ΤΕΠΑΚ: Συμμετοχή στην Διεθνή Εβδομάδα Κομποστοποίησης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
10 Μαΐου 2023Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου(ΤΕΠΑΚ) και το Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων του Πανεπιστημίου υποστηρίζουν και γιορτάζουν, μαζί με την παγκόσμια κοινότητα, τη Διεθνή Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για το Κόμποστ.
Το φετινό θέμα «Για πιο υγιές έδαφος, πιο υγιεινά τρόφιμα...κόμποστ», υπογραμμίζει τη σημασία της κομποστοποίησης ως βιώσιμης πηγής λιπάσματος και κρίσιμης προσθήκης οργανικής ύλης του εδάφους για τους κήπους και τις καλλιέργειές μας, ενώ παράλληλα μειώνει σημαντικά τα απόβλητα, μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, προστατεύει την βιοποικιλότητα και βελτιώνει την υγεία του εδάφους. Χωρίς υγιή εδάφη, η παραγωγή επαρκούς υγιεινής τροφής για τη διατροφή των πληθυσμών μας κινδυνεύει.
Η Διεθνής Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για το Κόμποστ λαμβάνει χώρα από τις 7 έως τις 13 Μαΐου και είναι μια στιγμή που οι κυβερνήσεις, οι κοινότητες, οι οργανισμοί και τα άτομα θα συναντηθούν για να προωθήσουν την κομποστοποίηση και να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα πολλά οφέλη της. Η Διεθνής Συμμαχία Κόμποστ (μέλος της οποίας είναι το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κομποστοποίησης) συνεργάζεται με οργανισμούς κομποστοποίησης σε όλο τον κόσμο για να τονίσει τα θετικά κλιματικά και θρεπτικά οφέλη που μπορεί να επιφέρει η κομποστοποίηση. Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία που μετατρέπει τα οργανικά απόβλητα σε ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά βελτιωτικό εδάφους που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της υγείας του εδάφους και την ανάπτυξη των φυτών.
Τα υγιή εδάφη είναι απαραίτητα για ένα υγιές σύστημα διατροφής. Παρέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και μέταλλα που χρειάζονται τα φυτά για να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν, γεγονός που με τη σειρά του υποστηρίζει την ανάπτυξη υγιών καλλιεργειών που είναι γεμάτες θρεπτικά συστατικά και γεύση. Το κόμποστ είναι μια εξαιρετική πηγή οργανικής ύλης, η οποία παρέχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία του εδάφους. Βελτιώνει τη δομή του εδάφους, αυξάνει την ικανότητα συγκράτησης νερού, μειώνει τη διάβρωση και υποστηρίζει την ανάπτυξη ωφέλιμων μικροοργανισμών. Το κόμποστ παρέχει επίσης μια πηγή βραδείας απελευθέρωσης θρεπτικών ουσιών στα φυτά, η οποία συμβάλλει στη μείωση της ανάγκης για χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Ως αποτέλεσμα, η κομποστοποίηση βοηθά στη δημιουργία πιο υγιών εδαφών που υποστηρίζουν την ανάπτυξη πιο υγιεινών τροφίμων.
Η Διεθνής Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για το Κόμποστ είναι μια σημαντική εκδήλωση που φέρνει την προσοχή στα οφέλη της κομποστοποίησης για τις κοινότητές μας και τον πλανήτη μας», δήλωσε η Δρ Stefanie Siebert, Εκτελεστική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Δικτύου Κομποστοποίησης.
«Το φετινό θέμα, "Για πιο υγιεινό έδαφος, πιο υγιεινά τρόφιμα... Κομποστ", υπογραμμίζει τον σημαντικό ρόλο που παίζει η κομποστοποίηση στη δημιουργία υγιών εδαφών και στην προώθηση της βιώσιμης γεωργίας. Ενθαρρύνουμε όλους να συμμετάσχουν στην Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για το Κόμποστ και να μάθουν περισσότερα για το πώς η κομποστοποίηση μπορεί να ωφελήσει τις κοινότητες μας και το περιβάλλον».
Για να γιορτάσουν το ICAW, κοινότητες και οργανισμοί σε όλο τον κόσμο φιλοξενούν εργαστήρια κομποστοποίησης, επιδείξεις και πολλά άλλα είδη εκδηλώσεων. Τα άτομα μπορούν επίσης να εμπλακούν ξεκινώντας το δικό τους σύστημα κομποστοποίησης στο σπίτι ή στην κοινότητά τους, γνωρίζοντας τις σημαντικές εργασίες σε μια τοπική εγκατάσταση κομποστοποίησης και προσθέτοντας κόμποστ στο έδαφος τους για να βελτιώσουν την παραγωγικότητα του κήπου τους και την ανθεκτικότητα στο κλίμα.
Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου δραστηριοποιείται σε έρευνες σχετικά με την κομποστοποίηση και την μικροβιολογία του εδάφους μέσω των οποίων είναι εφικτή η ζωτικότητα του και άρα η υγεία του και η υγεία των άλλων οργανισμών (φυτά, ζώα, άνθρωπος).
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Διεθνή Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για το Κόμποστ και τον τρόπο συμμετοχής, επισκεφθείτε τον σύνδεσμο: www.compost-digestate.eu.
Επικοινωνία: Δρ Δημήτρης Τσάλτας,
Αναπληρωτής Καθηγητής,
Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων dimitris.tsaltas@cut.ac.cy
Το μοναδικό Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών (Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων - ΓΕΒΕΤ) στην Κύπρο βρίσκεται στο ΤΕΠΑΚ και πραγματεύεται την επιστήμη και τεχνολογία που σχετίζεται με την παραγωγή τροφίμων φυτικής και ζωικής προέλευσης με τρόπο ασφαλή και βιώσιμο. Πρόκειται για διεπιστημονικό τομέα με κύριο αντικείμενο διδασκαλίας, έρευνας και μελέτης τον ασφαλή σχεδιασμό και διαχείριση όλων των σταδίων της παραγωγικής διαδικασίας τροφίμων με τη λογική «από το Αγρόκτημα στο Πιάτο», ώστε να διασφαλίζεται η παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων, καθώς και η προστασία των πόρων και του περιβάλλοντος.
Το Τμήμα προσφέρει πανεπιστημιακό πτυχίο Γεωπονικών Επιστημών με δυνατότητα εξειδίκευσης σε τρεις βασικές κατευθύνσεις: (α) Επιστήμης και Τεχνολογίας Φυτικής Παραγωγής, (β) Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, (γ) Ζωοτεχνίας και Γαλακτοκομίας. Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα (MSc Βιοτεχνολογία) που προσφέρει το Τμήμα αντιμετωπίζει διεπιστημονικά το αντικείμενο της Βιοτεχνολογίας, καλύπτοντας και τα τρία αγροδιατροφικά πεδία και προσφέροντας θεωρητική και εργαστηριακή κατάρτιση στις βασικές επιστήμες που διέπουν τα βιοτεχνολογικά επιτεύγματα.