Pafos Net

Σάββας Σαββίδης: Η ανισότητα στην εγγραφή μαθητών. Ώρα για αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο

title image

Η εκπαιδευτική πολιτική μιας χώρας οφείλει να διασφαλίζει ότι κάθε παιδί απολαμβάνει ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στο σχολείο, ανεξάρτητα από τις προσωπικές ή οικογενειακές συνθήκες. Στην Κύπρο, ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις φέρνουν στο προσκήνιο ένα σοβαρό ζήτημα άνισης μεταχείρισης των παιδιών οικογενειών με προσωρινή διαμονή στη χώρα. Αυτά τονίζει με σημερινή παρέμβαση του στο PafosNet ο δικηγόρος και Senior Partner του δικηγορικού γραφείου Michael Kyprianou & Co LLC, Σάββας Σαββίδης.

Αναλύοντας το θέμα, ο κ. Σαββίδης επισημαίνει:

« Στις 09/01/2018, με την απόφαση αρ. 84.078 του Υπουργικού Συμβουλίου, αυξήθηκε η ηλικία πρώτης εγγραφής στην Προδημοτική και την Α' τάξη του δημοτικού σχολείου. Η απόφαση αυτή εφαρμόζεται αυστηρά, χωρίς εξαιρέσεις, εκτός από ειδικές περιπτώσεις, όπως αυτές των παιδιών διπλωματών και υπηρετούντων στην ΕΛ.ΔΥ.Κ. Τα παιδιά αυτά εγγράφονται χωρίς περιορισμούς, λαμβάνοντας υπόψη τη συχνότητα των μετακινήσεων των γονέων τους. Παρά τη λογική της εξαίρεσης αυτής για τα παιδιά διπλωματών, δεν εφαρμόζεται το ίδιο δίκαια για οικογένειες που διαμένουν προσωρινά στην Κύπρο για επαγγελματικούς λόγους. Αυτά τα παιδιά, παρότι η διαμονή τους στη χώρα είναι βραχυπρόθεσμη, αναγκάζονται να συμμορφώνονται με τους αυστηρούς κανόνες εγγραφής, δημιουργώντας εκπαιδευτικά και κοινωνικά κενά.

Η ισχύουσα νομοθεσία στερεί από τα παιδιά των προσωρινών κατοίκων το δικαίωμα να εγγραφούν στην πρώτη τάξη του δημοτικού, εάν δεν έχουν συμπληρώσει το 6ο έτος της ηλικίας τους πριν από την 1η Σεπτεμβρίου 2024. Αντίθετα, τα παιδιά διπλωματών μπορούν να εγγραφούν στην αντίστοιχη τάξη βάσει της ηλικίας τους, σύμφωνα με τους κανόνες της χώρας προέλευσής τους. Δηλαδή, όταν αυτά τα παιδιά επιστρέψουν στη χώρα προέλευσής τους και επανενταχθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα εκεί, θα βρεθούν σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τους συμμαθητές τους, καθότι θα είναι αναγκασμένα να φοιτούν σε τάξεις με μικρότερα παιδιά, καθώς στη χώρα προέλευσης τους η ηλικία ένταξης στην Α' Δημοτικού ξεκινά από το 5ο έτος της ηλικίας. Εφόσον υπάρχει εξαίρεση για τα παιδιά διπλωματών και υπηρετούντων στην ΕΛ.ΔΥ.Κ, η οποία αναγνωρίζει τις ιδιαιτερότητες των προσωρινών τους μετακινήσεων, γιατί να μην ισχύει το ίδιο για τα παιδιά των οικογενειών που βρίσκονται στην Κύπρο με προσωρινή άδεια διαμονής για επαγγελματικούς λόγους; Η διαφορά αυτή δημιουργεί ένα αδικαιολόγητο κενό στην ίση μεταχείριση των παιδιών, τα οποία θα έπρεπε να προστατεύονται από τυχόν ανισότητες, ανεξάρτητα από το επαγγελματικό καθεστώς των γονέων τους.

Αυτή η πολιτική όχι μόνο είναι άδικη, αλλά θέτει και σε κίνδυνο την κοινωνική, συναισθηματική και μαθησιακή ανάπτυξη των παιδιών των προσωρινών κατοίκων. Το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να διαθέτει ευελιξία και να προσαρμόζεται στις ανάγκες των οικογενειών αυτών, αποφεύγοντας φαινόμενα άνισης μεταχείρισης και καταπάτησης βασικών δικαιωμάτων. Δεν είναι λογικό να επιβάλλονται τόσο αυστηροί περιορισμοί σε παιδιά προσωρινών κατοίκων, όταν υπάρχουν λύσεις που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν χωρίς να επηρεάζεται η ποιότητα της εκπαίδευσης. Οι γονείς που εργάζονται προσωρινά στην Κύπρο, δικαιούνται ισότιμη μεταχείριση για τα παιδιά τους, όπως ακριβώς και οι οικογένειες διπλωματών».

Παρά τις επίμονες προσπάθειες και τις αναλυτικές επιστολές του δικηγορικού γραφείου Michael Kyprianou & Co LLC, ύστερα από την προτροπή του Διευθυντή του γραφείου στην Πάφο, Σάββα Σαββίδη προς το Υπουργείο Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας, το ΥΠΠΑΝ επέλεξε να επιμείνει στην εφαρμογή της γενικής πολιτικής εγγραφής, αγνοώντας τις εκκλήσεις για δικαιοσύνη και ισότητα.

« Ακόμη και η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, η οποία είχε παρέμβει ήδη από το 2021 προτείνοντας αλλαγές στην πολιτική εγγραφής, δεν κατάφερε να επιφέρει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις», αναφέρει ο Σάββας Σαββίδης. « Μάλιστα, σε πιο πρόσφατη επιστολή της προς το Υ.Π.Π.Α.Ν, η Επίτροπος επανάφερέ το ζήτημα μετά από περαιτέρω παρέμβαση του δικηγορικού γραφείου, καλώντας το Υπουργείο να τοποθετηθεί επί του θέματος πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Ωστόσο, το ΥΠΠΑΝ δεν ανταποκρίθηκε, επαναλαμβάνοντας απλώς τις υπάρχουσες διατάξεις της τρέχουσας νομοθεσίας. Η αδιαλλαξία του ΥΠΠΑΝ, να μην εξετάσει τις προτάσεις αυτές, δημιουργεί διακρίσεις σε βάρος παιδιών που βρίσκονται σε προσωρινή διαμονή στη χώρα και υπονομεύει τα θεμελιώδη δικαιώματά τους στην εκπαίδευση. Είναι ώρα να αναγνωριστεί η αδικία που συντελείται και να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές που θα εξασφαλίσουν ίσες ευκαιρίες για όλους.

Το ΥΠΠΑΝ οφείλει να επιδείξει ευαισθησία και να επανεξετάσει την πολιτική εγγραφής, διασφαλίζοντας ότι όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως των συνθηκών διαμονής τους, έχουν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στην εκπαίδευση. Η εισαγωγή εύλογων εξαιρέσεων για τις οικογένειες με προσωρινή διαμονή είναι ένα πρώτο βήμα προς την αποκατάσταση της ισότητας και της δικαιοσύνης στην εκπαίδευση».