Pafos Net

Το κλειστό Μουσείο Πάφου και η πρόταση Daszewski

title image

Η συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Πάφου, θυμίζει σε πολλούς παράγοντες του πολιτισμού στην επαρχία Πάφου την ιδέα που έριξε προ ετών ένας επιστήμονας ο οποίος έχει συνδέσει το όνομα του με τις ανασκαφές στην Κάτω Πάφο για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες και ο οποίος έφυγε δυστυχώς από τη ζωή τις μέρες αυτές: Ο επί δεκαετίες επικεφαλής της Πολωνικής αρχαιολογικής αποστολής στην Κάτω Πάφο, Wiktor Andrzej Daszewski κατέθεσε τον Ιούνιο του 2014 εισήγηση όπως για σκοπούς καλύτερης προστασίας των αρχαιοτήτων και ανάδειξης τους σε μεγαλύτερο κοινό, δημιουργηθεί ένας μικρός μουσειακός χώρος στην είσοδο του Αρχαιολογικού Πάρκου Κάτω Πάφου.

Ο καθηγητής Daszewski, που από το 1965 μέχρι την συνταξιοδότηση του προ μερικών ετών, προίστατο της Πολωνικής αρχαιολογικής αποστολής που εργάζεται στην περιοχή του Αρχαιολογικού Πάρκου Κάτω Πάφου, πρότεινε συγκεκριμένα την δημιουργία ενός είδους εκθεσιακού χώρου στην είσοδο του Πάρκου, το οποίο θα λειτουργεί παράλληλα με το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάφου. Χαρακτήρισε την δημιουργία ενός νέου, μικρού Μουσείου, ως αναγκαιότητα για την Πάφο, αφού το υφιστάμενο Μουσείο είναι όπως τόνιζε πολύ μακριά από τις περιοχές των αρχαιολογικών θησαυρών της πόλης και άρα περιορίζει δραστικά το κοινό το οποίο μπορεί να επισκεφθεί και να θαυμάσει τις αρχαιότητες.

"Το νέο Μουσείο στην είσοδο του Αρχαιολογικού Πάρκου", εξηγούσε τότε στην παρέμβαση του ο πολωνός επιστήμονας, " θα είναι ένα μικρό μουσείο στο οποίο θα εκτίθενται ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο της Νέας Πάφου. Οι σχεδιασμοί μπορούν να περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός μεγάλου άτριουμ, αίθουσας όμοιας, αλλά μεγαλύτερης από τις αίθουσες στις Οικίες του Διόνυσου ή του Θησέα. Στο μέσο του άτριουμ, μπορούν να τοποθετηθούν μεγάλα αγάλματα, πχ της Αφροδίτης, ενώ μικρότερα ευρήματα, όπως γλυπτά, τερακότες, αγγεία ή νομίσματα, θα εκτίθενται σε βιτρίνες στους τοίχους".

arhaiologiko-parko-pafou

Την πρόταση του καθηγητή Daszewski είχε χαρακτηρίσει τότε ως πολύ ενδιαφέρουσα και θετική ο Φυσιολατρικός Πνευματικός Όμιλος Πάφου, ο οποίος καλούσε με ανακοίνωση του τις κρατικές και δημοτικές αρχές να την υποστηρίξουν και προωθήσουν.

"Η δημιουργία ενός μουσείου στο Αρχαιολογικό Πάρκο Κάτω Πάφου", τόνιζε η ανακοίνωση, " θα συμβάλει στη σύνδεση των ευρημάτων με τους χώρους ανεύρεσης τους, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργήσει κίνητρο για την προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού επισκεπτών".

Πρόταση η οποία αν και εκ των πραγμάτων με την πρωτοφανή απουσία του Αρχαιολογικού Μουσείου από τα κοινά για τέσσερα ολόκληρα χρόνια αποδεικνύεται σοφή, εντούτοις ο εμπνευστής της δεν πρόλαβε να την δει να υλοποιείται.