Συνέντευξη εφ’ όλης της Ύλης: Χρίστος (Κρις) Κωνσταντινίδης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
07 Ιουνίου 2024Ο υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στον Δήμο Πάφου, Οικονομολόγος διεθνών θεμάτων και Μέλος Επαρχιακής & Κεντρικής Επιτροπής Σ.Κ ΕΔΕΚ, Χρίστος (Κρις) Κωνσταντινίδης, παραχωρεί σήμερα στο PafosNet την τελευταία συνέντευξη, πριν την εκπνοή της προεκλογικής περιόδου.
Χρίστο τα τελευταία χρόνια έχεις μια ιδιαίτερη ανάμειξη με τα κοινά, αρθρογραφώντας και παρουσιάζοντας τις θέσεις σου για σειρά ζητημάτων. Πιστεύεις έφτασε η ώρα να προσφέρεις πιο ενεργά μέσα από ένα Δημοτικό Συμβούλιο;
Ναι είναι αλήθεια ότι εδώ και αρκετά χρόνια αρθρογραφώ στον τοπικό, τον κυπριακό και τον ελλαδικό τύπο, για θέματα διεθνούς πολιτικής και δημοσίου συμφέροντος. Μάλιστα, μια από τις περήφανες και ταυτόχρονα δυστυχές στιγμές μου, ήταν η εκτίμηση μου για την ακριβή ημέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Παλαιότερα βέβαια, είχα επιτυχείς εκτιμήσεις και αναλύσεις και για το Τουρκικό πραξικόπημα το μακρινό 2016, τις προειδοποιήσεις μου για το Τούρκο/Λιβυκο μνημόνιο ένα χρόνο πριν, και την έναρξη των διεκδικήσεων της Κίνας έναντι της Ταιβαν, πράγμα που αναδείξαμε μαζί με άλλους συναδέλφους τον Μάιο του 2022, πολύ πριν να ξεσπάσει το κύμα διεκδικήσεων από μέρους της Κίνας.
Τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά μου περιστρέφονται γύρω από τις διεθνείς σχέσεις και την γεωπολιτική, και τα οικονομικά. Επί του παρόντος μάλιστα βαίνω προς την ολοκλήρωση και ενός μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγική.
Ευτυχώς ή δυστυχώς, μεγάλωσα μέσα σε ένα ιδιαίτερα πολιτικοποιημένο περιβάλλον, καθώς ο πατέρας μου είναι ο συγχωρεμένος Δημητράκης Κωνσταντινίδης (Τραλαλας), ο οποίος υπήρξε ένας από τους πρωταγωνιστές της σύγχρονης Κυπριακής ιστορίας, μέσα από τη συμμετοχή του στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ. Ο πατέρας μου Διετέλεσε Αστυνομικός Διευθυντής Πάφου και ήταν παρόν στα μεγάλα γεγονότα του τόπου μας, όπως στην Τουρκανταρσία, στην μάχη της Τηλλυρίας και στον αντί-πραξικοπηματικό αγώνα.
Χάρις σε αυτόν, βρίσκομαι σε διαρκή τριβή με τους πόθους, τα βάσανα και τις ανησυχίες του τόπου μας από παιδί, ενώ η προσφορά του στον τόπο μας αποτελεί τον πολικό αστέρα του πολιτικού μου φρονήματος.
Η διεκδίκηση λοιπόν μιας θέσης στο επερχόμενο δημοτικό συμβούλιο δεν ήταν επιδίωξη αλλά προέκυψε, δίνοντας μου έτσι την ευκαιρία, εάν φυσικά με τιμήσουν οι συμπολίτες μας και εκλεγώ, να βάλω και εγώ το λιθαράκι μου για τον τόπο μας.
Για ‘μένα η πολιτική δεν είναι τίποτα άλλο παρά η τέχνη της ευημερίας και της ευδαιμονίας του κοινωνικού συνόλου. Τα κίνητρα ενός πολίτη που έχει ενεργή συμμετοχή στα κοινά διαμέσου ενός αξιώματος, δεν πρέπει να είναι τίποτε άλλο παρά μόνον η αγάπη του για τον τόπο του και τον κόσμο.
