Ανοιχτό Μουσείο Πάφου: Σε αντίθεση με το Αρχαιολογικό, μπορούμε να το απολαμβάνουμε
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
25 Ιουνίου 2020Αποτέλεσε ένα από τα πιο δημοφιλή project της Πάφου αναδεικνύεται για τις χιλιάδες των ξένων επισκεπτών της, διαρκούσης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2017 και αποτελεί και σήμερα το πιο χειροπιαστό, ενδεχομένως, έργο του Πάφος 2017 που θυμίζει σε όλους τους παφίτες τις εκπληκτικές μέρες που έζησαν τη χρονιά-ορόσημο στην σύγχρονη ιστορία της πόλης τους.
Ο λόγος για το «Ανοιχτό Μουσείο» που δημιουργήθηκε στη φύση της Κάτω Πάφου, με την κατασκευή και τοποθέτηση έργων τέχνης καλλιτεχνών σε δημόσιους χώρους. Πρόκειται, όπως είναι γνωστό, για το έργο «Σημάδια στον Χρόνο και Χώρο» το οποίο περιλαμβάνει συνολικά 12 δημιουργίες, οι οποίες τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία της πόλης, δημιουργώντας έτσι ένα ανοικτό μουσείο στην πόλη.
Μια γεωμετρική μαρμάρινη εγκατάσταση η «Όψεις Απεραντοσύνης» του Χάρη Πασπαλλή, το σύμβολο της Κύπρου η Αφροδίτη σε ένα βράχο ως ο «Άλλος ‘Ηλιος» της Γιώτας Ιωαννίδου, ο ψαράς στα Μπάνια της ίδιας και η κόκκινη «Παπαρούνα» του Ανδρέα Παρασκευά που ξεπροβάλλει ανάμεσα στον Φάρο και την θάλασσα, είναι κάποια από τα έργα που έχουν εγκατασταθεί στο δυτικό παραλιακό μέτωπο της Κάτω Πάφου, προσδίδοντας στην πόλη μια άλλη ενδιαφέρουσα προοπτική.
Τις παρεμβάσεις των καλλιτεχνών που έχουν εγκαταστήσει έργα, συμπληρώνουν οι Ανδρέας Μακαρίου, Umit Inatcsi και Δημήτρης Μακαρίου δημιουργώντας γλυπτά και εικαστικά έργα σε ανοικτούς χώρους, δίνοντας μια νέα διάσταση στο ανοικτό εργοστάσιο πολιτισμού ως ιδέα αλλά και περαιτέρω ανάπτυξη στην φιλοσοφία του «Ανοικτού Εργαστηρίου».
Φιλοδοξία με τα έργα αυτά ήταν να μπει η Πάφος στον χάρτη των πόλεων εκείνων με ενδιαφέροντα και γοητευτικά σημεία αναφοράς τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες της, ένας στόχος επισημαίνουν οι αρμόδιοι που επιτεύχθηκε και με το παραπάνω αν ληφθεί υπόψη η δημοφιλία και επισκεψιμότητα των κατασκευών αυτών, τρία χρόνια μετά την λειτουργία της πόλης ως πολιτιστικός ομφαλός της γηραιάς ηπείρου..
Σε αντίθεση με το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάφου, το οποίο ακόμη... βελτιώνεται για τις ανάγκες του... 2017, το έργο αυτό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας είναι διαθέσιμο στον καθένα να το απολαύσει.