Pafos Net

ΤΕΠΑΚ: Απονεμήθηκε το βραβείο γυναικείας προσωπικότητας «Τετραγωνίζοντας τον Κύκλο»

title image

Σε δύο γυναίκες - μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), απονεμήθηκε το φετινό βραβείο γυναικείας προσωπικότητας ΤΕΠΑΚ με τίτλο «Τετραγωνίζοντας τον Κύκλο». Πρόκειται για ένα βραβείο - θεσμό που καθιερώθηκε από τη Συγκλητική Επιτροπή Ισότητας και τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου, με στόχο να επιβραβεύσει και να τιμήσει τις γυναίκες, μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, για την πολύτιμη συνεισφορά τους στο Πανεπιστήμιο και στην κοινωνία ευρύτερα στα θέματα ισότητας και συμπερίληψης, μέσα από το έργο και την ενεργό τους δράση. Γυναίκες που καταφέρνουν να ανταποκρίνονται με επιτυχία στους πολλαπλούς και απαιτητικούς ρόλους που αναλαμβάνουν (δηλαδή «τετραγωνίζοντας τον κύκλο») και που αποτελούν πηγή έμπνευσης τόσο για τις φοιτήτριες όσο και για όλες τις άλλες γυναίκες της κοινότητας του Πανεπιστημίου και όχι μόνο.

Το φετινό βραβείο μοιράστηκαν η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ, Δέσποινα Μιχαήλ Γρηγορίου, και το μέλος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΤΕΠΑΚ, Μάρλεν Ι. Βάσκες.

Το βραβείο, το οποίο σχεδίασε η Καθηγήτρια του Τμήματος Καλών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ, Κλίτσα Αντωνίου, απένειμε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ, Δρ Χρίστος Χωματάς, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης - συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο την Πέμπτη,  8 Ιουνίου 2023.

Την εκδήλωση, στην οποία συμμετείχε και η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, κα. Τζόζη Χριστοδούλου, διοργάνωσε η Συγκλητική Επιτροπή Ισότητας του ΤΕΠΑΚ, σε συνεργασία με τη Συμμαχία των 8 ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, ανάμεσα τους και το ΤΕΠΑΚ, με το ακρωνύμιο EUt+, που στόχο έχει τη δημιουργία ενός κοινού Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου συνεχάρη τις φετινές νικήτριες του βραβείου και εξήρε το πολύπλευρο έργο της Επιτροπής Ισότητας. Ο Δρ Χωματάς συνεχάρη τόσο την Πρόεδρο της Επιτροπής, Δρ Δήμητρα Μηλιώνη όσα και τα μέλη της Επιτροπής «για την τεράστια προσφορά τους προς το Πανεπιστήμιο με στόχο την προώθηση της συμπερίληψης, της διαφορετικότητας και της ισότητας εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας».

Διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στην Επιτροπή, προσφέροντάς της στήριξη για να συνεχίσει το έργο της και να επιτύχει τους στόχους της. 

Ευχαρίστησε, επίσης, την Επίτροπο Ισότητας των Φύλων για την παρουσία της στην εκδήλωση. «Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με το Γραφείο της Επιτρόπου όπως και με άλλα οργανωμένα σύνολα στα θέματα ισότητας των φύλων», κατέληξε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου στον χαιρετισμό του.

Σε ομιλία της στην εκδήλωση, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας του ΤΕΠΑΚ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δήμητρα Μηλιώνη, αναφέρθηκε στον ρόλο και στην αποστολή της Επιτροπής Ισότητας καθώς επίσης στο Σχέδιο Ισότητας που εφαρμόζει το ΤΕΠΑΚ με στόχο ένα συμπεριληπτικό μέλλον για όλους και όλες. 

