Pafos Net

Τιμητική διάκριση για καθηγητή του ΤΕΠΑΚ στον τομέα της Ρεολογίας

title image

O Ελληνικός Σύνδεσμος Ρεολογίας (Hellenic Society of Rheology, HSR) ανακοίνωσε ότι το εναρκτήριο βραβείο «Τάσος Χ. Παπαναστασίου 2025» θα απονεμηθεί στον Αναπληρωτή Καθηγηγητή του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΤΕΠΑΚ, Παύλο Σ. Στεφάνου.

To έγκριτο αυτό βραβείο τιμά την κληρονομιά του καθηγητή Τάσου Χ. Παπαναστασίου, πρωτοπόρου στη Ρεολογία, και αναγνωρίζει την εξαιρετική προσφορά στον τομέα.

Η Ρεολογία είναι η επιστήμη της παραμόρφωσης και ροής των υλικών, τόσο ρευστών (υγρά και αέρια) αλλά και μικρομερών (σε μορφή πούδρας) στερεών. Απονέμεται σε νέους επιστήμονες (κατά μέγιστο δεκαπέντε έτη ερευνητικής δραστηριότητας μετά τη λήψη του διδακτορικού τίτλου) που ασχολούνται με τη ρεολογική έρευνα και αναγνωρίζει τα επιτεύγματα και τη συμβολή τους στην πρόοδο της ρεολογικής επιστήμης.

Η εξαιρετική δουλειά του Καθηγητή Στεφάνου στη θερμοδυναμική εκτός ισορροπίας και στη καταστατική μοντελοποίηση έχει βελτιώσει σημαντικά την κατανόησή μας για τα σύνθετά ρευστά (complex fluids). Το έργο του, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ενός απλού, ακριβούς και φιλικού προς τον χρήστη διαφορικού καταστατικού μοντέλου για τη ρεολογία των πολυμερικών τηγμάτων και διαλυμάτων διαπλεγμένων πολυμερών, είχε βαθιά επίδραση στο πεδίο.

Σε αναγνώριση των επιτευγμάτων του, θα παραδώσει μια κεντρική διάλεξη με τίτλο «Μοντελοποίηση σύνθετων ρευστών με τη χρήση της θερμοδυναμικής εκτός ισορροπίας: από πολυμερικά τήγματα μέχρι τσιμεντόπαστες».

Το βραβείο θα απονεμηθεί για πρώτη φορά στην 11η συνάντηση του Ελληνικού Συνδέσμου Ρεολογίας που θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο μεταξύ 1-14 Ιουνίου 2025.

Ο Αναπ. Καθ. Παύλος Στεφάνου, PhD (γ. 1982) αποφοίτησε από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, Πάτρα, Ελλάδα το 2006 (Γ.Μ.Ο.: 9.24/10). Στη συνέχεια, ακολούθησε διδακτορικές σπουδές στο ίδιο Τμήμα υπό την καθοδήγηση του Καθ. Βλάση Μαυραντζά. Η διδακτορική του διατριβή έχει τίτλο «Ανάπτυξη μεθοδολογιών και αλγορίθμων γεφύρωσης κλίμακας που βασίζονται στο αποτέλεσμα λεπτομερών ατομικιστικών προσομοιώσεων για την αξιόπιστη πρόβλεψη των ιξωδοελαστικών ιδιοτήτων τηγμάτων πολυμερούς». Κατά τη διάρκεια της μεταπτυχιακής του καριέρας έχει εργαστεί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο ETH Ζυρίχης (Ελβετία), στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, και στη Novamechanics Ltd (Κύπρος) έχοντας λάβει αρκετές ερευνητικές υποτροφίες. Έλαβε το «Κυπριακό Βραβείο Έρευνας – Νέος Ερευνητής 2015» από το Ίδρυμα Έρευνας και Προώθησης Κύπρου στις 23 Νοεμβρίου 2015 (Θεματική περιοχή: Φυσικές Επιστήμες και Μηχανική), για την ερευνητική του εργασία με τίτλο «Μοντελοποιώτνας την ιξωδοελαστική απόκριση πολυμερικών νανοσύνθετων υλικών καθοδηγούμενοι από τις αρχές της θερμοδυναμικής εκτός ισορροπίας». Είναι, από τον Σεπτέμβριο του 2019, μέλος ΔΕΠ (Αναπλ. Καθηγητής) στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λεμεσό. Το ερευνητικό του έργο συνδέει τρία επίπεδα περιγραφής συστημάτων, το ατομικιστικό ή μικροσκοπικό, το μεσοσκοπικό και το μακροσκοπικό, μέσω της ανάπτυξης μεθοδολογιών γεφύρωσης κλίμακας χρησιμοποιώντας α) θερμοδυναμική μη ισορροπίας για την εξαγωγή καταστατικών μοντέλων για σύνθετα ρευστά και β) στρατηγικές προσομοίωσης για την κατανόηση της δυναμικής των πολυμερικών και άλλων περίπλοκων συστημάτων. Ο Δρ. Στεφάνου είναι συγγραφέας ή συν-συγγραφέας >40 δημοσιεύσεων σε περιοδικά.