Almyra Hotel και Τράπεζα Κύπρου εγκαινιάζουν τη συνεργασία τους με την έκθεση Voice of Ink
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
13 Νοεμβρίου 2017To Almyra Hotel και η Τράπεζα Κύπρου εγκαινιάζουν τη μόνιμη συνεργασία τους στον τομέα του πολιτισμού και της ανάδειξης ντόπιων ταλέντων, με την έκθεση "Voice of Ink". Η έκθεση που εγκαινιάστηκε στις 21 Οκτωβρίου και φιλοξενείται για ένα μήνα στο ξενοδοχείο Αλμύρα, στην Πάφο, περιλαμβάνει έργα των καλλιτεχνών Μίριαμ Μακ Κόννον Παπαγεωργίου και Μαριάννα Κωνσταντή.
Το θέμα της έκθεσης εστιάζεται σε συλλογές από λέξεις, συναισθήματα, αντικείμενα, που αφυπνίζουν το οικείο, τη μνήμη και το χωροχρόνο. Τα γράμματα φέρουν προσωπικά δεδομένα και χαρακτηριστικά ενός ατόμου καθώς η ρευστή πορεία της σκέψης συλλαμβάνεται στην οπτική και άμεση δράση της γραφής, σαν υλικό-πραγματικό τεκμήριο. Εμποτισμένες λέξεις από μελάνι, απορροφημένες σε χαρτί σαν επιφάνεια από δέρμα, ενεργοποιούν τη φαντασία και συλλογική μνήμη του θεατή, καθώς αναγεννούν πρόσωπα, αναμνήσεις, αρώματα. Η έκθεση δημιουργεί μία εστία αναθύμησης πάνω σε μια πλατφόρμα ενδιάμεσων κατευθύνσεων, ένα ταξίδι στο χρόνο σε ένα πέρασμα συνδεδεμένων κόσμων όπου αποστολέας και δέκτης συναντώνται.
Πληροφορίες για τα έργα:
Μίριαμ Μακ Κόννον Παπαγεωργίου
‘House of Letters’
Το έργο «House of Letters» ασχολείται με το Θέμα της μετανάστευσης και της υποχώρησης. Η καλλιτέχνης θα φτιάξει μια κλασική υποδομή σπιτιού (2.5x2.5x2.5μέτρα) με τα χιλιάδες γράμματα τα οποία έχει μαζέψει από μετανάστες παγκόσμια. Όλα τα γράμματα είναι γραμμένα με το χέρι και αντιπροσωπεύουν την επικοινωνία μεταξύ οικογενειών, φίλων και εραστών, οι οποίοι ζουν μακριά ο ένας από τον άλλο. Είναι προσωπικές μαρτυρίες σε μια ζωή μακριά από τους αγαπημένους και μακριά από την πατρίδα. Τα γράμματα αποκαλύπτουν τα συναισθηματικά ίχνη του ταξιδιού κάθε μετανάστη για τον οποίο η ιδέα μιας πατρίδας έχει συμβιβαστεί και διαστρεβλωθεί. Η καλλιτέχνης θα μαζέψει χιλιάδες γράμματα από την παγκόσμια διασπορά μεταναστών και θα τα στεγάσει μαζί στο ‘House of Letters’.
Το έργο μας οδηγεί στο να αναλογιστούμε πως είναι η ζωή των μεταναστών. Στις μέρες μας όπου η μετανάστευση έχει τόσες κατεστραμμένες συνέπειες για πολύ κόσμο, η Μίριαμ επιχειρεί να δράσει εναντίον αυτού και να εκφράσει ένα συναίσθημα ενότητας αντί για χωρισμού, φέρνοντας χιλιάδες ιστορίες μεταναστών μαζί κάτω από μια στέγη.
Σε αυτό το έργο η Μίριαμ εκθέτει το σπάνιο φαινόμενο της γραφής γραμμάτων. Λόγω της ανάπτυξης της τεχνολογίας, η γραφή και αποστολή γραμμάτων όλο και μειώνεται δίνοντας στο αντικείμενο αυτό μία σπάνια αξία, αξία που συνήθως δίνεται σε κάτι από το παρελθόν. Αυτή η αξία συνοδεύεται από νοσταλγία και ευθραυστότητα. Το έργο, The Ηouse of Letters θα κτιστεί αποκλειστικά από χαρτιά ταχυδρομικών γραμμάτων, αντηχώντας αυτή την αίσθηση της ευθραυστότητας. Αυτό το έργο μας βοηθάει να εκτιμήσουμε την ομορφιά και τη σπανιότητα της γραφής των γραμμάτων, ως αντικείμενο αλλά και ως σιωπηλό λόγο από ανθρώπους εκτοπισμένους σε όλο τον κόσμο.
