Pafos Net

Προβληματισμός Λιλλήκα για τις εξελίξεις σε Κυπριακό- οικονομία.

title image

Μιλώντας στην Παναγιά, όπου παρέστη στις εκδηλώσεις για τα ονομαστήρια του Εθνάρχη Μακαρίου, ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας , έκανε λόγο για διολισθήσεις της Κυβέρνησης αναφορικά με την διασύνδεση του φυσικού αερίου και τη λύση του Κυπριακού.
Από τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων συνάγεται, είπε, όχι μόνο αυτό, αλλά και ότι το θέμα του φυσικού αερίου έχει διασυνδεθεί και με άλλα κεφάλαια του Κυπριακού, όπως το εδαφικό.
« Το επόμενο βήμα που θα επιχειρηθεί από τους συμμάχους της Τουρκίας», συνέχισε, « θα είναι η μεταφορά της συζήτησης στην παρούσα φάση του Κυπριακού. Η τακτική του Προέδρου της Δημοκρατίας ικανοποίησε τη βασική απαίτηση της Τουρκίας, αλλά οδηγεί και σε μια σαλαμοποίηση του Κυπριακού δημιουργώντας νέα τετελεσμένα προς όφελος της Τουρκίας».
Η Τουρκία με τον τρόπο αυτό, δήλωσε, οδηγεί τα πράγματα προς την αναβάθμιση του ψευδοκράτους και θέτει σε εφαρμογή την πολιτική, που εδράζεται στην «εκλιπούσα Δημοκρατία»,  για να οδηγήσει στην αποαναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι που αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο για τον κυπριακό ελληνισμό.

Αναφορικά με την οικονομία, ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών κάλεσε την Βουλή να προβληματιστεί ιδιαίτερα, αφού η Κυβέρνηση, είπε,  δεν προβληματίζεται για τους λόγους που οδηγούν τις τράπεζες να μην προχωρούν σε πραγματική αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και γενικά όλων των δανείων.
Ο κ. Λιλλήκας εκτίμησε ότι υπάρχουν λόγοι που οδηγούν τις τράπεζες να κωλυσιεργούν και οι λόγοι είναι , όπως είπε, γιατί οι τράπεζες ευελπιστούν με τη νέα νομοθεσία που σύντομα θα καταθέσει η Κυβέρνηση να πουλήσουν τα πακέτα των δανείων σε επενδυτικά ταμεία ή σε τρίτους  σε  εξευτελιστικές τιμές.

« Όμως αυτό θα τους προσδώσει άμεση ρευστότητα και τότε θα ακολουθήσουν μαζικές εκποιήσεις όχι από τις τράπεζες όπως είναι ο φόβος του κόσμου, αλλά από τα επενδυτικά ταμεία και τις εταιρείες που θα αγοράσουν να ενυπόθηκα δάνεια του κόσμου», τόνισε.
Ο κ. Λιλλήκας κατάγγειλε ότι έχει κληθεί πολλές φορές η  Κεντρική Τράπεζα,  αλλά δυστυχώς δεν ανταποκρίνεται στο ρόλο της να δημιουργήσει ένα νομοθετικό πλαίσιο που να υποχρεώνει πλέον τις ίδιες τις τράπεζες να προχωρήσουν σε πραγματικά αναδιάρθρωση των δανείων έτσι ώστε να καταστούν σταδιακά εξυπηρετούμενα.
« Αυτό μπορεί να γίνει νομοθετικά και έχουμε πρόταση νόμου στη Βουλή η οποία προβλέπει ότι δεν θα μπορεί η τράπεζα ούτε να πουλήσει δάνεια ούτε να προχωρήσει σε οποιαδήποτε εκποίηση αν δεν προηγηθεί αναδιάρθρωση του συγκεκριμένου δανείου», κατέληξε.