Συνεργασία ΤΕΠΑΚ – Βουνίου για τη δημιουργία της πρώτης Σχολής Οινοχόων στην Κύπρο με έδρα την Πάφο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
07 Νοεμβρίου 2023Στη δημιουργία της πρώτης στην Κύπρο, πιστοποιημένης από τον ΔΙΠΑΕ, Σχολής Wine Sommelier (Οινοχόων), αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, το Πρωτόκολλο Συνεργασίας που υπέγραψαν το Σάββατο το ΤΕΠΑΚ και η κοινότητα του Βουνίου, στην παρουσία και της Επιτρόπου Περιβάλλοντος. Η Σχολή Οινοχόων, όπως και η Σχολή Ξεναγών, θα ενταχθούν στην Ακαδημία Επαγγελμάτων Τουρισμού και Φιλοξενίας Κύπρου του ΤΕΠΑΚ, η οποία έχει τη διοικητική της έδρα στην Πάφο, αλλά όλα τα μαθήματα της σχολής Sommelier, και μέρος των μαθημάτων της Σχολής ξεναγών, θα γίνονται στο Βουνί.
Μιλώντας στην εκδήλωση υπογραφής του Πρωτοκόλλου, στο Οινολογικό Κέντρο Βουνιού, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, χαρακτήρισε το Πρωτόκολλο συνεργασίας με το Βουνί ως μια σημαντική στιγμή για το ΤΕΠΑΚ και την Κοινότητα Βουνιού, σημειώνοντας πως για το ΤΕΠΑΚ το πρωτόκολλο αυτό αποτελεί μέρος της στρατηγικής του για εξωστρέφεια και διασύνδεση με την κοινωνία.
Η συνεργασία με την Κοινότητα Βουνίου θα μας επιτρέψει να διεξάγουμε έρευνα αιχμής στον αμπελοοινικό τομέα και να αναπτύξουμε νέα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα ωφελήσουν τους φοιτητές και τις φοιτήτριες μας, σημείωσε. Καταλήγοντας, ανέφερε πως η συνεργασία μεταξύ του ΤΕΠΑΚ, της Κοινότητας Βουνιού και της Επιτρόπου Περιβάλλοντος θα συμβάλει στην προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος στον τομέα της αμπελοκαλλιέργειας.
O κοινοτάρχης Βουνίου, Ματθαίος Πρωτοπαπάς είπε, μεταξύ άλλων, πως η υπογραφή του Μνημόνιου Συνεργασίας με το ΤΕΠΑΚ για τη Σχολή Οινοχοών και Σχολή Ξεναγών είναι η αρχή για μια συνεργασία με εξαιρετικό μέλλον και προοπτικές. Η απόφαση αυτή σε συνδυασμό με την απασχόληση των κατοίκων της περιοχής με τα αμπέλια και τον τουρισμό, δημιουργεί νέες συνθήκες για την κοινότητα, πρόσθεσε. Ανέφερε, τέλος, πως η παρουσία του ΤΕΠΑΚ θα είναι πόλος έλξης για θεματικό τουρισμό, συνυφασμένο άμεσα με την ιστορία της περιοχής, θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής και θα αυξήσει τους οικονομικούς πόρους της κοινότητας.
Από την πλευρά της, η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Δρ Μαρία Παναγιώτου, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως το μνημόνιο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της σχέσης μεταξύ του ακαδημαϊκού κόσμου και των τοπικών κοινοτήτων. Μέσα από τέτοιου είδους συνέργειες δημιουργούμε ένα περιβάλλον όπου η εκπαίδευση συναντά τον πολιτισμό και η κοινότητα ενθαρρύνεται να συμμετέχει ενεργά στην ακαδημαϊκή διαδικασία, επεσήμανε.
Αναφερόμενη στον τομέα του οίνου, όπου η Κύπρος έχει μακραίωνη παράδοση, όπως ανέφερε, η συνεργασία των πανεπιστημίων με τις τοπικές κοινότητες μπορεί να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό της παραγωγής, διατηρώντας παράλληλα και αντλώντας από τις παραδοσιακές μεθόδους. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συνεργασία της κοινότητας Βουνίου με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου για τη δημιουργία της Σχολής Οινοχόων με εκπαιδευτική βάση στο Βουνί.
Ανέφερε επίσης πως η ανάπτυξη εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στην κοινότητα όπως η προσφορά μαθημάτων της Σχολής Ξεναγών Κύπρου, η παραχώρηση πρόσβασης στο Koινοτικό Κέντρο και το Οινολογικό Κέντρο της κοινότητας Βουνιού στο ΤΕΠΑΚ για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς, η από κοινού προώθηση και επιμόρφωση σε θέματα οινοτουρισμού, η διασύνδεση με την κοινωνία με την εμπλοκή των κατοίκων της κοινότητας σε εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις, η ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας αλλά και επισκέψεων προσωπικού και φοιτητών, δεν καθιστούν το Βουνί μόνον έναν εκπαιδευτικό πόλο. Είναι ενέργειες που προωθούν τον αειφόρο τουρισμό, αφού αποτελούν πόλο έλξης για επισκέπτες που αναζητούν μια πιο βιωματική επαφή με τον πολιτισμό και την ιστορία του νησιού, ενώ ταυτόχρονα, αποτελούν ένα βήμα προς την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής βιωσιμότητας της περιοχής.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται, κατέληξε η Επίτροπος, και η λειτουργία του Κέντρου Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Αμπελοοινικού Τομέα που θα εγκαινιαστεί σύντομα και το οποίο θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες προς επαγγελματίες που εμπλέκονται στην παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία αμπελοοινικών προϊόντων.
Σε χαιρετισμό του εκ μέρους του Προέδρου του Τμήματος ∆ιοίκησης Τουρισμού και Φιλοξενίας, Αναπληρωτή Καθηγητή Αντώνη Θεοχάρους, ο Λέκτορας του Τμήματος, Δρ Πέτρος Κοσμάς ανέφερε πως η υπογραφή αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της συνεργασίας ανάμεσα στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και της Κοινότητας Βουνίου. Μια συνεργασία που αποσκοπεί στην δημιουργία της πρώτης στην Κύπρο πιστοποιημένης από τον ΔΙΠΑΕ Σχολής Οινοχόων, ενός κέντρου για εκπαίδευση ξεναγών αλλά και μιας μονάδας δια βίου μάθησης για το ευρύ κοινό το οποίο ενδιαφέρεται να αποκτήσει βασική κατάρτιση οινοχόου.
Η κοινότητα, μέσω της στήριξης από την Αναπτυξιακή Λεμεσού, έχει δημιουργήσει εξαιρετικές υποδομές οι οποίες είτε βασίζονται σε αναπαλαίωση παραδοσιακών κτιρίων και στην ανάπτυξη νέων υποδομών, είπε, προσθέτοντας πως οι εγκαταστάσεις της Σχολής Sommelier θα χρησιμοποιηθούν και για την Σχολή Ξεναγών, ειδικότερα για την προσφορά μαθημάτων που αφορούν τον Αγροτουρισμό και τον Οινοτουρισμό.
Καταλήγοντας, είπε πως αν και η διοικητική βάση και των δυο Σχολών θα βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της Σχολής στην Πάφο, η παρουσία στο Βουνί θα είναι επί μόνιμης και καθημερινής βάσης μέσω της προσφοράς μαθημάτων, διαλέξεων και συνεχιζόμενης κατάρτισης.