Σε τροχιά υλοποίησης το κτηριολογικό πρόγραμμα του ΤΕΠΑΚ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
27 Νοεμβρίου 2022Στο πλαίσιο του κτιριολογικού προγράμματος του Τεχνολογικού Πανιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη οι κατασκευαστικές εργασίες για κάλυψη των αυξημένων στεγαστικών αναγκών δύο Σχολών του Πανεπιστημίου και συγκεκριμένα της Σχολής Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών και της Σχολής Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης.
Οι εργασίες αφορούν στην ανάγερση του νέου κτηρίου επί της οδού Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, το οποίο θα φιλοξενήσει τα εργαστήρια του Τμήματος Καλών Τεχνών της Σχολής Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών καθώς επίσης την ανακαίνιση του διατηρητέου κτηρίου στη γωνία των οδών Μαραθώνος και Αργυρού Δρουσιώτη και την ανέγερση νέου κτηρίου, επι της οδού Μαραθώνος, για τις στεγαστικές ανάγκες της Σχολής Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης.
Τα έργα σχεδιάστηκαν από ομάδα αρχιτεκτόνων και μηχανικών της Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιουσίας (ΥΔΠ) του ΤΕΠΑΚ.
Κτήριο εργαστηρίων του Τμήματος Καλών Τεχνών
Το κτήριο των εργαστηρίων του Τμήματος Καλών Τεχνών αποτελείται από τρεις ορόφους και υπόγειο. Σε αυτό θα στεγαστούν: Τέσσερα εργαστήρια δισδιάστατης δημιουργίας (ζωγραφική), εργαστήρια νέων μέσων, αίθουσες διαλέξεων και εκθεσιακός χώρος.
Το ισόγειο του κτιρίου, σχεδιασμένο με τρόπο που επιτρέπει την αναδιαμόρφωση του χώρου ανάλογα κάθε φορά με τις ανάγκες, διαμορφώνεται άλλοτε με κλειστούς χώρους εκθέσεων και διδασκαλίας και άλλοτε ως ένας ενιαίος χώρος. Αποτελεί το πιο «δημόσιο» τμήμα του κτιρίου, αφού ενώνει την Πλατεία Πανεπιστημίου με την αυλή και το υφιστάμενο κτήριο διαμέσου μιας στοάς.
Στο υπόγειο συγκεντρώνονται τα εργαστήρια νέων μέσων, συνολικά 6 εργαστήρια, τα οποία οργανώνονται εκατέρωθεν του αίθριου ανάλογα με τις ανάγκες τους για ηχομόνωση και συσκότιση.
Στον 1ο και 2ο όροφο τοποθετούνται τα εργαστήρια δισδιάστατης δημιουργίας, δύο σε κάθε όροφο.
Το εν λόγω κτήριο κατάφερε να αποσπάσει το βραβείο «GOLD» στην κατηγορία «Δομημένο Περιβάλλον / ‘Πράσινα’ Κτίρια», στα Cyprus Responsible Business Awards 2020.
Το κτήριο ξεχωρίζει ως ένα έργο ιδιαίτερου χαρακτήρα. Πρόκειται για ένα κτήριο φιλικό προς το περιβάλλον έχοντας ελάχιστες ανάγκες σε μηχανική θέρμανση και ψύξη και τεχνητό φωτισμό. Σκοπός η δημιουργία κτηρίου με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας, η οποία θα καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από Φωτοβολταϊκά.
Το κτήριο σχεδιάστηκε με βάση τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής με κεντρικό σημείο του σχεδιασμού - χωρικά και βιοκλιματικά - να αποτελεί το αίθριο, το οποίο καθορίζει την τυπολογία του χώρου και διαμορφώνει το μικροκλίμα στο εσωτερικό. Επιπλέον, η δημιουργία φυτεμένου τοίχου αποτελεί σημαντικό στοιχείο μεταβολής του μικροκλίματος διότι η βλάστηση βελτιώνει την ποιότητα του αέρα, μειώνοντας τη θερμοκρασία και τη υγρασία. Εξωτερικά θα εγκατασταθούν φωλιές πετροχελίδονων.
Το συμβόλαιο για τις κατασκευαστικές εργασίες υπογράφτηκε στις 12/10/2022 με την εταιρία A.PANAYIDES CONTRACTING LIMITED και οι κατασκευαστικές εργασίες άρχισαν στις 09/11/2022.
Το κόστος των εργασιών ανέρχεται στα €4,173,000.00 + ΦΠΑ και η διάρκεια εκτέλεσης στους 24 μήνες. H αναμενόμενη ημερομηνία αποπεράτωσης είναι στις 09/11/2024.
Ομάδα Έργου: Γιόλα Θεμιστοκλέους – Αρχιτέκτονας ΥΔΠ/Συντονίστρια έργου, Άδωνης Χαραλάμπους – Πολ.Μηχ. GRAVITECH ENGINEERING SERVICES LTD, Μάριος Κερίμης – Μηχανολόγος Μηχανικός ΥΔΠ, Σταύρος Χαραλάμπους – Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΥΔΠ, K.KARANTONIS CONSULTANTS LIMITED – Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης, G. M. KAPIRIS CONSULTANTS LIMITED – Επιμετρητής Ποσοτήτων, Πέτρος Αθηνάκης – Σύμβουλος Ασφάλειας & Υγείας GRAVITECH ENGINEERING SERVICES LTD και Κυριάκος Νικολάου – Βοηθός Αρχιτέκτονα ΥΔΠ.