Pafos Net

Πωμός: Τα λουκέτα της αγάπης φέρνουν τουρισμό και… ερωτευμένους

title image

Πλέον και ο Πωμός κατέχει τo δικό του σημείο με λουκέτα αγάπης.  Πρόκειται για μια όμορφη κατασκευή σε σχήμα καρδιάς, που τοποθετήθηκε σ’ ένα από τα πιο ειδυλλιακά σημεία της ακτογραμμής του Πωμού παρά την γνωστή σπηλιά του δράκου. Τα «λουκέτα της αγάπης» αποτελούν σύμβολο παντοτινής αφοσίωσης και κάθε ένα από αυτά είναι και μια υπόσχεση.  

Η όλη ιδέα ξεκίνησε από τον Κοινοτάρχη Πωμού, Βαγγέλη Στυλιανού και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την  ΕΤΑΠ Πάφου και την στήριξη του Υφυπουργείου Τουρισμού. Σκοπό έχουν το συμβολικό «κλείδωμα» της αγάπης σε όλες τις μορφές της. Οι ερωτευμένοι  κρεμάνε κλειδαριές με χαραγμένα τα αρχικά τους, σε σχήμα καρδιάς, με μηνύματα, ημερομηνίες, ευχές και κορδελάκια και πετάνε συμβολικά κάπου το κλειδί για να μην ξεκλειδώσει η αγάπη τους.

Ο μύθος που ακολουθεί αυτή την τόσο ιδιαίτερη συνήθεια δεν έχει τεκμηριωθεί μέσα από πραγματικές μαρτυρίες, ωστόσο είναι ο μοναδικός που διαδίδεται όλα αυτά τα χρόνια. Η ιστορία  ξεκινάει στη Σερβία πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο όταν η Νάντια ερωτεύτηκε έναν αξιωματικό, τον Ρέζλα. Το ζευγάρι έδινε ραντεβού κάθε φορά σε μια συγκεκριμένη γέφυρα προκειμένου να περάσουν λίγο χρόνο μαζί. Οι εξελίξεις έτρεχαν και ο Ρέζλα έπρεπε να φύγει για τον πόλεμο. Έτσι αποφάσισαν να αρραβωνιαστούν. Εκείνος όμως έφυγε για το μέτωπο και η κοπέλα έμεινε μόνη. Το παλικάρι βρέθηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κέρκυρα, όπου ερωτεύτηκε παράφορα μια άλλη γυναίκα. Η Νάντια στο άκουσμα αυτής της είδησης δεν άντεξε, αρρώστησε βαριά και μετά από λίγο καιρό πέθανε. Από τότε οι κοπέλες για να ξορκίσουν το κακό έγραφαν το όνομα τους και του αγαπημένου τους σε ένα λουκέτο που το κρεμούσαν στην ίδια γέφυρα που η Νάντια συναντούσε τον Ρέζλα. Το κλείδωναν και πετούσαν το κλειδί στο ποτάμι. Έτσι η αγάπη κλείδωνε για πάντα.

Ο θεσμός αυτός όπου εφαρμόστηκε εξελίχθηκε ραγδαία, με αποτέλεσμα να γίνεται πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών. Στόχος της ΕΤΑΠ Πάφου, είναι ο Πωμός να καταστεί ακόμη πιο ρομαντικός και πιο ελκυστικός, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την αύξηση της επισκεψιμότητας της περιοχής με την προσέλκυση περισσότερων ντόπιων και ξένων τουριστών, που συνεπάγεται φυσικά την τόνωση της τοπικής οικονομίας της περιοχής.

pomos1