Ξέρετε, μια πολύ σοφή λαϊκή παροιμία της Κύπρου λέει ότι «ο άδρωπος εν ο τόπος – ο τόπος εν γέρημος», που σημαίνει ότι τον τόπο, τη χώρα, την πατρίδα την κάνουν οι άνθρωποί της. Χωρίς αυτούς δεν υπάρχει ο τόπος.
Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σου αν εκλεγείς;
Η πρώτη μου προτεραιότητα είναι η δημοκρατικοποίηση της δημοτικής αρχής . Για παράδειγμα, θεωρώ πως θα είναι καλό η δημοτική αρχή να υιοθετήσει και να εφαρμόσει την πρακτική της διεξαγωγής ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων, έστω και συμβουλευτικού χαρακτήρα, για όλα τα σημαντικά ζητήματα της πόλης μας, ούτως ώστε να αποφασίζει ο πολίτης για σημαντικά ζητήματα της πόλης μας. Επιπλέον, θεωρώ πως είναι καιρός να υπάρχει ζωντανή αναμετάδοση στο διαδίκτυο των συνελεύσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως γίνεται σε διάφορους δήμους στην Ελλάδα και την Ευρώπη, για να υπάρχει διαφάνεια.
Είναι πεποίησή μου πως για να βελτιώσουμε τον τρόπο ζωής μας, ο δρόμος δεν είναι άλλος από τον Δημοκρατικό δρόμο, η οποία είναι η μόνη εγγύηση της κοινής ωφελείας, με επίκεντρο τον απλό κόσμο. Το κοινό καλό είναι ανεξάρτητο της κομματικής και πολιτικής τοποθέτησης, γιατί το δίκαιο δεν διακρίνει ούτε αριστερά, ούτε δεξιά, ούτε κέντρο, αλλά υπερέχει όλων.
Που βρίσκεται ο Δήμος σας από πλευράς ανάπτυξης; Είσαστε ικανοποιημένος με το σήμερα που παρουσιάζει η Πάφος;
Δεν παραγράφω το έργο το οποίο έφεραν εις πέρας διαχρονικά τα εκάστοτε δημοτικά συμβούλια αλλά την ίδια στιγμή το βλέμμα μας θα πρέπει να είναι στραμμένο στην επόμενη μέρα, με μέτρο σύγκρισης πάντοτε τα καλύτερα, όπως αυτά εφαρμόζονται σε άλλους ευρωπαϊκούς δήμους όπως: Την υιοθέτηση πρακτικών και προτύπων για τον προγραμματισμό των δημοτικών έργων, με σκοπό την ταχύτερη παράδοση τους και την μικρότερη καταπόνηση του κόσμου από την διαδικασία της ολοκλήρωσής τους, όπως πρότεινα στην εξαγγελία μου την 25η Μαρτίου. Ένα παράδειγμα είναι τα έργα σε οδικά δίκτυα να γίνονται και σε νυχτερινές ώρες. Μπορεί μεν αυτό να επιφέρει ένα υψηλότερο κόστος για το έργο, ωστόσο στοιχίζει πολύ περισσότερο στις επιχειρήσεις να παραμένουν κλειστές για το διπλάσιο χρονικό διάστημα.
Ένα άλλο σχετικό παράδειγμα που εξέθεσα στην εξαγγελία μου, είναι το πρόγραμμα των δημοτικών διαμερισμάτων για την υποστήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας.
Επίσης θα μπορούσαμε να δώσουμε έμφαση στον σχεδιασμό και την υλοποίηση βελτιστοποίησης των δημοτικών υποδομών, όπως την αντικατάσταση κοστοβόρων υποδομών με έξυπνες εφαρμογές για οικονομικότερες, αποδοτικότερες και πιο φιλικές προς το περιβάλλον, υπηρεσίες κοινής ωφελείας. Μερικά παραδείγματα είναι η Ηλεκτροδότηση του οδικού φωτισμού από φωτοβολταϊκά και η αύξηση των σταθμών φόρτισης αυτοκινήτων.
