Pafos Net

Σήμερα στην Πάφο η Υπουργική Σύνοδος της Κοινοπολιτείας για τους ωκεανούς

title image

Πραγματοποιείται σήμερα στην Πάφο η Υπουργική Σύνοδος για τους Ωκεανούς των κρατών της Κοινοπολιτείας με θέμα: «Ο ανθεκτικός κοινός μας ωκεανός: από την Κύπρο στη Σαμόα». Η εναρκτήρια δεξίωση πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ, ενώ σήμερα θα ακολουθήσει το επίσημο άνοιγμα της Συνόδου με χαιρετισμούς  και ομιλίες.

Στη συνάντηση συμμετέχουν Υπουργοί Κυβερνήσεων και ανώτεροι αξιωματούχοι από τα κράτη μέλη της Κοινοπολιτείας. Οι Υπουργοί της Κοινοπολιτείας που είναι αρμόδιοι για θέματα ωκεανών θα καθορίσουν τις αρχές, τις προτεραιότητες και τις δράσεις για μια Διακήρυξη της Κοινοπολιτείας για τους Ωκεανούς και να συμφωνήσουν έναν οδικό χάρτη που θα ανοίξει το δρόμο για την υιοθέτηση της Διακήρυξης στην CHOGM 2024 στη Σαμόα.

Η Υπουργική Σύνοδος πραγματοποιείται στο πολυτελές θέρετρο Aphrodite Hills στην περιοχή της Πέτρας του Ρωμιού, όπου χθες προηγήθηκε και η προπαρασκευαστική συνάντηση ανώτερων αξιωματούχων των κρατών της Κοινοπολιτείας, ενόψει των επίσημων εργασιών που αρχίζουν σήμερα.

Η συνάντηση της Πάφου θεωρείται μείζονος σημασίας θέμα, δεδομένου ότι το ένα πέμπτο του συνολικού θαλάσσιου εμπορίου και το ένα πέμπτο των θαλάσσιων λιμένων βρίσκονται εντός της Κοινοπολιτείας. Συνολικά, 49 από τις 56 χώρες-μέλη της Κοινοπολιτείας συνορεύουν με τον ωκεανό, φιλοξενούν το 47% των κοραλλιογενών υφάλων στον κόσμο και το 34% των μαγκρόβιων δασών. Το ένα τρίτο των παγκόσμιων θαλάσσιων υδάτων είναι εντός εθνικής δικαιοδοσίας.

Τα 25 από τα 33 μικρά κράτη της Κοινοπολιτείας είναι μικρά αναπτυσσόμενα νησιώτικα κράτη (SIDS) ή μεγάλα ωκεάνια κράτη, δηλαδή τα δύο τρίτα του παγκόσμιου συνόλου.

Μιλώντας χθες βράδυ στην εναρκτήρια τελετή η Υπουργός Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, τόνισε την αναγκαιότητα για συντονισμένες διεθνείς προσπάθειες για μετριασμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας.

Εξήρε επίσης την σημαντικότητα της πραγματοποίησης της Συνόδου των κρατών της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο, τα οποία όπως είπε μοιράζονται την συλλογική ευθύνη να διαφυλάξουν αυτούς τους ζωτικούς πόρους για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές.

Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, τόνισε, απαιτεί συντονισμένες διεθνείς προσπάθειες και εξέφρασε την ελπίδα ότι όλα τα κράτη θα συνεργαστούν για να θεσπίσουν ισχυρά μέτρα διατήρησης, να επιβάλουν βιώσιμες αλιευτικές πρακτικές και να καταπολεμήσουν τη ρύπανση στην πηγή της.

Ως μέλη της Κοινοπολιτείας, έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να αναδείξουμε ως παράδειγμα, συλλογικής και αποφασιστικής προστασίας των ωκεανών μας σημείωσε, προσθέτοντας πως πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία αυτή με θάρρος και αποφασιστικότητα, γνωρίζοντας ότι το μέλλον του πλανήτη μας εξαρτάται από τις δράσεις που αναλαμβάνουμε σήμερα.

Από την πλευρά της η Υφυπουργός Ναυτιλίας, Μαρίνα Χατζημανώλη, είπε ότι ως ναυτιλιακό κράτος, η Κύπρος αναγνωρίζει την τεράστια αξία που έχουν οι θάλασσες και οι ωκεανοί, όχι μόνο για την οικονομία αλλά και για την πολιτιστική μας ταυτότητα. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι αποτελούν επιτακτική ανάγκη οι εντατικές προσπάθειες για τη διατήρηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και τη διαφύλαξη της θαλάσσιας ζωής.

Η Κύπρος αναγνωρίζει ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ωκεανοί μας είναι μνημειώδεις και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνες της από κανένα κράτος, επεσήμανε η κ. Χατζημανώλη, προσθέτοντας ότι η Κύπρος είναι ένα πλήρως ανεπτυγμένο θαλάσσιο κέντρο, που αποτελείται από ένα ποιοτικό νηολόγιο και ένα ναυτιλιακό σύμπλεγμα που παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης πλοίων και πολυάριθμες άλλες σχετικές υπηρεσίες.

Επιπλέον, η Υφυπουργός Ναυτιλίας ανέφερε ότι το πρώτο Εθνικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο εγκρίθηκε πρόσφατα από το Υπουργικό Συμβούλιο και έχει ήδη τεθεί σε ισχύ με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη της Γαλάζιας Οικονομίας καθώς και την προστασία, διατήρηση και βελτίωση του θαλάσσιου περιβάλλοντος.