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης διεξήχθη πάνελ συζήτησης με θέμα: «Η Δημιουργία κουλτούρας ισότητας των φύλων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και έμφυλων θεσμών: Προκλήσεις και καλές πρακτικές». Στη συζήτηση  συμμετείχαν, πέραν της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων, κας Τζόζη Χριστοδούλου, η Κοσμήτειρα της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΤΕΠΑΚ, Καθηγήτρια Αικατερίνη Λαμπρινού, η τέως Προϊστάμενη του Γραφείου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, νυν Σύμβουλος της Υπουργού Παιδείας και μέλος του ΔΣ του ΤΕΠΑΚ Δρ Νίκη Παπαδοπούλου – Παπά και η δικηγόρος και μέλος του ΔΣ του ΤΕΠΑΚ, Στεφανία Φλωράκη.

Η συζήτηση, την οποία συντόνισε η Ερευνητική Συνεργάτιδα του ΤΕΠΑΚ στο EUt+, Δρ Ελένη Πασιά, καταπιάστηκε με τη διερεύνηση των προκλήσεων που εμφανίζονται στις προσπάθειες για την προώθηση της ισότητας των φύλων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αρχικά, η συζήτηση έδωσε την ευκαιρία στις συμμετέχουσες του πάνελ να μοιραστούν τις εμπειρίες τους εξηγώντας τα εμπόδια και τα στερεότυπα που έχουν συναντήσει. Στη συνέχεια, η συζήτηση μεταφέρθηκε στο πλαίσιο των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν για την προώθηση της ισότητας των φύλων. Χαρακτηριστικά, η κα. Χριστοδούλου ανέφερε πως σε αρκετά πεδία αποτελεί κοινό πρόβλημα το γεγονός ότι οι γυναίκες δεν έχουν ισότιμες ευκαιρίες να εισακούονται, να μπορούν να δραστηριοποιούνται και να ανελίσσονται. Επίσης, ανέφερε μεταξύ άλλων ως προκλήσεις την υποεκπροσώπηση των γυναικών σε ηγετικές θέσεις, το χάσμα αμοιβών, τον διαχωρισμό των επαγγελμάτων σε «ανδρικά» και «γυναικεία», τις ασυνείδητες προκαταλήψεις καθώς και τη σεξουαλική παρενόχληση αλλά και τη βία κατά των γυναικών, τα οποία αφορούν και το περιβάλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όπου τα άτομα χρειάζεται να μπορούν να εισακούονται για να καταπολεμηθούν.

Έπειτα, η συζήτηση επικεντρώθηκε σε καλές πρακτικές που μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία κουλτούρας ισότητας των φύλων. Η κα. Παπά τόνισε την πρακτική των ποσοστώσεων, έστω και για προσωρινό διάστημα κατά τις προσλήψεις, και πώς πέραν από διευκολύνσεις όπως χώροι φύλαξης παιδιών, σημαντική πρόληψη είναι η αλλαγή της κουλτούρας μέσα από παροχές όπως η γονική άδεια και για τα δύο φύλα, που βοηθούν στην αντιμετώπιση των προκαταλήψεων και στερεοτύπων για τον ρόλο των φύλων στην κοινωνία.

Η κα. Λαμπρινού ανέφερε τη σημασία της βράβευσης του έργου γυναικών όπως των βραβευθεισών της εκδήλωσης, καθώς προωθεί θετικά πρότυπα και καλλιεργεί ουσιαστική παιδεία και κουλτούρα ισότητας, τονίζοντας πως «είναι εφικτό μια γυναίκα να είναι πρωτοπόρα στη δουλειά της, να ξεχωρίζει, να βραβεύεται και να είναι και μητέρα».

Επίσης, η κα. Χριστοδούλου τόνισε τη σημασία της αναγνώρισης και του ρόλου των ανδρών ώστε να αντιμετωπιστεί το στερεότυπο του μονοδιάστατου ρόλου του ως του «κουβαλητή» του εισοδήματος στο σπίτι. Είναι απαραίτητο, ανέφερε, «να αναγνωριστεί και ο ρόλος του πατέρα, ως εξίσου σημαντικός, ώστε να καταρρίψουμε στερεότυπα και να επέλθει η αλλαγή κουλτούρας».  