Ακόμη θα μπορούσαμε να επανακαθορίσουμε τον ρόλο της Δημοτικής Αστυνομίας. Για παράδειγμα, είναι σημαντικό η Δημοτική Αστυνομία, από κυνηγός εισπράξεων, να γίνει και να φαίνεται φιλότιμος προστάτης της τοπικής κοινωνίας. Θα πρέπει ο πολίτης να πάψει να νιώθει καταδιωκόμενος απ την ιδία του την πολιτεία και η πολιτεία με τη σειρά της να επιδιώξει να χτίσει μια διαφορετική σχέση με τον πολίτη, που δεν είναι άλλη απ’ αυτή του βοηθού και συνοδοιπόρου.
Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι σήμερα τι θα ήταν;
Νομίζω πως αυτό που πρέπει να αλλάξει, τόσο στα δημοτικά όσο και στην ιδιωτική μας ζωή, είναι να ζούμε, να εργαζόμαστε και να διοικούμε δια του παραδείγματος, παρά δια της επιβολής. Τα διάφορα έργα που πρέπει να γίνουν, τα είπαμε λίγο πολύ νωρίτερα ή είναι ευρέως γνωστά. Αυτό που κρίνει ωστόσο πολλές φορές, το αν και πόσο σύντομα θα γίνουν, είναι οι συνήθεις πράξεις μας – το ήθος μας.
Και αυτό, αν θέλετε, το λέω κυρίως για να το υπενθυμίσω – και να το υπενθυμίζω, στον εαυτό μου. Ουδείς αναμάρτητος άλλωστε, έτσι δεν είναι; Αυτοκριτική λοιπον…
Γιατί κάποιος να επιλέξει ΕΔΕΚ;
Η επιλογή μου για το Σ.Κ.ΕΔΕΚ, της οποίας είμαι μέλος στην Επαρχιακή επιτροπή όπως επίσης και στην κεντρική, οφείλεται στις ιστορικώς αποδεδειγμένες αρχές και αξίες της, που συνοψίζονται ακριβώς στην ακόλουθη φράση: «τον τόπο και τον κόσμο».
Οι θεμελιώδεις πολιτικοί πυλώνες του Σ.Κ.ΕΔΕΚ είναι δυο:
Ο πρώτος είναι η πατριωτική στάση στο εθνικό μας ζήτημα, ενάντια σε σε μια δήθεν λύση, η οποία θα τολμούσα να πω πως ομοιάζει αλλότριων προδιαγραφών και συμφερόντων.Αυτοσκοπός μας δεν είναι η λύση αλλά η απελευθέρωση, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να εκπληρώνεται από τις λύσεις που προτείνονται κατά καιρούς – αν προσποιηθούμε πως δεν είναι η ίδια δήθεν λύση κάθε φορά.
Ο δεύτερος λόγος που συμπορεύομαι με την ΕΔΕΚ, είναι ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας του κόμματος και δη, η κοινωνική αλληλεγγύη.
Όπως πολύ συχνά έλεγε και ο αείμνηστος Βάσος Λυσσαρίδης, «τι να το κάνω το κόμμα όταν δεν υπάρχει πατρίδα». Όπως είπαμε σε προηγούμενη ερώτησή σας όμως, ο άνθρωπος είναι που κάνει τον τόπο. Για να υπάρχει πατρίδα, πρωτίστως θα πρέπει να διασφαλίσουμε να υπάρχει ο άνθρωπος, και αυτό μπορεί να γίνει μόνον μέσα από μια ρεαλιστική και φιλο-λαϊκή οικονομική και κοινωνική πολιτική, δικαιοσύνη και αξιοκρατία.
Γιατί κάποιος να ψηφίσει εσάς;
Γιατί δεν πρόκειται να αλλάξω ταυτότητα για χάριν κανενός αξιώματος. Γιατί απλούστατα, θα ήθελα την ψήφο του κόσμου για αυτά που πρεσβεύω αληθινά. Γιατί δεν επιθυμώ να γίνω αρεστός για να λάβω την ψήφο του κόσμου. Επειδή επιδιώκω την ψήφο των συμπολιτών μου για αυτά που είναι κοινά σε εμάς, αρεστά και ωφέλιμα.