Pafos Net

Σε ευρωπαική διάσκεψη στο Λουξεμβούργο ο Ανδρέας Φακοντής

title image

Κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στη Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Λουξεμβούργο, που διοργανώνεται στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της Λουξεμβουργιανής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ανδρέας Φακοντής, πήρε μέρος σε συζήτηση για την ενσωμάτωση της κοινωνικής διάστασης σε όλες τις πολιτικές της ΕΕ.
Επισημαίνοντας ότι η ανάκαμψη από την οικονομική κρίση παραμένει θεωρητική για όσους αντιμετωπίζουν το φάσμα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, ο κ. Φακοντής υπέδειξε ότι, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, η επίτευξη των κοινωνικών στόχων που προνοούνται στη Συνθήκη της Λισαβόνας και στη Στρατηγική «Ευρώπη 2020», έχει καταστεί περισσότερο αβέβαιη.
Καταδικάζοντας δε την τρέχουσα απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, τη δραματική μείωση των κοινωνικών παροχών και την υποχρηματοδότηση των συστημάτων κοινωνικής προστασίας, ο κ. Φακοντής υπογράμμισε ότι οι πολιτικές αυστηρής λιτότητας αποτελούν πλήρη περιφρόνηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου.
Όσον αφορά δε στην ενσωμάτωση της κοινωνικής διάστασης σε όλες τις πολιτικές της ΕΕ, ο κ. Φακοντής χαιρέτισε βήματα προόδου, όπως η εισαγωγή κοινωνικών δεικτών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι πρέπει οι δείκτες αυτοί να ενισχυθούν και εκφράζοντας επιφυλάξεις για την τελική υπερίσχυση των κοινωνικών στόχων επί άλλων προτεραιοτήτων της οικονομικής πολιτικής.
Κλείνοντας, ο κ. Φακοντής είπε ότι η διεύρυνση των αποκλίσεων εντός της ΕΕ, δυσχεραίνει σαφώς τη διαρθρωτική σύγκλιση, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επιτυχία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης εν γένει, ενώ η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, ενδεχομένως να είναι η μόνη νομιμιποιητική βάση στη διαδικασία ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Εξάλλου, σε παρέμβασή του σε ημερίδα με θέμα τις κοινές ευρωπαϊκές κοινωνικές αξίες, στο πλαίσιο της ίδιας διοργάνωσης, ο κ. Φακοντής υπογράμμισε ότι τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής έχουν υπονομεύσει τις κοινές κοινωνικές αξίες, διευκρινίζοντας πράλληλα ότι η δημοσιονομική υπευθυνότητα δεν βρίσκεται σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές κοινωνικές αξίες, όταν στόχος της είναι η αποτροπή της μεταφοράς του κόστους αυτής της κρίσης στις επόμενες γενιές και η διασφάλιση της βιωσιμότητας των συστημάτων κοινωνικής προστασίας. 
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας στην Κύπρο, που εποπτεύουν η  ΕΕ και το ΔΝΤ, ο κ. Φακοντής επέκρινε το γεγονός ότι βασικές παραμέτρους του αποτελούν ο αυστηρός περιορισμός των κοινωνικών δαπανών, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι εκποιήσεις κατοικιών και η μείωση μισθών, επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα έχει οδηγήσει σε οξεία αύξηση της ανεργίας, της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Προς απάμβλυνση των συνεπειών της κρίσης, ο κ. Φακοντής προέκρινε την εισαγωγή περαιτέρω προσαρμογών στη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, ώστε να δοθεί στα κράτη μέλη μεγαλύτερη ευχέρεια για ενίσχυση των συστημάτων κοινωνικής προστασίας, ενώ τόνισε ότι η Πολιτική Συνοχής της ΕΕ, σε συνδυασμό με τους πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, μπορούν να αποτελέσουν ισχυρά εργαλεία για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ο κ. Φακοντής υποστήριξε παράλληλα ότι το Eurogroup, ένα σώμα που δεν προβλέπεται από τις Συνθήκες ή το παράγωγο δίκαιο, πρέπει να λαμβάνει αρκούντως υπόψη τους κοινωνικούς στόχους που κατοχυρώνονται από αυτές.