Pafos Net

Θαλάσσια περιοχή Μουλιά Γεροσκήπου: Διάταγμα προστασίας της φύσης

title image

Στις τελευταίες ενέργειες προκειμένου να εκδοθούν τα σχετικά διατάγματα διαχείρισης και προστασίας της φύσης για τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές Νησιά στο Παραλίμνι και Μουλιά στη Γεροσκήπου, ώστε να παρέχεται η νομική βάση για εφαρμογή των μέτρων προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, προχωρεί το Τμήμα Περιβάλλοντος. 

Σημειώνεται ότι η Επιστημονική Επιτροπή, έχει συντάξει γνωμοδοτήσεις για τις Ειδικές Ζώνες Διατήρησης (ΕΖΔ) Νησιά και Μουλιά και καλείται κάθε ενδιαφερόμενος να υποβάλει στον διευθυντή του Τμήματος Περιβάλλοντος, εντός 30 ημερών, τυχόν απόψεις, παρατηρήσεις ή ενστάσεις.

Η τελική γνωμοδότηση, με τυχόν τροποποιήσεις και συνοδευόμενη από έκθεση σχετικά με τις απόψεις, παρατηρήσεις ή ενστάσεις που υποβλήθηκαν και τον τρόπο χειρισμού τους, θα υποβληθεί στον υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για την έκδοση Διατάγματος Διαχείρισης και Προστασίας της Φύσης για την Ειδική Ζώνη Διατήρησης των δύο θαλάσσιων περιοχών, βάσει του Άρθρου 15(1) των περί Προστασίας και Διαχείρισης της Φύσης και της Άγριας Ζωής Νόμων του 2003 έως 2015.

Στην Κύπρο υπάρχουν επτά θαλάσσιες περιοχές εντός του Δικτύου Natura 2000: η Περιοχή Πόλις-Γιαλιά, ο Ακάμας, τα Μουλιά, το Ακρωτήριο Άσπρο-Πέτρα του Ρωμιού, το Κάβο Γκρέκο και τα Νησιά, καθώς και η υπεράκτια περιοχή Ωκεανίς.

Οι στόχοι διατήρησης αφορούν τον καθορισμό ευνοϊκών συνθηκών, σύμφωνα με τις οικολογικές απαιτήσεις για συγκεκριμένους οικοτόπους και είδη στον εκάστοτε τόπο. Η διατήρηση οικοτόπων και ειδών εντός των περιοχών του Δικτύου Natura 2000 σε ικανοποιητική κατάσταση θα συμβάλει στη συνολική διατήρηση σε εθνικό επίπεδο.

Η ΕΖΔ «Θαλάσσια Περιοχή Μουλιά - CY4000006» υπάγεται διοικητικά στην επαρχία Πάφου και συγκεκριμένα στο Δήμο Γεροσκήπου. Η οικολογική αξία της ΕΖΔ «Θαλάσσια Περιοχή Μουλιά» έγκειται στο θαλάσσιο οικοσύστημα που χαρακτηρίζει την περιοχή καθώς και στα είδη και τα ενδιαιτήματά τους. Στη γνωμοδότηση δημοσιεύονται συγκεκριμένοι στόχοι διατήρησης, απαραίτητοι για τους τύπους φυσικών οικοτόπων και των ειδών που καθορίζονται ως αντικείμενα προστασίας στην ΕΖΔ. Πρόκειται για 1120 *Θαλάσσια λιβάδια ποσειδωνίας (Posidonion oceanicae) και 1170 Θαλάσσιοι ύφαλοι (Reefs). 

Σε ό,τι αφορά τα Θαλάσσια λιβάδια Posidonia καταλαμβάνουν έκταση 70 - 90 ha. Στους χώρους αυτούς απαγορεύεται η αγκυροβόληση σκαφών, η απαγόρευση της χρήσης τράτας, καθώς και η αποφυγή κατασκευής θαλάσσιων έργων πάνω από λιβάδια Ποσειδώνιας.

