Tελετή Βράβευσης 5ου Παγκύπριου Μαθητικού Διαγωνισμού Λαογραφίας στην Πάφο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
24 Ιουνίου 2022Πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο «Αττικόν» στην Πάφο, η τελετή βράβευσης των μαθητών και μαθητριών που διακρίθηκαν κατά τον 5ο Παγκύπριο Μαθητικό Διαγωνισμό Λαογραφίας. Η εκδήλωση περιλάμβανε απονομή βραβείων και παρουσίαση των έργων και ποιημάτων που βραβεύτηκαν.
Μιλώντας κατά την τελετή, ο πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου Κτήμα, Χριστάκης Παπανικολάου, ανέφερε ότι στον διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά 95 μαθητές και μαθήτριες από όλα τα σχολεία της ελεύθερης Κύπρου και του κατεχόμενου σχολείου Ριζοκαρπάσου, αριθμός σχετικά ικανοποιητικός, παρατήρησε, αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι διεξήχθη σε συνθήκες πρωτόγνωρες λόγω πανδημίας και το γεγονός ότι διεξάγονταν ταυτόχρονα πολλοί διαγωνισμοί στα σχολεία.
Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό, πρόσθεσε, έχουν μαθητές και μαθήτριες από όλα τα σχολεία Δημοτικής και Μέσης εκπαίδευσης καθώς και τα σχολεία της Παροικίας του Λονδίνου. Ο κ. Παπανικολάου επεσήμανε επίσης πως για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού συγκροτείται 11μελής Κριτική Επιτροπή που απαρτίζεται από καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις, Επιθεωρήτριες από το Επαρχιακό Γραφείο Μέσης Εκπαίδευσης και μέλη του Ομίλου.
« Στόχοι του Διαγωνισμού είναι η ενεργός εμπλοκή των παιδιών καθηγητών και γονιών στην έρευνα και καταγραφή στοιχείων της παράδοσης μας τα οποία σιγά- σιγά χάνονται», είπε. «Στις θεσμοθετημένες δράσεις του Ομίλου στην Πάφο περιλαμβάνονται ακόμη το Λαογραφικό τριήμερο Κτήματος το οποίο διεξάγεται κάθε χρόνο το τελευταίο 10ήμερο του Αυγούστου στην Πλατεία Δημαρχείου, ενώ για φέτος θα πραγματοποιηθεί από 24 μέχρι 27 Αυγούστου».
Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Νεάπολις, Γιώργος Γιωργής, δήλωσε ότι η λαϊκή παράδοση αποτελεί μια μορφή αντίστασης στον αφανισμό. Οι λαοί που δεν δημιουργούν, είπε, και δεν συνεχίζουν την παράδοση σβήνουν από τον χάρτη της Ιστορίας. Εξέφρασε επίσης την συγκίνηση του για την εκδήλωση, για τα παιδιά του παιδικού τμήματος του Λαογραφικού Ομίλου Κτήμα που παρουσίασαν παραδοσιακούς κυπριακούς χορούς και ελληνικούς λαϊκούς αλλά και για τα παιδιά που βραβεύτηκαν.
Ο Επαρχιακός Επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης Πάφου Γιώργος Κουτσίδης σε χαιρετισμό του ανέφερε πως όλοι έχουμε υποχρέωση να διατηρήσουμε τις παραδόσεις τα ήθη και τα έθιμα αλλά κυρίως να συντηρήσουμε την μνήμη του πανάρχαιου πολιτισμού μας και της ιστορίας του τόπου μας. Ο κ. Κουτσίδης πρόσθεσε επίσης πως είναι εξαιρετικά σημαντικό να προβάλουμε και να μεταλαμπαδεύουμε στην νέα γενιά την ιστορία , τον πολιτισμό και την παράδοση μας προσθέτοντας πως το οφείλουμε στους προγόνους μας και στις μελλοντικές γενεές.
Στην Θεματική Ενότητα στην ποίηση στην Δημοτική Εκπαίδευση, βραβείο δόθηκε για το έργο «O καλλικάς», της Ιωάννας Λοίζου από το Δημοτικό Σχολείο Πόλης Χρυσοχούς.
Στον Γυμνασιακό κύκλο βραβείο εξασφάλισε για το έργο «Ο παππούς μου τζιαι το πιθκιάβλιν του», η Αντριάνα Μάρκου από το Γυμνάσιο Παραλιμνίου.
Στον Λυκειακό κύκλο βραβείο εξασφάλισε το έργο «Ήντα τζαιρούς εφτάσαμεν» της Δαμιανής Κουμενής, του Παγκυπρίου Λυκείου Λάρνακας.
Στην Θεματική Ενότητα Παράδοση – Λαϊκός Πολιτισμός – Λαϊκοί Τεχνίτες, βραβείο στη δημοτική εκπαίδευση δόθηκε στο έργο «Παραγωγή Λαδιού» της Κρίστιας Νεοφύτου και «πλούμισμα κολοτζιών» των Ελένης και Κατερίνας Χ”Γεωργίου, του Η’ Δημοτικού Σχολείου Πάφου Ιορδάνειο.
Στον Γυμνασιακό Κύκλο για το έργο « Mια περιδιάβαση στα μονοπάτια της Κυπριακής παράδοσης», των Δημητρίου Ραφαήλ, Κανέβ Κριστιάν, Δέσποινας Παπακωνσταντίνου , Ηράκλειας Πάρτου και Στυλιανού Στυλιανού του Γυμνασίου Αραδίππου.
Στον Λυκειακό Κύκλο βραβείο δόθηκε στο έργο « Ο αλευρόμυλος της Γιόλου» της Άντρεας Κόκκινου, του Λυκείου Κύκκου Λευκωσίας.