Pafos Net

Στη Βραδιά του Ερευνητή που οργανώθηκε από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας μετείχε το Νεάπολις

title image

Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, μετείχε πρόσφατα στη «Βραδιά του Ερευνητή», που οργάνωσε το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας. Κατά την επιστημονική αυτή σύναξη, πραγματοποιήθηκαν τρεις κύριες δράσεις.

Η πρώτη αφορούσε στην κατασκευή Πράσινου Τοίχου, στο οποίο μετείχε το Μεταπτυχιακό Αρχιτεκτονικής Τοπίου του πανεπιστημίου της Πάφου. Σε συνεργασία με την εταιρία GREENWAY κατασκεύασε και φύτευσε έναν πράσινο τοίχο που θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες τους Μεταπτυχιακού Τμήματος.

Στο πλαίσιο της έκθεσης φοιτητές και καθηγητές είχαν την ευκαιρία να εξηγήσουν τα πλεονεκτήματα των κάθετων πράσινων τοίχων καθώς και τις δυνατότητες εφαρμογής του στο περιβάλλον της Κύπρου.  Υπεύθυνη του περιπτέρου της κάθετης στέγης είναι η Δρ. Τζούλια Τζώρτζη, Αν. Καθηγήτρια και Πρόεδρος Τμήματος Αρχιτεκτονικής και Γεωπεριβαλλοντικών Επιστημών.

Η δεύτερη δράση αφορούσε στο θέμα: «Ο Πολιτισμός ως Θησαυρός: Αλλάζοντας την Εικόνα μιας Πόλης»,  από το Τμήμα Ψυχολογίας του Νεάπολις. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της έρευνας του Πολιτιστικού Βαρομέτρου, της επίσημης προσπάθειας καταγραφής των αποτελεσμάτων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας στην Πάφο αλλά και στην Κύπρο γενικότερα. Η έρευνα αυτή συγχρηματοδοτείται από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου και τον Οργανισμό Πάφος2017 και διεξάγεται από τον Δρ. Κωνσταντίνο Τσαγκαρίδη, λέκτορα στην Πειραματική Ψυχολογία και τη Νευροψυχολογία.

Στα πλαίσια της έκθεσης δόθηκε μια γεύση από τις εκδηλώσεις που ήδη γίνονται στην Πάφο στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το έτος 2017, καταγράφηκαν οι απόψεις μαθητών και επισκεπτών για την Πάφο και την αξία της επένδυσης στον πολιτισμό αλλά και η γενικότερη εικόνα της Πάφου και των υπολοίπων μεγάλων πόλεων της ελεύθερης Κύπρου. Οι επισκέπτες της έκθεσης είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν σύντομα βίντεο, να συμμετάσχουν σε πειράματα, να διατυπώσουν τις απόψεις τους και να ενημερωθούν για το παρόν και το μέλλον της προσπάθειας της Πάφου να αλλάξει την εικόνα της, επενδύοντας στον πολιτισμό.

Η τρίτη δράση στην οποία μετείχε το Νεάπολις, είχε θέμα: « Energy from Waste: To bury or not to bury!». H συνεργάτης του πανεπιστημίου σε θέματα έρευνας Δρ. Νάτια Αναστάση, παρουσίασε σειρά διαδραστικών πειραμάτων για να επιδείξει την ανάγκη διαχωρισμού των στερεών αποβλήτων μιας οικογένειας. Τα πειράματα αφορούσαν στην κομποστοποίηση, την ανακύκλωση, την μεταποίηση πλαστικών και συγκεκριμένα πολυστερίνης και την παραγωγή βιοαερίου απο κρεμμύδια. Σε βίντεο που παρουσιάστηκε επιδείξαμε ότι το παραγόμενο βιοαέριο, που αποτελείται κυρίως από μεθάνιο, είναι εύφλεκτο άρα αποδείχθηκε η αξία των σκουπιδιών και η πιθανή εφαρμογή τους στην παραγωγή ενέργειας.