Pafos Net

Παγκύπριος "χαμός" με τα κοριτσάκια που πωλούσαν λεμονάδες για ενίσχυση των πυρόπληκτων

title image

Το VIDEO του PafosNet με τη συνέντευξη των τριών μικρών κοριτσιών από την Πάφο που θέλησαν να βοηθήσουν το έργο της αναδάσωσης των πυρόπληκτων περιοχών πουλώντας σπιτική λεμονάδα και μαζεύοντας 30 ευρώ που ψάχνουν αρμόδιο φορέα να παραδώσουν, συγκίνησε το παγκύπριο. Ηλεκτρονικά μέσα, έντυπα, διαδικτυακές πύλες αναπαρήγαγαν τις τελευταίες μέρες την είδηση, δίνοντας στις τρεις μικές κοπέλες τα εύσημα για την ασυνήθιστη ευαισθησία και πρωτοβουλία που επέδειξαν, φέρνοντας τις ως παράδειγμα για μια Κύπρο που παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα, δεν έχει ακόμη χάσει την ανθρωπιά και την διάθεση της για αρωγή στον συνάνθρωπο.

Η Χριστίνα Ανδρέου και οι αδελφές Καλλιρόη και Πάτρα Χριστοδούλου, φίλες και γειτονοπούλες σε μια γειτονιά της Πάφου, μίλησαν στο PafosNet για την πρωτοβουλία τους εκείνη με την απλότητα και την αθωότητα των παιδιών του δημοτικού σχολείου. Θεωρώντας ότι η πράξη τους εκείνη ήταν κάτι αυταπόδεικτο λόγω της μεγάλης συμφοράς που έπληξε πολλές οικογένειες.

Η Χριστίνα, η μεγαλύτερη από τα τρία κορίτσια που φέτος πάει στην πρώτη τάξη του γυμνασίου, αναφέρει ότι τις μέρες εκείνες του καλοκαιριού οι τρεις φίλες έπαιζαν ένα παιγνίδι το οποίο αποτελεί και αντικείμενο του μαθήματος της Οικιακής Οικονομίας, αυτό της πώλησης προιόντων από ένα «επιχειρηματία» και της αγοράς τους από τους «πελάτες».

mathitries2-logo

«Εκείνες τις ημέρες, είδαμε στην τηλεόραση την καταστροφή με τις πυρκαγιές στην Αργάκα και στη Σολέα», τονίζει, «και αμέσως σκεφτήκαμε και οι τρεις ότι το παιγνίδι θα μπορούσε να γίνει στην πραγματικότητα, για να πιάνουμε στα αλήθεια λεφτά και να βοηθήσουμε για την αναδάσωση.

Την ιδέα για τη λεμονάδα την είχαμε και οι τρεις. Βγάλαμε ένα τραπεζάκι και καρέκλες έξω από τα σπίτια μας, η γιαγιά της Καλλιρόης και της Πάτρας μας έφτιαξε κέικ, κουλουράκια και λεμονάδες και τα πουλούσαμε. Φτιάξαμε επίσης κατασκευές, όπως βραχιόλια και κοσμήματα με υλικά που θα τα δίναμε για ανακύκλωση. Αρχίσαμε να πλησιάζουμε κόσμο που περνούσε από εκεί, τους χαιρετούσαμε, τους μιλούσαμε και τους εξηγούσαμε τον σκοπό μας.

Πολλοί αγόραζαν, κάποιοι όχι».

Οι τρεις μικρές φίλες έμειναν στο μέρος πουλώντας τις λεμονάδες και τα κουλουράκια για τρεις μέρες, αναφέρει η Πάτρα, η οποία φέτος φοιτά στην έκτη Δημοτικού. Τονίζει ότι ώθηση στην ιδέα αυτή τους έδωσε και το σχολείο μέσω του μαθήματος της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που παρακολουθούσαν πέρυσι, καθώς και εκδηλώσεων δενδροφύτευσης που οργάνωσε το Η’ Δημοτικό στο οποίο φοιτούσαν οι Χριστίνα και η Πάτρα, αφού η μικρή της παρέας, η Καλλιρόη, είναι φέτος «πρωτάκι».

« Ήταν ωραίο συναίσθημα το να αγοράζουν τα προιόντα μας όταν μάθαιναν τον σκοπό για τον οποίο τα πουλούσαμε», επισημαίνει. «Σκεφτόμαστε και τώρα, με το άνοιγμα των σχολείων να προτείνουμε σε καθηγητές, δασκάλους και συμμαθητές να αναλάβουμε όλοι μια νέα πρωτοβουλία για να συγκεντρώσουμε λεφτά. Ένα έρανο, ένα παζαράκι, ή κάτι παρόμοιο».

mathitries-pafou-logo

Ο πατέρας της Χριστίνας, Δανιήλ, δηλώνει στο PafosNet ότι τις μέρες εκείνες τα τρία κορίτσια είχαν συγκινηθεί ιδιαίτερα από την καταστροφή και ευαισθητοποιήθηκαν ιδιαίτερα.

«Είναι μια παρέα πολύ δημιουργική, που πάντοτε έψαχναν τρόπους άλλους να περνούν την ώρα τους από το να είναι όλη μέρα μπροστά από ένα υπολογιστή ή μια τηλεόραση», αναφέρει. « Τις βλέπαμε που έψαχναν πολύ για να βρουν τρόπο να βοηθήσουν. Και όταν ήρθε η ιδέα για να πουλούν λεμονάδα, τις βοηθήσαμε όπως μπορούσαμε».

Η μητέρα της Πάτρας και της Καλλιρόης, Αντρέττα, τονίζει από την πλευρά της ότι η πρωτοβουλία των τριών κοριτσιών συγκίνησε πολύ κόσμο στην γειτονιά.

« Τους έδιναν όσα ψιλά είχαν, αγόραζαν πράγματα, τα κορίτσια είχαν ενθουσιαστεί, αλλά και εμείς συγκινηθήκαμε και νοιώσαμε περηφάνεια για την ευαισθησία τους. Και τώρα ψάχνουν αρμόδιο να επιδώσουν τα 30 αυτά ευρώ για να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό που τα μάζεψαν».

Δείτε τις τρεις μικρές φίλες, να διηγούνται την ιστορία τους στο VIDEO που έχει αναρτηθεί στο WEB TV του PafosNet.