Pafos Net

ΤΕΠΑΚ: Πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας για παιδιά από την Ουκρανία το καλοκαίρι

title image

Την ευκαιρία σε παιδιά προσφύγων από την Ουκρανία να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με την ελληνική γλώσσα και την κυπριακή κουλτούρα, έδωσε το πιλοτικό πρόγραμμα που υλοποίησε το Κέντρο Γλωσσών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), με την οικονομική στήριξη του «Κέντρου Παροχής Κοινωνικών Υπηρεσιών Ανδρέας Σοφοκλέους» (ΚΕΠΑΚΥ). Το πρόγραμμα διήρκεσε τρεις ημέρες και σ’ αυτό συμμετείχαν παιδιά ηλικίας 6-17 ετών.

Μιλώντας στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΠΑΚ, με αφορμή την ολοκλήρωση τού προγράμματος, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Ευημερίας του Πανεπιστημίου, Δρ Βασίλης Πρωτοπαπάς, ευχαρίστησε τους γονείς που ενέγραψαν τα παιδιά σ’ αυτό το πρόγραμμα, εκφράζοντας τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του Πανεπιστημίου προς τους Ουκρανούς πρόσφυγες που βρήκαν καταφύγιο στην Κύπρο, εξαιτίας του πολέμου που συνεχίζεται στη χώρα τους.

«Εμείς εδώ στην Κύπρο καταλαβαίνουμε τι σημαίνει προσφυγιά, ξεριζωμός και εισβολή», είπε. « Εύχομαι σύντομα να τελειώσει ο πόλεμος και να επιστρέψετε πίσω στην πατρίδα και στα σπίτια σας με ασφάλεια. Θέλω να ξέρετε ότι εμείς, ως ΤΕΠΑΚ, θα κάνουμε ότι μπορούμε, σε συνεργασία και με το Κέντρο του κ. Ανδρέα Σοφοκλέους, έτσι ώστε να κάνουμε τη ζωή σας εδώ στη Λεμεσό όσο πιο δημιουργική, παραγωγική και ωφέλιμη γίνεται».

Στόχος του ΤΕΠΑΚ είναι όπως το πρόγραμμα συνεχιστεί και τους καλοκαιρινούς μήνες, ανέφερε, προσθέτοντας πως στα παιδιά αυτά θα δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής τους στο καλοκαιρινό σχολείο που θα λειτουργήσει στο ΤΕΠΑΚ για τα παιδιά του προσωπικού του Πανεπιστημίου.

«Θα έχουν έτσι την ευκαιρία να γνωρίσουν συνομήλικους τους από την Κύπρο και να αναπτύξουν σχέσεις και φιλίες μαζί τους μέσα από τις δραστηριότητες τού σχολείου», κατέληξε ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας.

Μιλώντας εκ μέρους του ΚΕΠΑΚΥ, ο Χαράλαμπος Χατζησάββας εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του για την επιτυχή υλοποίηση τού πιλοτικού προγράμματος εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας. «Πρόθεσή μας είναι να συνεχιστεί αυτό το πρόγραμμα και το Καλοκαίρι με στόχο να βοηθήσει τα παιδιά αυτά να ενταχθούν, όσο το δυνατόν πιο ομαλά, στα δημόσια σχολεία από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, σε περίπτωση που συνεχιστεί ο πόλεμος στη χώρα τους», σημείωσε. «Φυσικά η ευχή μας είναι να τελειώσει ο πόλεμος και τα παιδιά να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια και στα σχολεία τους».

Ο κ. Χατζησάββας ευχαρίστησε το ΤΕΠΑΚ και ιδιαίτερα τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου, Καθηγητή Παναγιώτη Ζαφείρη για την ένθερμη υποστήριξή του για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος. Μιλώντας εκ μέρους των γονιών των παιδιών, η Γιούλια Κόρζικ ευχαρίστησε το ΤΕΠΑΚ και το Κέντρο «Ανδρέας Σοφοκλέους» για την υλοποίηση του προγράμματος καθώς επίσης τους εκπαιδευτικούς του Κέντρου Γλωσσών του Πανεπιστημίου για τη ζεστή φιλοξενία και τον συγκινητικό, όπως είπε, τρόπο που αγκάλιασαν και στήριξαν τα παιδιά τους καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

«Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Σοφοκλέους και στους εκπαιδευτικούς του ΤΕΠΑΚ για το πολύ ωραίο πρόγραμμα που οργάνωσαν για τα παιδιά μας. Τα παιδιά ήταν πάρα πολύ χαρούμενα και ενθουσιασμένα αυτές τις τρεις μέρες του προγράμματος. Την πρώτη ημέρα που ήρθαμε για να τα παραλάβουμε δεν ήθελαν να φύγουν και ανυπομονούσαν να επιστρέψουν την επόμενη ημέρα. Δεν ήθελαν να τελειώσει το πρόγραμμα», είπε.

Είναι πολύ σημαντικό, πρόσθεσε, το πρόγραμμα αυτό να συνεχιστεί και το Καλοκαίρι προκειμένου τα παιδιά τους να μπορέσουν να ενταχθούν ομαλά στα δημόσια σχολεία τον Σεπτέμβριο, ενώ εμφανίστηκε απαισιόδοξη σχετικά με το πότε θα τερματιστεί ο πόλεμος στην χώρα της.

«Δυστυχώς η κατάσταση, έτσι όπως εξελίσσεται, δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια να είμαστε αισιόδοξοι ότι ο πόλεμος θα τελειώσει σύντομα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ακόμα κι αν ο πόλεμος τελειώσει, θα χρειαστεί πολύς καιρός για αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν σε πολλά σπίτια και κτήρια. Ανέφερε, τέλος, ότι τα παιδιά μαθαίνουν πολύ πιο εύκολα μια ξένη γλώσσα, όπως είναι τα ελληνικά, σε σύγκριση με τους μεγάλους, διότι αντιμετωπίζουν την όλη διαδικασία σαν ένα παιχνίδι.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς αποφάσεων που έλαβε πρόσφατα το Πανεπιστήμιο, μεταξύ των οποίων η παραχώρηση υποτροφιών για προπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές, για τη στήριξη φοιτητών και υποψήφιων φοιτητών από την Ουκρανία, μετά από τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στη χώρα.