Pafos Net

Προς Ενιαίο Ακαδημαϊκό Χώρο Ελλάδας και Κύπρου: Άρθρο των Π. Λιαργκόβα και Παντελή Σκλιά

title image

Οι συνθήκες είναι πιο ώριμες από ποτέ για να προχωρήσει ο Ενιαίος Ακαδημαϊκός Χώρος ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο, όπου τα οφέλη θα είναι αμοιβαία, μακροπρόθεσμα και επωφελή τόσο για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση όσο και για το σύνολο των οικονομιών των δύο κρατών.  Αυτό υποστηρίζουν σε κοινό τους άρθρο οι Παντελής Σκλιάς, Πρόεδρος Συνόδου Πρυτάνεων Κυπριακών Πανεπιστημίων, Πρύτανης Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, και Παναγιώτης Λιαργκόβας, Πρόεδρος Κέντρου Προγραμματισμού και οικονομικών ερευνών (ΚΕΠΕ), Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου:

" Αναφερόμαστε στη στρατηγική υλοποίησης ενός οράματος που θα δημιουργήσει ανταγωνιστικά πανεπιστημιακά ιδρύματα σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Με μία σύντομη χαρτογράφηση, τα Κυπριακά Πανεπιστήμια έχουν επενδύσει και υλοποιήσει σε μεγάλο βαθμό στην εξωστρέφεια με τρίτες χώρες και την προσέλκυση φοιτητών, ενώ ο υπό διαβούλευση Οργανισμός Προώθησης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στο Εξωτερικό αποδεικνύει το βαθμό ωρίμανσης και τα πρακτικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Η διασύνδεση της απονομής υπηκοότητας μέσα από το αντίστοιχο επενδυτικό πρόγραμμα, με την επένδυση στην έρευνα, δημιουργεί στην Κύπρο ένα στέρεο υπόβαθρο για τη χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας. Επιπλέον, τα προγράμματα σπουδών, στην πλειοψηφία τους, προσφέρονται και στην αγγλική γλώσσα, ενώ διαθέτουν διεθνή ακαδημαϊκή και επαγγελματική πιστοποίηση, συμβάλλοντας στην προσέλκυση ξένων φοιτητών. Από την άλλη πλευρά, τα Ελληνικά Πανεπιστήμια διαθέτουν αναπτυγμένες υποδομές, κρίσιμο αριθμό μελών ΔΕΠ με πλούσια εκπαιδευτική και ακαδημαϊκή εμπειρία και ερευνητική δραστηριότητα. Η εμπειρία, οι ανθρώπινοι και υλικοί πόροι των Ελληνικών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων μπορούν να συνδεθούν και να συνδυαστούν με την εξωστρέφεια και την ευελιξία των Κυπριακών.

Το στοίχημα είναι τα Ελληνικά και Κυπριακά Πανεπιστήμια από κοινού να καταστούν πυλώνας ανάπτυξης και να ανταγωνιστούν τα ξένα πανεπιστήμια, ξεπερνώντας υφιστάμενες αρτηριοσκληρωτικές αντιλήψεις και εικονικούς ανταγωνισμούς. Το στοίχημα είναι να διεκδικήσουν από κοινού την πρωτοπορία και αριστεία σε παγκόσμιο επίπεδο. Η άρση των εμποδίων στον στόχο δημιουργίας ενιαίας εκπαιδευτικής πολιτικής θα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη και των δυο χωρών, θα παρέχει υψηλής ποιότητας εκπαίδευση και θα διαμορφώσει ευρύτερες πολιτικές που εξυπηρετούν ευρωπαϊκές και εθνικές στοχεύσεις. Η γεωγραφική θέση των δυο χωρών αλλά και το κόστος διαβίωσης φοιτητών είναι μόνο δυο από τα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα που οι δυο χώρες διαθέτουν στο παγκόσμιο χάρτη. Στόχος είναι μία καινοτόμος πανεπιστημιακή συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα καινοτόμα, εξωστρεφή και ικανά να προσελκύσουν φοιτητές όχι μόνο από τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική αλλά και από όλο τον πλανήτη. Το Brexit δημιουργεί νέα δεδομένα καθώς φοιτητές από όλο τον κόσμο υπό άλλες συνθήκες θα σπούδαζαν στη Μ. Βρετανία, εάν αυτή παρέμενε κράτος-μέλος της Ε.Ε. Αυτό πλέον δεν ισχύει και οι ροές φοιτητών από τρίτες χώρες προς άλλες χώρες της ΕΕ θα αυξηθούν. Η Δανία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Μάλτα, η Λετονία, έχουν ήδη προστρέξει να το εκμεταλλευτούν, αφού όλα τα πανεπιστήμια τους διαθέτουν αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών και σχετικές δομές προσέλκυσης φοιτητών. Η στρατηγική γεωγραφική θέση της Κύπρου και το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μέλος της Βρετανικής Κοινοπολιτείας είναι στοιχεία προς αξιοποίηση σε αυτό το εγχείρημα. Εμείς, από κοινού, μπορούμε να τα καταφέρουμε.

H συνεργασία στον εκπαιδευτικό τομέα θα μπορούσε θα μπορούσε να είναι άμεσα υλοποιήσιμη με τις παρακάτω ενέργειες:

Άρση όλων των εμποδίων και ρυθμίσεων αναγνώρισης πτυχίων ανάμεσα στις δυο χώρες.

Άρση των εμποδίων για τη δημιουργία κοινών προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων, συμβατικών και εξ αποστάσεως, για την προσέλκυση φοιτητών από όλο το πλανήτη αλλά και την συμμετοχή Ελλήνων και Κύπριων σε υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικά προγράμματα.

Κοινό ταμείο Ελληνοκυπριακής ερευνητικής συνεργασίας, στα πρότυπα αντίστοιχων περιφερειακών πρωτοβουλιών, για την αποτελεσματική προώθηση της συνεργατικής έρευνας και καινοτομίας.

Σύνδεση προγραμμάτων έκδοσης διαβατηρίων σε πολίτες τρίτων χωρών με επενδύσεις στην έρευνα και καινοτομία.

Η Ελλάδα και η Κύπρος με τον Ενιαίο Ακαδημαϊκό Χώρο μπορούν και να σταματήσουν τις δικές τους φοιτητικές εκροές στην ΕΕ και στην Αμερική, που δεν είναι λίγες, και να καταστήσουν τα πανεπιστήμιά τους πόλο έλξης φοιτητών από άλλες χώρες. Κοινό όραμα υπάρχει και είναι καιρός να αποτυπωθεί στην πράξη".