Τί δείχνουν οι συσχετισμοί στην Ιερά Σύνοδο για την συνέχεια
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
19 Δεκεμβρίου 2022Η έκβαση της τελευταίας παρτίδας σκακιού στις αρχιεπισκοπικές, θα κρίνει, εν πολλοίς, ποιος θα αναδειχθεί Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου, αν και κάποιοι θεωρούν ότι αυτό που θα ακολουθήσει μοιάζει περισσότερο με παρτίδα πόκερ, η οποία θα περιλαμβάνει στρατηγική και μπλόφες.
Βάσει των εκτιμήσεων και πληροφοριών, ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος έχει τέσσερις ψήφους στο χέρι, ο Πάφου Γεώργιος διαθέτει επτά ψήφους εντός της Συνόδου, ενώ ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας διαθέτει δύο ψήφους. Με τα δεδομένα αυτά, και χωρίς να προκύψουν ανατροπές, δεν εκλέγεται Αρχιεπίσκοπος από τον πρώτο γύρο εντός της Συνόδου.
Στον δεύτερο γύρο εκτιμάται ότι ο Κυρηνείας Χρυσόστομος, ο οποίος διατηρεί καλές σχέσεις με τους Μητροπολίτες Λεμεσού και Ταμασού, ίσως κινηθεί προς τον Ταμασού Ησαΐα, νοουμένου ότι ο τελευταίος θα περάσει στο Τριπρόσωπο. Ο Μόρφου Νεόφυτος θεωρείται από κάποιους πως είτε θα τηρήσει αποχή είτε θα στηρίξει όποιον από τους Μητροπολίτες Πάφου Γεώργιο ή Κωνσταντίας Βασίλειο βρεθεί στο Τριπρόσωπο.
Με βάση τα δεδομένα και τους συσχετισμούς, ο Πάφου Γεώργιος, θεωρείται πως είναι εφικτό να εξασφαλίσει τον μαγικό αριθμό των 9 Συνοδικών που απαιτούνται για την εκλογή Αρχιεπισκόπου.
Ο Μητροπολίτης Πάφου, όπως και ο Κωνσταντίας Βασίλειος, θεωρούνται «Αρχιεπισκοπικοί», υπό την έννοια ότι βρίσκονταν κοντά στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και, λίγο ως πολύ, ακολουθούσαν κοινή πολιτική στα σημαντικά ζητήματα που αναφύονταν εντός της Συνόδου. Έχοντας πια περάσει στο Τριπρόσωπο, ο τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού θρόνου θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα εκλεγεί.
Τα πιο πάνω αποτελούν πάντως σενάρια και ως σενάρια, τα οποία στηρίζονται σε εκτιμήσεις ανθρώπων, είναι δυνατόν να ανατραπούν, όταν ανοίξει και η κάλπη της Ιεράς Συνόδου σε μερικές μέρες.
Υπενθυμίζεται, πως τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις μεταξύ Συνοδικών πέρασαν από διάφορες φάσεις και αν μπορούν να διαλυθούν οι σκιές που δημιουργήθηκαν θα φανεί και από την κάλπη της Συνόδου. Υπενθυμίζεται επίσης, πως οι Μητροπολίτες Πάφου και Λεμεσού ήρθαν σε έντονη αντιπαράθεση όταν κατηγορήθηκε για ηθικό κώλυμα ο Μητροπολίτης Λεμεσού ο οποίος αθωώθηκε από Μείζονα Σύνοδο. Στην πορεία, οι δύο Μητροπολίτες συνυπήρξαν στη Σύνοδο χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, αν και το παρελθόν δεν διεγράφη εντελώς.
Οι Μητροπολίτες Κύκκου και Λεμεσού ήρθαν σε αντιπαράθεση κατά τις προηγούμενες αρχιεπισκοπικές εκλογές (το 2006) όταν οι τότε υποψήφιοι Πάφου Χρυσόστομος και Λεμεσού Αθανάσιος συμμάχησαν αφήνοντας εκτός τον Κύκκου Νικηφόρο, ο οποίος για να αποκλείσει την εκλογή Αθανασίου, ψήφισε «με το πιστόλι στον κρόταφο» τον τότε Μητροπολίτη Πάφου, ο οποίος εξελέγη Αρχιεπίσκοπος.
Στην πορεία, Κύκκου και Λεμεσού αποκατέστησαν τις σχέσεις τους σε σημείο που οι Κυκκώτες (Νικηφόρος και Ησαΐας) είχαν αποφασίσει να στηρίξουν για τον θρόνο, τον Λεμεσού Αθανάσιο. Ωστόσο, η κίνηση του Λεμεσού να συλλειτουργήσει με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο (την ημέρα της ονομαστικής εορτής του Προκαθημένου της Εκκλησίας) ενώ εκκρεμούσε η αντιπαράθεση με τον Αρχιεπίσκοπο (για το ουκρανικό που χώρισε τη Σύνοδο στα δύο) ανέτρεψε τα δεδομένα. Τότε ήταν που εμφανίστηκε ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας, ο οποίος στο παρελθόν είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον θρόνο.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό θα αποφασίσουν κάποιοι σε ποιον υποψήφιο θα στραφούν.