Χαμένη Επικοινωνία
Σχέδιο με κάρβουνο σε χαρτί, 150x250cm, 2017
Η Μίριαμ θα εκθέσει ένα μεγάλο σχέδιο με κάρβουνο με έναν τοίχο από ταχυδρομικά κιβώτια. Τα κιβώτια είναι σκουριασμένα, φθαρμένα και αδρανή. Η καλλιτέχνης σκοπεύει να τονίσει πως η διαδικασία της αλληλογραφίας μέσω γραμμάτων, οδεύει προς εξαφάνιση.
Μαριάννα Κωνσταντή
Εγκαταστάσεις σε διάφορα σημεία στον χώρο υποδοχής, ανάμικτα υλικά, διαστάσεις ποικίλες. Η Μαριάννα Κωνσταντή σκιαγραφεί τα λόγια εκείνα που δεν έχουν ειπωθεί και είναι κρυμμένα σε υπαινιγμούς, σκέψεις και συναισθήματα, τα οποία έχουν αναιρεθεί και αναθεωρηθεί.
Η μεταβαλλόμενη κίνηση της σκέψης, δημιουργεί ένα οπτικό αποτύπωμα μιας χειρονομίας, που υποδηλώνει αυτονομία και ευαισθησία και αμφιταλαντεύεται μεταξύ επισημότητας και ειλικρίνειας.
Συλλογές από μελανοδοχεία και άλλα σχετικά αντικείμενα που συνδέονται με την τελετουργική διαδικασία και το υλικό περιβάλλον της γραφής, μεταπλάθουν την ελαφρότητα της στιγμιαίας εμπειρίας σε μνημειακό αποτέλεσμα ή μαρτυρία. Σώματα από μελάνι, συμπαγή, σχηματοποιημένα και απορροφημένα σε χαρτί, προβάλλουν εντυπώσεις από γνώριμες μνήμες και εμπειρίες. Η ρευστότητα των λέξεων και η ποιητική προέκτασή τους, παράγουν μια μετά-εντύπωση, εναλλακτική ανάμνηση και ενθύμηση.
Μίριαμ Μακ Κόννον Παπαγεωργίου
Γεννήθηκε το 1977 στο Δουβλίνο, Ιρλανδία. Αποφοίτησε από την Εθνική Σχολή Καλών Τεχνών της Ιρλανδίας το 1999 με Πτυχίο στη Ζωγραφική. Το 2000 τελείωσε post-graduate diploma στο Cyprus College of Art στη Λέμπα. Αντιπροσωπεύεται από την γκαλερί Αποκάλυψη στη Λευκωσία, Κύπρος και από την γκαλερί Olivier Cornet στο Δουβλίνο, Ιρλανδία.
Την Άνοιξη 2016 η Μίριαμ συντόνισε το δικοινοτικό έργο Common Ground για το Πάφος 2017, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Στο έργο αυτό συμμετείχαν παιδιά από την Κερύνεια και από την Πάφο. Η παρουσίαση του σχετικού ντοκιμαντέρ το οποίο ετοιμάστηκε κατά τη διάρκεια του έργου θα παρουσιαστεί στο κοινό τον Απρίλη του 2017.
Τα έργα της βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ιρλανδία, Αυστραλία, Αμερική, Γερμανία, Ισπανία, Ελβετία, Βέλγιο, Μ. Βρετανία, Ελλάδα και Κύπρο. Η Μίριαμ ζει και εργάζεται στην Kύπρο. Πίνακες της Μίριαμ επίσης βρίσκονται στις δημόσιες πινακοθήκες της Λεμεσού και της Λευκωσίας.
Μαριάννα Κωνσταντή
Γεννήθηκε το 1977 στην Πάφο. Απέκτησε μεταπτυχιακό στις Καλές Τέχνες από το Central Saint Martins College of Art & Design (2001) και Πτυχίο Καλών Τεχνών από το Middlesex University στο Λονδίνο (1999). Ασχολείται κυρίως με τη φωτογραφία, την εγκατάσταση, και την εφήμερη συνθήκη.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 26888705 ή 26888703 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.almyra.com