ΤΕΠΑΚ: Ημερίδα με θέμα την ανάγκη βελτίωσης των υπηρεσιών φροντίδας προς μητέρες-νεογνά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
15 Σεπτεμβρίου 2024Το Τμήμα Νοσηλευτικής, ΤΕΠΑΚ και οι εταίροι Birth Forward, ΟΣΑΚ και MIGS ανακοινώνουν ότι η επόμενη συνάντηση της Συμβουλευτικής Ομάδας Εμπλεκομένων Φορέων στο πλαίσιο των έργων RESPECT και RESPECTWatch θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024.
Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση φορέων στο πλαίσιο του έργου με θέμα «Διασφάλιση Ποιότητας στη Φροντίδα Μητρότητα με Σεβασμό – Respectful Maternity Care». Απευθύνεται πρόσκληση συμμετοχής στις εργασίες της ημερίδας προς όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς ή άτομα, ανεξαρτήτως εάν συμμετείχαν σε προηγούμενες συναντήσεις του έργου.
Βασικός στόχος του έργου RESPECT είναι η καλλιέργεια ανοικτού διαλόγου και η προώθηση εποικοδομητικών συνεργιών με, επιστημονικούς και άλλους φορείς, την επαγγελματική κοινότητα και την κοινωνία των πολιτών στο πλαίσιο ανάληψης δράσης για τη συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών φροντίδας προς μητέρες-νεογνά (quality improvement).
Το πρόγραμμα της Ημερίδας περιλαμβάνει τρία πάνελ συζήτησης με προσκεκλημένους ομιλητές από τις σχετικές επιστημονικές εταιρείες (Γυναικολογική-Μαιευτική Εταιρεία, Παιδιατρική Εταιρεία, Επιτροπή Μαιών-Μαιευτών ΠΑΣΥΝΜ), αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές (ΟΑΥ, Μονάδες Διασφάλισης Ποιότητας ΟΚΥπΥ, Εθνικές Επιτροπές Θηλασμού/ Φυσιολογικού Τοκετού) και κοινωνικούς εταίρους (ΟΣΑΚ, Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου, ΣΠΑΒΟ, Παν. Κύπρου-Τμήμα Νομικής).
Κατά την απογευματινή σύνοδο, θα ακολουθήσει εργαστήριο με σκοπό τη συνδιαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς αναφορικά με το Πλαίσιο Ποιότητας (Quality Standards) , όπως αυτό προτείνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), και συγκεκριμένα την πολιτισμική καταλληλότητα και εφαρμοσιμότητα σχετικών μηχανισμών, διαδικασιών και δεικτών ποιότητας στο κοινωνικό-οργανωτικό πλαίσιο των υπηρεσιών υγείας της Κύπρου.
Η πρώτη διευρυμένη συνάντηση φορέων του προγράμματος RESPECT πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο, παρουσία της Καθηγήτριας Marzia Lazzerini, Διευθύντρια του Συντονιστικού Κέντρου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τη Μητρική-Νεογνική Υγεία (WHO Collaborating Centre for Maternal and Child Health) και Επιστημονικής Υπεύθυνη του πανευρωπαϊκού δικτύου IMAgiNE EURO (Improving MAternal and Newborn CarE in the European Region). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μελέτης αξιολόγησης ποιότητας των υπηρεσιών φροντίδας μητέρας-νεογνού στην Ευρωπαϊκή περιφέρεια, στην οποία εντάχθηκε και η Κύπρος μέσω του έργου RESPECT.
Στις εργασίες της πρώτης συνάντησης παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των ερευνητικών μελετών της πρώτης φάσης του έργου που αφορούσε την αποτύπωση των εμπειριών των γυναικών στη Κύπρο από την παρεχόμενη φροντίδα. Συμμετείχαν εκπρόσωποι από 35 οργανισμούς και φορείς, μεταξύ άλλων επιστημονικές εταιρείες, Διευθύνσεις και Τομείς του Υπουργείου Υγείας και άλλες κρατικές υπηρεσίες, ΟΑΥ, γραφεία ποιότητας ΟΚΥπΥ και άλλοι αρμόδιοι φορείς χάραξης πολιτικής, ακαδημαϊκά ιδρύματα με κλινικά προγράμματα σπουδών (Ιατρικής- Νοσηλευτικής- Μαιευτικής), Γραφεία Επιτροπών και άλλοι ανεξάρτητοι θεσμοί, ΜΚΟ, οργανώσεις γυναικών και άλλες ομάδες της Κοινωνίας των Πολιτών.
Μέσω κοινής δήλωσης αποστολής, οι φορείς προσκλήθηκαν να συμμετέχουν με συμβουλευτικό ρόλο και στις επόμενες δραστηριότητες του προγράμματος ώστε να συνδράμουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους με την τεχνογνωσία και την εμπειρία τους. Ο διεπιστημονικός διατομεακός χαρακτήρας αυτής της «κοινωνικής συμμαχίας» έχει λάβει θετικά σχόλια ως παράδειγμα καλής πρακτικής από το Ευρωπαϊκό δίκτυο IMAgiNE, αφού.ευθυγραμμίζεται με τη σύσταση του ΠΟΥ για την υιοθέτηση συμπεριληπτικής και συμμετοχικής διαδικασίας στις πρωτοβουλίες βελτίωσης της ποιότητας των υπηρεσιών φροντίδας της μητρότητας με σεβασμό στις διαφορετικές προοπτικές, απόψεις, ιδέες και προτάσεις στις διάφορες πτυχές του ζητήματος.