Την Ψηφιακή Πλατφόρμα e-fikardou παρέδωσε η Έδρα ΟΥΝΕΣΚΟ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
05 Σεπτεμβρίου 2024Σε μια συγκινητική ατμόφαιρα παραδόθηκε για δημόσια χρήση, τη Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024 , από τους εξειδικευμένους επιστήμνες της Έδρας UNESCO για την Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου, με Διευθυντή τον Δρα Μαρίνο Ιωαννίδη, στους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας η Ψηφιακή Πλατφόρμα e-fikardou, η οποία αναδεικνύει την πλούσια ιστορία, το μοναδική αρχιτεκτονική, τις τοπικές παραδόσεις και τον ζωντανό πολιτισμό, ενός εμβληματικού χωριού, με πλούσια ιστορία και αρχιτεκτονική αιώνων, του χωριού Φικάρδου της Κύπρου.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν σημαντικοί εκπρόσωποι όπως ο κύριος Χαράλαμπος Χριστοφίνας - Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Περιοχών Κύπρου, ο κύριος Χρίστος Πιτταράς - Πρόεδρος Αναπτυξιακής Εταιρείας Λευκωσίας, το Κοινοτικό Συμβούλιο του Φικαρδου με επικεφαλής τον Προέδρο του κύριο Χρίστο Τυρίμο και τον κύριο Σοφοκλή Μαρκίδη πρώην κοινοτάρχης Φικαρδου, καθως επισης ο κ. Δημήτρης Δημητρίου, Α/Κοινοτάρχης Φικάρδου, κ. Γεώργιος Πεχλιβάνης Μέλος κοινοτικού συμβουλίου, κ. Θεοδόσιος Μπακαλιάος Μέλος κοινοτικού Συμβουλίου και ο καθηγητής και Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του ΤΕΠΑΚ, κύριος Νικόλαος Τσαπατσούλης.
Η ψηφιακή αναπαράσταση της Φικάρδου προσφορά στην ιστορία της Κύπρου
Μια ενθαρρυντική, για το άλλοτε υποβαθμισμένο χωριό, εξέλιξη, που δεν θα μπορούσε να αποσυνδεθεί από τις ευρύτερες και επισταμένες προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια για διατήρηση, διαφύλαξη και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του. Προσπάθειες που σίγουρα οφείλονται και στη συμπερίληψη του Φικάρδου, στο πλαίσιο της εργασίας που γίνεται στο Εργαστήριο για τη Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο ΤΕΠΑΚ.
Η ψηφιακή αναπαράσταση τους Φικάρδου είναι ο φόρος τιμής στο παρελθόν της, το δώρο στο παρόν και η επένδυση στο μέλλον.
Ειδικότερα, μέσω ευρωπαϊκών χρηματοδοτούμενων έργων, το Εργαστήρι Ψηφιακής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ το οποίο φιλοξενεί τις Έδρες ΟΥΝΕΣΚΟ και Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Χώρου στον τομέα της Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, προσπαθεί σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων να συνδράμει στην ψηφιακή και ολιστική καταγραφή της μνήμης του Φικάρδου. Η πλατφόρμα αναπτύχθηκε στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών έργων ΕU Η2020 TEXTOUR, MNEMOSYNE και IMPACTOUR, τα οποία βρίσκονται υπό την Έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ στη Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά. Η συμμετοχή της Έδρας σ’ αυτά τα έργα έχει αναδείξει την αξία των ψηφιακών τεχνολογιών στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Είναι η πρώτη φορά που το ΤΕΠΑΚ παραδίδει ένα λειτουργικό ψηφιακό προϊόν με τόσο σημαντική κοινωνική και πολιτιστική αξία, καθιστώντας αυτή την πρωτοβουλία ιδιαίτερα σημαντική για το πανεπιστήμιο και την ευρύτερη κοινότητα.
Το Φικάρδου έχει συμπεριληφθεί στα παραπάνω προγράμματα ως κορυφαία περιπτωσιολογική μελέτη οικισμού που βρίσκεται στην Προσωρινή Λίστα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Σε αυτό το πλαίσιο, η διεπιστημονική ομάδα του ΤΕΠΑΚ έχει δημιουργήσει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα με την ονομασία «e-fikardou», η οποία προσφέρει μια ολοκληρωμένη εκπαιδευτική και διαδραστική εμπειρία, τόσο της υλικής όσο και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του Φικάρδου.
