Σωματείο «Ναι στη Ζωή»: Σαββατοκύριακο δράσεων στην Πάφο
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
07 Απριλίου 2019Σαββατοκύριακο δράσεων είναι αυτό για το Σωματείο "Ναι στη Ζωή" που συστάθηκε το Νοέμβριο του 2017 στην Πάφο. Χθες βράδυ πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Coral Beach η πρώτη συνέλευση του, στην οποία παρουσιάστηκε ο απολογισμός των δράσεων από την ημέρα ίδρυσης του, αλλά και ο προγραμματισμός μελλοντικών του σχεδίων. Σήμερα, στις 10 το πρωί, το σωματείο διοργανώνει εκστρατεία καθαριότητας στην περιοχή του Φάρου.
Η πρόεδρος του σωματείου, δρ. Στέλλα Σπύρου, τόνισε μιλώντας στο PafosNet ότι το σωματείο δραστηριοποιείται στον τομέα της πρωτογενούς πρόληψης και της προαγωγής της υγείας με σκοπό την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων σε Πάφο και Λεμεσό. Το Σωματείο είναι μη κερδοσκοπικό και ενισχύεται οικονομικά από τις ετήσιες συνδρομές των μελών του και από χορηγίες, επεσήμανε.
« Το Σωματείο μας χρησιμοποιεί ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα για γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιά με επιμέρους στόχους: την ενίσχυση της ψυχοκοινωνικής υγείας, τη μείωση της εμφάνισης νέων περιστατικών εξάρτησης», ανέφερε η δρ. Σπύρου. « Το πρόβλημα των ναρκωτικών έχει διεισδύσει για τα καλά στην κοινωνία μας και σήμερα μπορεί να χαρακτηρισθεί, χωρίς υπερβολή, ως μάστιγα που πλήττει, κυρίως, τα νεαρά άτομα. Πρέπει να ληφθούν, εάν θέλουμε να ευελπιστούμε σε περιορισμό του προβλήματος, πέρα από τις όποιες εθελοντικές πρωτοβουλίες, δραστικά μέτρα από πλευράς Πολιτείας.
Γνωρίζουμε όλοι ότι στα δικαιώματα των παιδιών είναι να αναπτύσσονται σε ένα υγιή περιβάλλον. Ως εκ τούτου, προκύπτουν πολλές ευθύνες τόσο από την κοινωνία όσο και από τα θεσμικά όργανα του κράτους. Έχουμε ηθική υποχρέωση απέναντι στον τόπο μας και στους πολίτες του να βοηθήσουμε τα παιδιά να κτίσουν ολοκληρωμένες, πολύπλευρες και ατσάλινες προσωπικότητες (αντιστάσεις) , ώστε να είναι θωρακισμένοι από τις πολύβουες σειρήνες της καταναλωτικής κοινωνίας και του ηθικού αποπροσανατολισμού».
Η πρόεδρος του σωματείου τονίζει την αναγκαιότητα να αποφασίσει το Υπουργείο Παιδείας να αναβαθμίσει το μάθημα Αγωγή Ζωής που διδάσκεται στη Δημοτική Εκπαίδευση και να εμπλουτιστεί με μαθήματα που αφορούν τις ουσίες εξάρτησης. Για τη σωστότερη διδασκαλία του μαθήματος, αναφέρει, πρέπει να κληθούν και εξωτερικοί έμπειροι συνεργάτες, για να μιλήσουν στα παιδιά ή τουλάχιστον να τύχουν υποχρεωτικής επιμόρφωσης περί του θέματος όλοι οι διδάσκοντες το εν λόγω μάθημα.
« Κάτι αντίστοιχο πρέπει να γίνει και στη Μέση Εκπαίδευση. Επειδή η ηλικία των παιδιών, που φοιτούν στη Μέση Εκπαίδευση είναι η πιο επίφοβη, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στο θέμα της διαφώτισης περί των ουσιών εξάρτησης», τονίζει. « Εισηγούμαστε, λοιπόν, την αυτονόμηση ενός μαθήματος που να ασχολείται αποκλειστικά με το θέμα ή τουλάχιστον αυτονόμηση ανεξάρτητων κεφαλαίων στο μάθημα των Ελληνικών, Βιολογίας, Γυμναστικής, Οικιακής Οικονομίας, Μουσικής ακόμα και Θρησκευτικών, τα οποία είναι συναφή με το όλο πρόβλημα που θα διαφωτίζουν με επιστημονικούς και ενδεδειγμένους τρόπους τους μαθητές σε συνεργασία με το σωματείο μας ή με παρόμοιας φύσης σωματεία.