Pafos Net

Συνάντηση κοινοτήτων Ακάμα με το Πολεοδομικό Συμβούλιο

title image

Επίσκεψη στις κοινότητες του Ακάμα πραγματοποίησε τριμελής επιτροπή του Πολεοδομικού Συμβουλίου μαζί με λειτουργούς του Τμήματος Πολεοδομίας, μετά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Κοινοτικής Δράσης Ακάμα να ευαισθητοποιήσει τους αρμόδιους για τα προβλήματα που ταλανίζουν τις κοινότητες εδώ και τρεις δεκαετίες.

Στο πλαίσιο των εργασιών της για την εκπόνηση του Τοπικού Σχεδίου της περιοχής του Ακάμα, η αντιπροσωπεία είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τους κοινοτάρχες και επισκέφθηκε διάφορα σημεία εντός των διοικητικών ορίων των κοινοτήτων τα οποία εμπίπτουν σε περιοχές Natura 2000 και Ζώνες Προστασίας, όπου βρίσκονται ιδιωτικές περιουσίες κατοίκων των γύρω χωριών. Η αντιπροσωπεία διαβεβαίωσε τους κοινοτάρχες ότι το Τοπικό Σχέδιο θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του 2019.

Σε δηλώσεις του εκ μέρους της Κοινοτικής Δράσης Ακάμα, ο κοινοτάρχης Νέου Χωριού, Ανδρέας Χριστοδούλου, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα εισακουστούν και οι δικές τους εισηγήσεις. «Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, όλοι εμείς, οι κάτοικοι των κοινοτήτων, αισθανόμαστε αποκομμένοι από την υπόλοιπη Κύπρο», επεσήμανε. « Ενώ παρακολουθούμε άλλες περιοχές να αναπτύσσονται και τον κόσμο να αξιοποιεί τις περιουσίες του για να ευημερήσει, εμείς παραμένουμε θεατές. Νιώθουμε αδικημένοι».

Από την πλευρά του, ο κοινοτάρχης της Ίνειας, Γιάγκος Τσίβικος, αναφέρθηκε ειδικά στην περίπτωση της Ίνειας, λέγοντας ότι όλη η περιουσία των κατοίκων της εμπίπτει σε Ζώνες Προστασίας, με τους κατοίκους να βιώνουν τον αργό θάνατο της κοινότητάς τους χρόνο με τον χρόνο. «Βασικότερη παράμετρος για τις κοινότητες και τους ανθρώπους του Ακάμα», κατέληξε «πρέπει να είναι η συνύπαρξη του περιβάλλοντος με τον άνθρωπο. Στην περίπτωσή μας, ο άνθρωπος ξεχάστηκε».

Όσον αφορά στο θέμα της ήπιας ανάπτυξης που ζητούν οι κοινότητες και η οποία επιτρέπεται στις περιοχές Natura 2000, βάσει των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κοινοτάρχης του Νέου Χωριού ανέφερε ότι έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι οι τοπικοί φορείς ενάντια στο περιβάλλον και χαρακτήρισε λάθος την θέση αυτή.

« Εμείς κρατήσαμε τον Ακάμα και τον κρατούμε μέχρι σήμερα», κατέληξε. « Εμείς οι κάτοικοι των κοινοτήτων του Ακάμα τον προστατεύσαμε και θα συνεχίσουμε να τον προστατεύουμε. Ζητούμε, όμως, το δικαίωμα για ήπια ανάπτυξη, για να μπορέσουμε κι εμείς και τα παιδιά μας να παραμείνουμε στα χωριά».