Η πλατφόρμα περιλαμβάνει ψηφιοποιημένα μοντέλα ολόκληρου του χωριού και των μνημείων του, ένα διαδραστικό ηλεκτρονικό βιβλίο, ψηφιακή τρισδιάστατη ξενάγηση, εικονική περιήγηση, καθώς και χαρτογράφηση των ποδηλατικών και πεζοπορικών διαδρομών του Φικάρδου.
Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι ένας από τους βασικούς στόχους του Η2020 TExTOUR project (https://textour-project.eu/), που είναι το κατεξοχήν ευρωπαϊκό πρόγραμμα που ενέταξε τον προστατευόμενο αυτό οικισμό της Κύπρου, μαζί με τον οικισμό Anfeh του Λιβάνου, ως περιπτωσιολογικές μελέτες, είναι η ανάπτυξη και η αναζωογόνηση υποβαθμισμένων πολιτιστικών τοποθεσιών και προορισμών με την ενεργή εμπλοκή των τοπικών κοινοτήτων.
Απώτερος στόχος είναι η ενίσχυση τόσο του πολιτιστικού τουρισμού όσο και της πολιτιστικής μας διπλωματίας.
Το έργο στοχεύει να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη ψηφιακή απεικόνιση του Φικάρδου, αποτυπώνοντας την πλούσια ιστορία, το μοναδικό αρχιτεκτονικό στυλ, τις τοπικές παραδόσεις και τον ζωντανό πολιτισμό της.
Το Φικάρδου είναι ένα χωριό βαθιά ριζωμένο στην ιστορία, που έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO λόγω της καλοδιατηρημένης παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του, η οποία προσφέρει μια συναρπαστική ματιά στην αγροτική ζωή στην Κύπρο από τους προηγούμενους αιώνες. Με έντονη εστίαση στη διατήρηση της αυθεντικότητας αυτού του μοναδικού χωριού, το έργο μας χρησιμοποιεί ψηφιακές τεχνολογίες αιχμής για να τεκμηριώσει και να παρουσιάσει κάθε λεπτομέρεια του Φικάρδου, από τα λιθόστρωτα δρομάκια μέχρι τα χαρακτηριστικά πετρόκτιστα σπίτια και τις βυζαντινές εκκλησίες.
Μέσω αυτού του έργου, θα ενισχυθεί ο ψηφιακός γραμματισμός της κοινότητας, προωθώντας μια απρόσκοπτη αλληλεπίδραση μεταξύ των κατοίκων του χωριού και των σύγχρονων τεχνολογιών. Υπάρχει στενή συνεργασία με την τοπική κοινωνία, ενθαρρύνοντάς την να συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία ψηφιοποίησης και παρέχοντάς την τα απαραίτητα εργαλεία για να ευδοκιμήσει στην ψηφιακή εποχή.
Η ολιστική προσέγγιση ψηφιοποίησης εκτείνεται πέρα από τα φυσικά χαρακτηριστικά του χωριού. Εμβαθύνει στη ζωντανή ιστορία του Φικάρδου, τις παραδοσιακές χειροτεχνίες, τα τοπικά έθιμα και τη λαογραφία. Χρησιμοποιώντας καθηλωτικές τεχνικές αφήγησης και διαδραστικά ψηφιακά εκθέματα, το έργο στοχεύει να δημιουργήσει μια ελκυστική και εκπαιδευτική εμπειρία για τους επισκέπτες σε όλο τον κόσμο.
«E-fikardou»-Ένα Ψηφιακό παράθυρο στον κόσμο- εργαλείο τουριστικής ανάπτυξης
Το έργο στοχεύει, επίσης, να τονώσει τον τοπικό τουρισμό ενισχύοντας την εμπειρία των επισκεπτών. Τα ψηφιοποιημένα εκθέματα μπορούν να χρησιμεύσουν ως βοήθημα πληροφόρησης και πλοήγησης για τους τουρίστες, κάνοντας την επίσκεψή τους πιο εμπλουτιστική και εκπαιδευτική. Επιπλέον, οι διαδραστικές λειτουργίες AR θα παρέχουν έναν καθηλωτικό, διασκεδαστικό και συναρπαστικό τρόπο για να μάθετε για την ιστορία και τον πολιτισμό του Φικάρδου.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Φικάρδου είναι μια πρωτοποριακή προσπάθεια για την προβολή της ομορφιάς και της μοναδικότητας του χωριού σε ένα ευρύτερο, παγκόσμιο κοινό. Αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής, δημιουργήσαμε ένα διαδραστικό και καθηλωτικό ψηφιακό τοπίο που δίνει ζωή στην ιστορία, την αρχιτεκτονική και τον πολιτισμό του χωριού. Οι χρήστες από όλο τον κόσμο μπορούν τώρα να εξερευνήσουν τα στενά σοκάκια, τις αρχαίες κατασκευές και τα γραφικά σπίτια του Φικάρδου χωρίς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, κερδίζοντας μια βαθύτερη εκτίμηση για τη μοναδική του κληρονομιά.
