Pafos Net

Στο ΕΒΕ Πάφου αντιπροσωπεία των ΕΒΕ και Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

title image

Εθιμοτυπική συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα Γραφεία του ΕΒΕ Πάφου μεταξύ του Προέδρου του ΕΒΕ Ιωαννίνων Δημήτρη Δημητρίου, του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλου Αλμπάνη και του Προέδρου και μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΒΕ Πάφου, Γιώργου Μάη, Θέμη Φιλιππίδη, Στέφανου Στεφάνου και Ζήνωνα Ζήνωνος καθώς και του Διευθυντή, Μαρίνου Στυλιανού.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν οι τομείς οικονομικής δραστηριότητας της Πάφου και των Ιωαννίνων αναζητώντας κοινό έδαφος συνεργασίας. Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ιωαννίνων, τα Ιωάννινα δραστηριοποιούνται στους τομείς της κτηνοτροφίας, γεωργίας, ξυλείας, τουρισμού και εκπαίδευσης δίνοντας μια πρωτόγνωρη και αειφόρο ανάπτυξη στην περιοχή. Ο Πρύτανης του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων στη δική του τοποθέτηση εξήγησε την πορεία του Πανεπιστήμιου και την περαιτέρω ανάπτυξη του καθώς και τα οφέλη που αποκομίζει μια κοινωνία από την παρουσία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων τόσο σε θέματα τεχνογνωσίας, έρευνας και πολιτισμικού υπόβαθρου όσο και σε θέματα ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας. Όπως τόνισε το Πανεπιστήμιο επηρεάζει περίπου το 25% με 30% την οικονομία της πόλης.

Ο κ. Μάης εξήγησε ότι η οικονομία της Πάφου εδράζεται κυρίως σε δύο πυλώνες, τους πυλώνες του τουρισμού και της ανάπτυξης γης. Η προσπάθεια που καταβάλλεται και φαίνεται να καρποφορεί, είπε, είναι η δημιουργία τρίτου πυλώνα οικονομίας, αυτού της εκπαίδευσης με την παρουσία δημόσιων και ιδιωτικών Σχολών και Πανεπιστημίων ελπίζοντας τα επόμενα χρόνια να ενισχύσουν την οικονομία της Πάφου και να επιφέρουν πολυεπίπεδη ανάπτυξη και πρόοδο. Συγχρόνως, θα καταπολεμήσει την εποχικότητα που ταλανίζει την Πάφο και θα προσφέρει εργατικό δυναμικό στους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας κάτι που προβληματίζει έντονα τα τελευταία χρόνια την επιχειρηματική κοινότητα της επαρχίας αφού η έλλειψη εργατικού δυναμικού καθηλώνει την ανάπτυξη.

Μέσα από τη συζήτηση έχει συμφωνηθεί όπως προωθηθούν ενέργειες από τα δύο Επιμελητήρια με στόχο την αεροπορική συνδεσιμότητα μεταξύ Πάφου και Ιωαννίνων που θα προωθήσει τον τουρισμό αμφίδρομα, την συνεργασία σε ευρωπαϊκά διασυνοριακά προγράμματα Interreg καθώς και τη συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με φορείς, οργανισμούς και επιχειρήσεις της Πάφου σε θέματα έρευνας, συμβουλευτικής και παροχής τεχνογνωσίας σε τομείς που αφορούν την αειφόρο ανάπτυξη, περιβαλλοντικά θέματα, θέματα ενέργειας και διαχείρισης οργανικών αποβλήτων.