Επιπλέον, η κα. Φλωράκη αναφέρθηκε σε πρακτικές όπως η διάκριση βίας και παρενόχλησης, όπου τρεις βασικοί πυλώνες είναι απαραίτητοι για να αντιμετωπιστούν: αρχικά, η θέσπιση κανόνων που να δηλώνουν αποδεκτές και μη συμπεριφορές και σχετικές συνέπειες, κώδικες όπως αυτός κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης, και τέλος, η εκπαίδευση, με στόχο να ενημερώνει το πανεπιστήμιο σε όλα τα επίπεδά του για αυτές τις πρακτικές.  

Τέλος, μέσα από τη συζήτηση τονίστηκε η σημασία των συνεργασιών των πανεπιστημίων με εξωτερικούς ενδιαφερόμενους φορείς, όπως το Γραφείο της Επιτρόπου Ισότητας, κυβερνητικές υπηρεσίες, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και βιομηχανία για την επίτευξη της ισότητας των φύλων. Όπως ανέφερε η κα. Χριστοδούλου, θα μπορούσε το ΤΕΠΑΚ και το Γραφείο της Επιτρόπου μέσα από ένα μνημόνιο συνεργασίας να αναπτύξουν συγκεκριμένες δράσεις που να στοχεύουν για παράδειγμα στην προσέλκυση γυναικών σε τομείς τεχνολογίας και αγοριών σε κοινωνικές επιστήμες, ενώ η κα. Λαμπρινού πρότεινε πως θα μπορούσε να προστεθούν δράσεις για την ενδυνάμωση των ηγετικών ικανοτήτων του προσωπικού του ΤΕΠΑΚ καθώς υπάρχει σημαντική ανάγκη.

Επίσης, τονίστηκε η σημασία της συμμετοχής των ανδρών ως συμμάχων με ίσες ευθύνες για την επίτευξη της ισότητας των φύλων στον ακαδημαϊκό χώρο, και ότι αυτό αλλάζει πρώτα από τα προσωπικά περιβάλλοντα, από το δικό μας σπίτι, όπου αναδύονται και διαμορφώνονται τα στερεότυπα και τα πρότυπα των φύλων, αλλάζοντας εμείς τον τρόπο που λειτουργούμε.

Κλείνοντας, η Δρ Πασιά ευχαρίστησε τις προσκεκλημένες, το κοινό και τα άτομα που συνέβαλαν στην επιτυχία της συζήτησης, και ευχήθηκε όπως «οι γνώσεις, οι ιδέες και προοπτικές που συζητήθηκαν να αποτελέσουν καταλύτες για ουσιαστική συστημική αλλαγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και για ατομική αλλαγή του τρόπου σκέψης ώστε να δημιουργήσουμε πιο ενδυναμωτικούς και συμπεριληπτικούς χώρους μάθησης και εργασίας».

Οι συμμετέχουσες κατά τη διάρκεια της συζήτησης ευχαρίστησαν για την πρόσκληση και συνεχάρησαν τόσο τις βραβευθείσες για το έργο τους όσο και το ΤΕΠΑΚ για αυτή τη διοργάνωση, η οποία δείχνει τη σημασία που αποδίδει το Πανεπιστήμιο στα θέματα που αφορούν την ισότητα των φύλων, τις ίσες ευκαιρίες, την κανονικοποίηση της αναγνώρισης της προσφοράς και ενδυνάμωσης των γυναικών και άλλων υποεκπροσωπούμενων ομάδων, εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας και εν γένει στην κοινωνία.

Η εκδήλωση μεταδιδόταν ζωντανά από το κανάλι του ΤΕΠΑΚ στο YouTube και μπορείτε να την παρακολουθήσετε σε επανάληψη, πατώντας στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=5XJDwr6VYII