Τί κάνουμε τα ληγμένα γαλακτοκομικά: Μια αλλιώτικη διάλεξη στην Επισκοπή Πάφου.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
18 Φεβρουαρίου 2014Μια αλλιώτικη ενημερωτική ημερίδα ήταν αυτή που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Επισκοπής Πάφου. Επρόκειτο για ημερίδα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE+ DAIRIUS «Αειφόρος διαχείριση ληγμένων γαλακτοκομικών προϊόντων με σκοπό τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής εκμετάλλευσής τους στην Κύπρο».
Η ενημερωτική ημερίδα επιδίωξε την ενθάρρυνση των γαλακτοβιομηχανικών και κτηνοτροφικών μονάδων να υιοθετήσουν περιβαλλοντικά φιλικές πρακτικές διαχείρισης αποβλήτων. Η ημερίδα περιλάμβανε ενημέρωση του ευρύτερου κοινού για την υφιστάμενη κατάσταση της γαλακτοβιομηχανίας στην Κύπρο καθώς και την υφιστάμενη νομοθεσία, από την εκπρόσωπο του Αναπτυξιακού Οργανισμού ΤΑΛΩΣ, Δρ. Άντρη Θεοδώρου, ως υπεύθυνη διαχείρισης του έργου.
Το έργο DAIRIUS το οποίο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στοχεύει στην εκμετάλλευση των ληγμένων γαλακτοκομικών προϊόντων για παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας μέσα από μια καινοτόμα μηχανική διαδικασία που θα εφαρμοστεί πιλοτικά στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις της ANIMALIA GENETICS.
Στη συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Επισκοπής Πάφου, παρουσίαση των δραστηριοτήτων και των περιβαλλοντικών δράσεων που υλοποιούνται στο Κέντρο και επίδειξη της αίθουσας όπου απεικονίζεται ολόκληρο το οικοσύστημα της Κοιλάδας της Έζουσας.
Στην εκδήλωση το ενδιαφέρον ήταν έντονο, τόσο σε σχέση με την εφαρμογή προχωρημένης επεξεργασίας ληγμένων γαλακτοκομικών προϊόντων, όσο και σε σχέση με την εφαρμογή ευρύτερων περιβαλλοντικών δράσεων με στόχο τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής εκμετάλλευσης των αποβλήτων.
Το έργο DAIRIUS ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2012 και θα διαρκέσει μέχρι τον Ιανουάριο του 2015. Συντονιστής δικαιούχος του έργου είναι η γαλακτοβιομηχανία Χαραλαμπίδης-Κρίστης ενώ σε αυτό συμμετέχουν επίσης η Animalia Genetics Ltd, το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Υγείας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και από την Ελλάδα το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και η εταιρία Green Technologies Ltd.