Pafos Net

ΤΕΠΑΚ/ARGUS: Eξ’ αποστάσεως παρακολούθηση χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς

title image

Η έναρξη του ευρωπαϊκού έργου ARGUS (Non-destructive, scalable, smart monitoring of remote cultural treasures), που σχετίζεται με τον συνδυασμό προηγμένων τεχνολογιών και συλλογικής δράσης για τη διατήρηση ευρωπαϊκών χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς, σηματοδοτήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η αποτελεσματική εξ’ αποστάσεως παρακολούθηση χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί μια σημαντική πρόκληση στις μέρες μας. Οι τρέχουσες μέθοδοι κρίνονται ανεπαρκείς, φέρνοντας σε κίνδυνο την υποβάθμισή τους μιας και είναι ιδιαίτερα απειλούμενοι από τις κλιματικές αλλαγές και την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Το ARGUS προτείνει ένα καινοτόμο μοντέλο ψηφιακού διδύμου, προηγμένες ροές εργασιών ψηφιοποίησης, προσεγγίσεις παρακολούθησης πολλαπλής κλίμακας και πολλαπλών μέσων, προηγμένες τεχνικές κατασκευής και ενσωμάτωσης υλικού, εκτεταμένες οπτικοποιήσεις και μηχανισμούς υποστήριξης αποφάσεων με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτή η φιλόδοξη πρωτοβουλία, που συνδυάζει τη διαχείριση της κληρονομιάς με την τεχνητή νοημοσύνη και τεχνολογίες αιχμής, μπορεί να επαναπροσδιορίσει τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών και μεθόδων.

Ενσωματώνοντας τη δορυφορική τηλεπισκόπηση, τις εναέριες και επίγειες μετρήσεις, τη χωρική μοντελοποίηση με Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών (ΣΓΠ), την προγνωστική ανάλυση βάσει τεχνητής νοημοσύνης, τις εικονικές πραγματικότητες για ψηφιακά δίδυμα και προηγμένες απεικονίσεις, το ARGUS θέτει νέα πρότυπα στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Εμπλέκοντας ερευνητές, ενδιαφερόμενους φορείς, αρχές, αλλά και το ευρύτερο κοινό, το έργο στοχεύει στην παρακολούθηση χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς σε πραγματικό χρόνο, και στην μακροπρόθεσμη ανάλυση δεδομένων.

Το έργο διακρίνεται από την επιλογή διαφορετικών πιλοτικών τοποθεσιών, καθεμία με τη δική της μοναδική ιστορία και προκλήσεις διατήρησης. Από την αρχαία τοποθεσία στο νησί της Δήλου, στην Ελλάδα, μέχρι τις μεσαιωνικές οχυρώσεις του Κάστρου Schenkenberg στην Ελβετία, το έργο μελετά να εντοπίσει τους κινδύνους και τις απειλές και να παρέχει αποτελεσματικές προσεγγίσεις. Συνολικά πέντε θέσεις έχουν προταθεί για μελέτη στο έργο.

tepak1

Το ARGUS βασίζεται στην ισχυρή διεπιστημονική συνεργασία εταίρων αφού συνδυάζει ειδικότητες από τις Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες, τη Μηχανική και τις Φυσικές Επιστήμες.

Συγκεκριμένα η κοινοπραξία του έργου αποτελείτε από εταίρους του ακαδημαϊκού χώρου, δημιουργικές βιομηχανίες και τους ενδιαφερόμενους φορείς/φορείς διατήρησης των χώρων υπό μελέτη. Η κοινοπραξία συντονίζεται από το Ερευνητικό Κέντρο Athena και περιλαμβάνει το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το EURECAT Centre Technologic de Catalunya, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Università degli studi Roma Tre, το Εθνικό Ερευνητικό Συμβούλιο της Ισπανίας (CSIC), το Fraunhofer Institute for Applied Information Technology FIT, το CORE Innovation Centre, την εταιρεία WorldSensing, το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Λωζάνη (EPFL), την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, την KNEIA S.L. και το Ίδρυμα The Centro Conservazione e Restauro «La Venaria Reale» (CCR).

Επιστημονικός υπεύθυνος για το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Άθως Αγαπίου, συντονιστής του Earth Observation Cultural Heritage Research Lab και υποδιευθυντής της έδρας UNESCO για την Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά. Στο έργο συμμετέχουν επίσης από το ίδιο τμήμα τα εργαστήρια Geospatial Analytics Research Laboratory (Καθ. Φαίδων Κυριακίδης) και Cartography & Geovisualization Lab (Επ. Καθ. Απόστολος Παπακωνσταντίνου).

Για περισσότερες πληροφορίες και για να γίνετε μέρος αυτής της προσπάθειας, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας και παρακολουθήστε την πρόοδό μας. Μαζί, μπορούμε να προστατεύσουμε την κληρονομιά του κοινού μας παρελθόντος.

tepak2