Pafos Net

Σε καινοτόμες τεχνολογίες αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς μετέχει το Νεάπολις

title image

Ο σημαντικότερος εχθρός της καλλιέργειας ελιάς είναι ο δάκος που προκαλεί ποιοτική και ποσοτική υποβάθμιση της παγκόσμιας παραγωγής. Η πλέον αποτελεσματική και ταυτόχρονα περιβαλλοντικά φιλική μέθοδος αντιμετώπισης του δάκου της ελιάς, είναι η από εδάφους δολωματικοί ψεκασμοί. Στα πλαίσια συνεργασίας των Τμημάτων Ηλεκτρονικών Μηχανικών του ΤΕΙ Κρήτης, του ΕΛΓΟ/ΙΕΛΥΑ και του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, αναπτύχθηκε ένα ολοκληρωμένο σύστημα αυτοματοποίησης, βελτιστοποίησης και διασφάλισης της ορθής εκτέλεσης και διαχείρισης των δολωματικών ψεκασμών.

Το σύστημα αποτελείται από  μια «έξυπνη» ηλεκτρονική παγίδα McPhail εφοδιασμένη με οπτικό αισθητήρα για την παρακολούθηση του δακοπληθυσμού που υποστηρίζει αυτόματη καταμέτρηση εντόμων με χρήση τεχνικών επεξεργασίας εικόνας και υπολογιστικής νοημοσύνης,  ένα καινοτόμο ψεκαστικό σύστημα που επιτρέπει για πρώτη φορά  τη ρύθμιση και τον έλεγχο της ψεκαζόμενης ποσότητας ανά δέντρο και μια ηλεκτρονική διάταξη για τη συνεχή χωρική και ποσοτική καταγραφή των ψεκασμών.

Το σύστημα υποστηρίζεται από διαδικτυακή εφαρμογή για την αναπαράσταση των πληροφοριών σε κατάλληλα διαμορφωμένους ψηφιακούς χάρτες για την απομακρυσμένη παρακολούθηση και εποπτεία των σχετικών διαδικασιών, επιτρέποντας την έγκαιρη και έγκυρη λήψη αποφάσεων.

Τα αποτελέσματα εφαρμογής του συστήματος σε πειραματικό ελαιώνα μεγάλης κλίμακας, πέραν των 8,000 δέντρων στην Κρήτη, απέδειξαν τη δυνατότητά του στη διασφάλιση της ορθής εφαρμογής των δολωματικών ψεκασμών, μειώνοντας δραστικά τη δυνατότητα ανθρώπινης παρέμβασης στην αποτελεσματικότητά τους, ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο Νεάπολις.

« Το πληροφοριακό σύστημα προσφέρει εποπτεία των δολωματικών ψεκασμών σε πραγματικό χρόνο, προσφέροντας έγκαιρη, έγκυρη και αμερόληπτη πληροφόρηση για το δακοπληθυσμό, το ποσοστό κάλυψης των ελαιώνων, την προστασία τυχόν γειτονικών οργανικών καλλιεργειών, την ψεκαζόμενη ποσότητα ανά δέντρο και άλλες πληροφορίες», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.