Η περιοχή έχει μεγάλη οικολογική αξία αφού οι υπάρχοντες βιότοποι, τα λιβάδια Ποσειδώνιας και οι ύφαλοι, είναι σε καλή κατάσταση διατήρησης, υποστηρίζοντας υψηλή βιοποικιλότητα. Τα τυπικά είδη του οικότοπου της Ποσειδώνιας, θα πρέπει να διατηρηθούν: - ασπόνδυλα όπως σφουγγάρια (Spongia officinalis) - δίθυρα (Charonia tritonis). - Hippocampus ramulosus. 

Σε ό,τι αφορά τους ύφαλους εκτείνονται σε έκταση 65 - 75 ha. Στα μέτρα προστασίας περιλαμβάνεται η αποφυγή κατασκευής θαλάσσιων έργων πάνω από υφάλους, η αποφυγή δραστηριοτήτων που δύναται να μειώσουν την έκταση του οικοτόπου και η μη αγκυροβόληση σκαφών, καθώς και η μη χρήση τράτας.

Οι ύφαλοι είναι εκτεταμένοι στην περιοχή. Το βραχώδες υπόστρωμα είναι ανυψωμένο σε ορισμένες περιπτώσεις πέρα από το επίπεδο της θάλασσας (μέγιστο ύψος περίπου 2 m) σχηματίζοντας μικρές βραχονησίδες.

Tα δάση των καφέ άλγων Cystoseira sp. κυριαρχούν στον εν λόγω οικότοπο. Ο αχινός Paracentrotus lividus εντοπίζεται ανάμεσα στους υφάλους. Άλλα μακροφύκη όπως τα είδη Halimeda, Udotea petiolata, Laurencia obtusa, Polysiphonia serularioides, Amphiroa rigida, Jania rubens, Padina pavonica και Stypopodium shimperi επίσης εντοπίζονται στον εν λόγω οικότοπο.

Στην Ειδική Ζώνη Διατήρησης «Θαλάσσια Περιοχή Μουλιά-CY4000006», γίνεται εισήγηση όπως αποφευχθούν ή και περιοριστούν ή και ρυθμιστούν οι πιο κάτω πράξεις, δραστηριότητες ή λειτουργίες, οι οποίες υποβαθμίζουν τους φυσικούς οικοτόπους και τους οικοτόπους των ειδών, σε σχέση με τους στόχους διατήρησής τους:

1. Η χωροθέτηση και δημιουργία κυματοθραυστών και προβόλων εντός ή και πλησίον των ίδιων υδρογραφικών κελιών της ΕΖΔ.

2. Οι επεμβάσεις ή και εγκαταστάσεις ή και έργα -πέραν των ήδη αδειοδοτημένων υφιστάμενων- στο θαλάσσιο περιβάλλον εντός ή και πλησίον των ίδιων υδρογραφικών κελιών της ΕΖΔ (περιλαμβανομένων έργων χωροθέτησης τουριστικών και άλλων υποδομών, όπως πλωτές πλατφόρμες, τεχνητά «νησιά», υδροπάρκα, μαρίνες, χώροι ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής κ.λπ.).

3. Η απόρριψη στερεών ή και υγρών αποβλήτων στην ΕΖΔ (συμπεριλαμβάνεται η απόρριψη από θαλάσσης, αλλά και από την ακτή).

4. Η καταστροφή ή και βλάβη ή και διατάραξη ή και υποβάθμιση των οικοτόπων που καταγράφονται στο Τυποποιημένο Έντυπο Δεδομένων της ΕΖΔ, όπως αυτό εκάστοτε τροποποιείται.

5. Η οποιαδήποτε αλλοίωση/διαμόρφωση/επέμβαση του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

6. Η αποκομιδή, συλλογή, κοπή, εκρίζωση ή καταστροφή ατόμων Ποσειδώνιας και Cystoseira spp.

7. Η απόληψη υλικού από το βυθό.

8. Η οποιαδήποτε αλλοίωση/διαμόρφωση/επέμβαση του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Οι δράσεις περιλαμβάνουν χωροθέτηση τουριστικών και άλλων υποδομών και στην ξηρά, που συνορεύουν με τη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή.

9. Η χρήση τράτας.

10.Η αγκυροβόληση σκαφών, εκτός σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας - λόγω κακοκαιρίας κ.λπ.