Pafos Net

Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης: Εκδηλώσεις σήμερα και αύριο

title image

Στις 8.30 απόψε το Πάφος 2017 και το Κέντρο Κυπρίων Συνθετών, προσκάλεσαν Κύπριους συνθέτες να εμπνευστούν από το πρόγραμμα του Ανοικτού Εργοστασίου Πολιτισμού,  τις θεματικές ενότητες του, καθώς και από το σλόγκαν της Πρωτεύουσας « Συνδέοντας Ηπείρους, Γεφυρώνοντας Πολιτισμούς», με σκοπό την παραγωγή πρωτότυπων έργων τα οποία θα συνδεθούν για πάντα με το ταξίδι του Πάφος 2017.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλέχθηκαν και θα παρουσιασθούν στο Μαρκίδειο τα έργα των ακόλουθων συνθετών: 

Ευαγόρας Καραγιώργης – Σολέα για 2 πιάνα, σωληνοειδή κουδούνια, ξυλόφωνο, βιμπράφωνο, μαρίμπα. 

Αντρέας Γιαγκόπουλος – Μουσική για 2 πιάνα, ξυλόφωνο και κύμβαλο 

Σάββας Σάββα- Σονάτα 1-2- 

Αντρέας Μουστούκης – Etudes for a Ballet Scene 

Ράνια Χρυσοστόμου Psomi- Θέματα για δύο Πιανίστες και δύο Κρουστούς 

Τάσος Στυλιανού – Φυλετικές Ιστορίες για δύο πιάνα και δύο Κρουστά.

Στο πλαίσιο του προγράμματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, επίσης, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου παρουσιάζει αύριο Κυριακή, στις 3.00μμ στο Μαρκίδειο,  το αριστούργημα της Άλκης Ζέη, για μικρούς και μεγάλους θεατές, «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου». Στην Αθήνα του 1940 αρχίζει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Μέσα στις νέες αυτές συνθήκες, ο Πέτρος θα ξεκινήσει ένα μεγάλο περίπατο, γεμάτο περιπέτειες, συναισθήματα, εμπειρίες και γνώσεις που θα πλουτίσουν την παιδική του ψυχή και θα τον κάνουν να αγαπήσει την πατρίδα του. Το σχολείο κλείνει, ο θείος Άγγελος φεύγει για τον πόλεμο, η μαμά μετρά τα τρόφιμα στα ντουλάπια.

Εισιτήρια πωλούνται προς  6 ευρώ.

Αύριο επίσης, στις 7.00μμ, το Πάφος 2017 παρουσιάζει την έκθεση Ways to Meet Again. Πρόκειται για άλλη μια αξιόλογη έκθεση που  προσεγγίζει ζητήματα ορίων, εδαφικών περιοχών και συνόρων και εξετάζει τις πρακτικές διεύρυνσης ή κατάργησής τους. Οι δημιουργοί επιχειρούν μια παράλληλη διάνοιξη της περιοχής της μνήμης, μια επανεξέταση της έννοιας της ταυτότητας και μια διερεύνηση της δυνατότητας συνδιαλλαγής, ανάμεσα στο τοπικό και το διεθνές.

Οι συμμετέχοντες καλούνται επίσης να διερευνήσουν μέσα από τα έργα τους,  πρακτικές αρχειοθέτησης, ιεράρχησης και καταγραφής δεδομένων, μηχανισμούς αναδιαπραγμάτευσης της ιστορικότητας καθώς και τρόπους αναπροσαρμογής προσωπικών και συλλογικών θέσεων. Η Κύπρος, ως πραγματικός χώρος, αποτελεί μιαν αναλλοίωτη εδαφική αξία και, ταυτόχρονα, συνιστά τη δυνατότητα για ένα όραμα: αυτό που λέγεται διαπολιτισμός.

Η έκθεση φιλοξενεί έργα αποφοίτων και τελειόφοιτων φοιτητών του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Frederick, σε επιμέλεια Σάββα Χριστοδουλίδη.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.