον Πρύτανη του ΤΕΠΑΚ για την αγαστή συνεργασία μας, την οποία είμαστε έτοιμοι να ενδυναμώσουμε ακόμη περισσότερο και σε άλλους τομείς της τεχνολογίας προς όφελος του αθλητισμού μας» , κατέληξε ο κ. Μιχαηλίδης .

Στο δικό του σύντομο χαιρετισμό, ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης του ΤΕΠΑΚ Μάριος Ζέρβας αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που επιτελεί η Βιβλιοθήκη και στο θέμα της ψηφιοποίησης σημαντικών αρχείων χάρη στην τεχνογνωσία και τον εξοπλισμό που διαθέτει, εκφράζοντας ταυτόχρονα ευχαριστίες προς τον ΚΟΑ για την εμπιστοσύνη που επέδειξε στη Βιβλιοθήκη για την ψηφιοποίηση του αρχείου του. 

Χαιρετισμό απηύθυνε επισης το μέλος του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ, Σάββας Στούππας, ενώ η παρουσίαση του αρχείου έγινε από την Βιβλιοθηκονόμο Γρηγορία Ευριπίδου.