Pafos Net

Σε συνέδριο της Κοινοπολιτείας ο Γιώργος Δημητριάδης

title image

Στο συνέδριο των Χωρών της Κοινοπολιτείας σχετικά με την υλοποίηση των στόχων της Ατζέντας 2030 του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης , που πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα αυτή στη Βαλέτα της Μάλτας, μετείχε ο δημοτικός σύμβουλος Πάφου, Γιώργος Δημητριάδης, εκπροσωπώντας την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ένωση Δήμων Κύπρου.

Σε δηλώσεις του στο PafosNet ο δρ. Δημητριάδης τόνισε ότι η Ατζέντα για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του 2030, η οποία υιοθετήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στις 25 Σεπτεμβρίου 2015, περιλαμβάνει 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης με 169 συνδεόμενους σκοπούς προς επίτευξη.

« Οι στόχοι Βιώσιμης ανάπτυξης καλύπτουν θέματα όπως η φτώχεια, η ισότητα των φύλων, η υγεία, η εκπαίδευση, η χρηστή διακυβέρνηση, η μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή και η προστασία του περιβάλλοντος», είπε. « Η υλοποίηση των στόχων απαιτεί την συνεργασία του Κράτους με την κοινωνία αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση. Ακριβώς αυτό είναι το ζήτημα που πραγματεύεται το Συνέδριο στην Μάλτα. Πέρα από την εθνική στρατηγική, η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να συνεργαστεί και να συνεισφέρει σημαντικά σε αυτό τον τομέα, καθώς τα αποτελέσματα στις μικρές κοινωνίες θα επιφέρουν άμεση βελτίωση στην ποιότητα ζωής των δημοτών.

Οι κύριοι προβληματισμοί για την άμεση συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης στην επίτευξη του προγράμματος του 2030 αφορά κυρίως την χρηματοδότηση τέτοιων προγραμμάτων και σε δευτερεύων βαθμό την έλλειψη επαρκούς προσωπικού ως αποτέλεσμα και του μεμοράντουμ προσλήψεων στον δημόσιο τομέα».

dimitriadis-se-malta-2

Το οικονομικό ζήτημα είναι πράγματι το κύριο θέμα που μας απασχόλησε στο Συνέδριο στην Μάλτα καθώς οι στόχοι της Ατζέντας 2030 χρηματοδοτούνται κυρίως από το Κράτος, επεσήμανε. Η διασύνδεση της οικονομικής στήριξης από το Κράτος προς τους Δήμους που προτίθενται να υλοποιήσουν τους στόχους της Βιώσιμης ανάπτυξης, θα πρέπει να είναι αντικείμενο σοβαρής μελέτης καθώς τα αποτελέσματα πρέπει να είναι μετρήσιμα για να δικαιολογούν τους κρατικούς πόρους που σπαταλώνται, τόνισε ο Γιώργος Δημητριάδης.

« Βεβαίως στον Δήμο Πάφου αλλά και σε άλλους Δήμους έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις και έχουν ληφθεί πρωτοβουλίες που έχουν ως αποτέλεσμα την μείωση της φτώχειας, την στήριξη της επιχειρηματικότητας, πρόσβαση σε καθαρό νερό και αποχέτευση και την καινοτομία. Ο Στόχος 11 της Ατζέντας 2030 συνδέεται άμεσα με την Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς ο στόχος είναι να δημιουργήσουμε ασφαλείς, προσαρμοστικές βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, χωρίς αποκλεισμούς. Ο Στόχος 16, μεταξύ άλλων, επιδιώκει ουσιαστική μείωση κάθε μορφής διαφθοράς και δωροδοκίας. Είναι καλά γνωστό ότι ο Δήμος Πάφου πρωτοστατεί πλέον στην αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού».

Η Κύπρος  μπορεί να πραγματοποίησε σημαντική πρόοδο στην υλοποίηση των στόχων της Ατζέντας 2030 για την αειφόρο ανάπτυξη, παρατήρησε ο δημοτικός σύμβουλος Πάφου, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η έμφαση που δόθηκε στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης είχε ως αποτέλεσμα, η υλοποίηση του προγράμματος να καθυστερήσει.

«Στο στάδιο αυτό θα πρέπει να συνταχθεί ένα Εθνικό Σχέδιο Υλοποίησης των Στόχων και κάθε χρόνο να παρουσιάζεται η πρόοδος στον κάθε τομέα ξεχωριστά. Παρόμοιο πρόγραμμα θα μπορούσε να ακολουθηθεί και από τους Δήμους που έχουν την δυνατότητα να ασχοληθούν ενεργά με το πρόγραμμα αυτό. Οι πολίτες καλούνται να συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια αυτή», κατέληξε.

 

SOCIAL MEDIA