Pafos Net

Πρόγραμμα πολιτιστικής κληρονομίας των αλιευτικών κοινοτήτων της Ευρώπης στην Πάφο

title image

Η δεύτερη Διαπεριφερειακή Σύσκεψη Ανταλλαγής Εμπειριών του Διακρατικού έργου Interreg Europe Cherish ολοκληρώθηκε χθες στην Πάφο, με φιλοξενούσα αρχή την Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάφου «Αφροδίτη».

Κύριος στόχος του έργου είναι η βελτίωση των πολιτικών περιφερειακής ανάπτυξης για την προστασία και την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στις αλιευτικές κοινότητες προκειμένου να τονωθεί η ελκυστικότητα των περιοχών αυτών για τις επιχειρήσεις, τους πολίτες και τους τουρίστες. Η ΑΝ.ΕΤ.ΠΑ, η οποία είναι εταίρος στο έργο, μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση  και άλλους φορείς, αναπτύσσει έργα με τη συνδρομή των τοπικών κοινοτήτων τα οποία στοχεύουν στην ενίσχυση της τοπικής αλιευτικής οικονομίας διατηρώντας παράλληλα την πλούσια πολιτισμική της κληρονομιά.

Στις εργασίες του διημέρου έλαβαν μέρος φορείς και οργανώσεις από εννιά χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι είναι εταίροι του Cherish. Μέσα από τη σύσκεψη δόθηκαν οι δυνατότητα στους συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή με την επαρχία Πάφου και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αλιευτικές τις περιοχές. Οι ομιλητές παρουσίασαν τις παρατηρήσεις τους σε σχέση με την θαλάσσια και αλιευτική πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό παλαιών αλιευτικών περιοχών.

Εκ μέρους της ΑΝ.ΕΤ.Π.Α ο Αλέξανδρος Ζαχαριάδης παρουσίασε έργα του Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα που προωθεί η Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάφου στο πλαίσιο υλοποίησης της Στρατηγικής Αλιευτικών περιοχών Πάφου που αποσκοπούν στην ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων, αλλά και του τουριστικού προϊόντος της περιοχής μέσα από την αναζωογόνηση και ενδυνάμωση της πολιτιστικής κληρονομιάς των αλιευτικών περιοχών.  

anaptyxiaki-pafou1

Δόθηκε επίσης ιδιαίτερη προσοχή στο πώς το φυσικό περιβάλλον των αλιευτικών χωριών μπορεί να μετατραπεί σε ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τις περιοχές αυτές διασυνδέοντας τη φύση με την κουλτούρα και την πολιτισμική παράδοση.

Παρά την έμφαση που δόθηκε στην επαρχία Πάφου, οι σύνεδροι ήρθαν σε επαφή με την αλιευτική ιστορία, κουλτούρα και οικονομία ολόκληρης της Κύπρου. Η Δρ. Αννίτα Αντωνιάδου του University of Central Lancashire Cyprus (UCLan), μίλησε για τη ζωή των τοπικών αλιευτικών κοινοτήτων στην Κύπρο κατά την αρχαιότητα και τους τρόπους με τους οποίους βιοπορίζονταν μέσω της θάλασσας. Ο Δρ. Χριστάκης Δαμιάνου του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου(ΤΕΠΑΚ) παρουσίασε τα ευρήματα του προγράμματος Tourismed, που έχει ως στόχο την δημιουργία ενός επιχειρηματικού μοντέλου με επίκεντρο τον αλιευτικό τουρισμό.

H δρ. Ευδοκία Μπαλαμού, η οποία εργάζεται στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Λάρνακας, εστίασε στις περιοχές της Λάρνακας και της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, όπου προσεγγίζουν την παραδοσιακή αλιευτική κουλτούρα με έναν ενναλακτικό τρόπο.

Μέσα από τα ευρήματα της σύσκεψης, η οποία έφερε σε επαφή μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης, ανεξάρτητους φορείς, αλλά και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη από τις χώρες μέλη του Cherish, εξετάσθηκε η καταλληλόλητα των  καλών πρακτικών που παρουσιάσθηκαν στο συνέδριο για την κατάρτιση περιφερειακών σχεδίων δράσης και πολιτικών. Στόχος είναι οι καλές πρακτικές να έχουν εφαρμογή όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στις αλιευτικές κοινότητες των μελών του προγράμματος με σκοπό την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς των αλιευτικών περιοχών σε ένα διακρατικό επίπεδο.