ΤΕΠΑΚ: Κυκλοφόρησε ο δεύτερος τόμος της σειράς «Έμφυλες Προσεγγίσεις», με θέμα τις Τέχνες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
21 Δεκεμβρίου 2024Κυκλοφόρησε ο δεύτερος τόμος της σειράς «Έμφυλες Προσεγγίσεις» με τίτλο «Έμφυλες Προσεγγίσεις στις Τέχνες», από τις Εκδόσεις Hippassus. Τον δεύτερο τόμο επιμελήθηκε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Πολυμέσων & Γραφικών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ, Ασπασία Παπαδήμα.
Η εκδοτική σειρά «Έμφυλες Προσεγγίσεις» έχει στόχο να επισημάνει, να διερευνήσει και να αναλύσει ποικίλες πτυχές που σχετίζονται με το φύλο, σε ξεχωριστές θεματικές που ομαδοποιούνται ανά τόμο.
Ο τόμος αυτός εξετάζει διαφορετικές πτυχές της έμφυλης διάστασης στις τέχνες επικεντρώνοντας στην αρχιτεκτονική, τη μυθοπλασία, τις εικαστικές και παραστατικές τέχνες, τον κινηματογράφο και τη διαφήμιση.
Οι γυναίκες συγγραφείς, πανεπιστημιακοί από τον ελληνικό και κυπριακό χώρο που ερευνούν τη σχέση του φεμινισμού με τις τέχνες, παρουσιάζουν επιστημονικά κείμενα που σχετίζονται με τη συμβολή και τη συνέργεια των γυναικών στην κοινωνία, την τέχνη και τον πολιτισμό, με τις πολιτικές, τον ακτιβισμό, την έμφυλη βία και το συλλογικό τραύμα, τις προκαταλήψεις, τα στερεότυπα, τις αναπαραστάσεις, τις θηλυκότητες, τις έμφυλες ταυτότητες, την αισθητική, τους μύθους και τα σύμβολα.
Όπως επισημαίνει η Α. Παπαδήμα στην Εισαγωγή του τόμου «[αυτός] χωρίζεται σε δύο θεματικές περιοχές ενδιαφέροντος. Η πρώτη θεματική ενότητα με τίτλο «Γυναικείες Αφηγήσεις και Ιστορίες Γυναικών: Ηρωίδες Πραγματικές και Μυθοπλαστικές» συγκαταλέγει μελέτες των Ντίνας Βαΐου, Μαρίνας Μαροπούλου, Ξένιας Γεωργοπούλου και Έφης Κυπριανίδου. Στην ενότητα αυτή προβάλλεται η γυναικεία οπτική και «ακούγεται» η γυναικεία φωνή να εξιστορεί εμπειρίες της αφανούς κοινωνικής-οικονομικής-πολιτισμικής προσφοράς της, να περιγράφει επώδυνες αναμνήσεις ή να εξομολογείται τραυματικά βιώματα έμφυλης βίας. Στον αντίποδα των πραγματικών ηρωίδων της καθημερινότητας βρίσκονται οι μυθοπλαστικές ηρωίδες οι οποίες, διαμέσου των δημιουργών τους, αποκτούν φωνή και υπόσταση, αμφισβητούν τα στερεότυπα, υψώνουν ανάστημα, γίνονται ανάλγητες με συμπεριφορές επιλήψιμες και μας προ(σ)καλούν να σχετιστούμε μαζί τους και να κατανοήσουμε τα κίνητρά τους αμερόληπτα, αμφισβητώντας παγιωμένες έμφυλες προκαταλήψεις. […] Η δεύτερη θεματική ενότητα με τίτλο «Αναπαραστάσεις και Ταυτότητες Φύλου: Προβληματισμοί, Αμφισβητήσεις και Ανατροπές» περιλαμβάνει μελέτες των Αγγελικής Γαζή, Ασπασίας Παπαδήμα, Φαίης Ζήκα και Αγγελικής Αυγητίδου. Σε αυτήν την ενότητα: (i) εξετάζεται η κατασκευή των ταυτοτήτων φύλου σε διαφορετικά ιστορικά, κοινωνικά και πολιτισμικά πλαίσια, (ii) αναλύονται τα στερεότυπα, οι αναπαραστάσεις και οι επιρροές για την αναδιαμόρφωση του φύλου στην ποπ κουλτούρα και τη διαφήμιση, και (iii) ερευνώνται καλλιτεχνικές πρακτικές που αμφισβητούν τις έμφυλες ταυτότητες κι επικεντρώνονται στον ρόλο του σώματος και του χώρου».