Ενώ το ψηφιακό χωριό προσφέρει έναν καινοτόμο τρόπο για να γνωρίσετε το Φικάρδου, εξυπηρετεί επίσης έναν δευτερεύοντα σκοπό - την προώθηση του τουρισμού. Προσφέροντας μια δελεαστική ματιά στον μαγευτικό κόσμο του Φικάρδου, στοχεύει να εμπνεύσει τους πιθανούς επισκέπτες. Προσφέρει ένα καθηλωτικό ψηφιακό ταξίδι που κεντρίζει την περιέργεια και ενθαρρύνει τους τουρίστες να επισκεφθούν το χωριό από κοντά, να ζήσουν από πρώτο χέρι τη γοητεία και τη φιλοξενία που έχει να προσφέρει το Φικάρδου.
Ο Πρόεδρος του κοινοτικού Συμβουλίου Φικαρδου κ. Χρίστος Τυριμος, συγκινημένος, πρόσθεσε τα εξής:
«Καθώς το Φικάρδου μπαίνει στην ψηφιακή του εποχή, βρισκόμαστε στο σημείο τομής παράδοσης και καινοτομίας. Είμαστε ενθουσιασμένοι με τις νέες ευκαιρίες που θα φέρει αυτό το έργο ψηφιοποίησης - αυξημένη παγκόσμια ευαισθητοποίηση, βελτιωμένες εμπειρίες επισκεπτών και ώθηση στον τουρισμό. Η ψηφιακή αναπαράσταση του Φικάρδου είναι ο φόρος τιμής μας στο παρελθόν της, το δώρο μας στο παρόν και η επένδυσή μας στο μέλλον. Σας προσκαλούμε θερμά να συμμετάσχετε σε αυτό το ταξίδι, να εξερευνήσετε το ψηφιακό Fikardou και, ελπίζουμε, να εμπνευστείτε να επισκεφτείτε αυτό το μαγευτικό χωριό από κοντά.
Με την ένταξη του Φικάρδου στην ψηφιακή του εποχή, γιορτάζουμε, επίσης, την αρμονική συγχώνευση του πλούσιου παρελθόντος της με ένα ζωντανό μέλλον. Το έργο ψηφιοποίησης δεν αφορά μόνο τη διατήρηση της κληρονομιάς, αλλά αφορά επίσης την αναζωογόνηση και την εξέλιξη, καταλύοντας ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή αυτού του ιστορικού χωριού.
Αυτή είναι κάτι περισσότερο από μια απλή ψηφιακή έκθεση - είναι μια διατήρηση της κληρονομιάς, μια γιορτή του πολιτισμού και μια αγκαλιά μελλοντικών δυνατοτήτων. Ελάτε μαζί μας για να γιορτάσουμε το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Φικάρδου, ενός τόπου όπου συναντώνται η ιστορία και η τεχνολογία.
Σας προσκαλούμε να εξερευνήσετε το ψηφιακό Φικάρδου, να ανακαλύψετε τη μοναδική γοητεία του και να μάθετε για την πλούσια πολιτιστική του κληρονομιά. Καθώς ξεκινάτε αυτό το ψηφιακό ταξίδι, ελπίζουμε να προσφέρουμε μια ζωντανή εικόνα της παραδοσιακής κυπριακής ζωής και της διαχρονικής ομορφιάς του Φικάρδου. https://efikardou.eu
Με την παγκόσμια πρωτοπορία του ΤΕΠΑΚ στον τομέα της Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ανθρώπου, η οποία οδήγησε, μάλιστα, στην τιμητική ανάθεση της αντίστοιχης Έδρας της UNESCO και μέσα από τις μεγάλες διοργανώσεις (παγκόσμια Συνέδρια EuroMed, διεθνή Forums, σεμινάρια, ευρωπαϊκά έργα δεκάδων εκατομμυρίων που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας στην Κύπρο και παράγουν εξαιρετικό εθνικό έργο για την Κύπρο κ.ά.), που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας απ’ όλο τον κόσμο , το ΤΕΠΑΚ και η Κύπρος έχουν καταστεί παγκόσμιο σημείο αναφοράς στις Νέες Τεχνολογίες και στην παραγωγή γνώσης και δημιουργίας πολιτικών διαχείρισης και διάσωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς» .