Πέντε χρόνια ΓεΣΥ: Ένας απολογισμός από το μέλος του ΔΣ του ΟΑΥ, Γιάννη Κωνσταντινίδη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
08 Σεπτεμβρίου 2024Την 1 Ιουνίου, έκλεισαν αισίως πέντε χρόνια λειτουργίας του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ). Πρόκειται για μια σημαντική επέτειο η οποία μας δίνει την ευκαιρία να αξιολογήσουμε την πορεία του ΓεΣΥ μέχρι σήμερα, να αναγνωρίσουμε τις προκλήσεις που υπάρχουν και να χαράξουμε το δρόμο για ένα ακόμα πιο ισχυρό και αποτελεσματικό σύστημα υγείας για την Κύπρο. Αυτό τονίζει με σημερινή συνέντευξη του στο PafosNet το μέλος του ΔΣ του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας , Γιάννης Κωνσταντινίδης, εγκεκριμένος Λογιστής /Ελεγκτής.
Παρά τις αρχικές ανησυχίες και τις δυσκολίες των πρώτων ετών εφαρμογής του, το ΓεΣΥ κατάφερε να σημειώσει σημαντικά επιτεύγματα, εκτιμά το μέλος του ΟΑΥ με καταγωγή από την Πάφο. Έρευνες αγοράς κατέδειξαν πως η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, ποσοστό 94%, θεωρεί ότι το ΓεΣΥ βελτίωσε την πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Αυτό αποτελεί μια ξεκάθαρη ένδειξη της θετικής επίδρασης του ΓεΣΥ στην ευημερία των πολιτών, επισημαίνει.
Η ενίσχυση του πακέτου υπηρεσιών είναι επίσης ένας τομέας στον οποίο το ΓεΣΥ σημείωσε πρόοδο, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη. Η ένταξη ιδιωτικών ΤΑΕΠ στο σύστημα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη μείωση των χρόνων αναμονής των ασθενών. Επιπρόσθετα, η αναβάθμιση υπαρχόντων νοσοκομειακών δομών και η αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων κλινών, έδωσαν περαιτέρω επιλογές στους πολίτες και τους επέτρεψαν να έχουν πιο ολοκληρωμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.
Ως Οργανισμός όμως δεν εφησυχάζουμε, τονίζει. Ως ΔΣ αναγνωρίζουμε ότι παρά τα επιτεύγματα, υπάρχουν προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά. Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα είναι η έλλειψη ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου για ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών υγείας και για συγκεκριμένες δομές υπηρεσιών υγείας. Η έλλειψη αυτή δημιουργεί κενά και προκαλεί προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του ΓεΣΥ, επηρεάζοντας ενδεχομένως σε κάποιο βαθμό και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Άλλος ένας τομέας που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη, είναι η κάλυψη συγκεκριμένων υπηρεσιών υγείας. Η ανακουφιστική φροντίδα, ο τομέας της αποκατάστασης είναι τομείς που θέλουμε να υπάρξει περαιτέρω εμπλουτισμός και αναβάθμιση. Επιπρόσθετα, είναι σημαντικό να υπάρξει περαιτέρω ομοιομορφία στο επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών είτε αυτές παρέχονται από νοσηλευτήρια, κλινικά εργαστήρια, ακτινοδιαγνωστικά κτλ.
Ο ΟΑΥ αναγνωρίζει επίσης και το φαινόμενο της προκλητής ζήτησης, τονίζει. Περιστατικά υπερβολικών ή και άσκοπων ιατρικών πράξεων επιβαρύνουν το Σύστημα οικονομικά αλλά και προκαλούν προβλήματα στην πρόσβαση αυτών που πραγματικά έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες. Για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου απαιτείται η λήψη αυστηρότερων μέτρων ελέγχου- αλλά και η εντατική ενημέρωση των πολιτών για ορθή χρήση του ΓεΣΥ.
Ως ΔΣ, δηλώνει ο Γιάννης Κωνσταντινίδης, είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα χρηστής διοίκησης, οπότε θα ενισχύσουμε τα τμήματα εντός του Οργανισμού που θα βοηθήσουν στην καλύτερη παρακολούθηση του Συστήματος και στην καλύτερη εποπτεία.
Η επόμενη πενταετία είναι γεμάτη προκλήσεις για το ΓεΣΥ, γι’ αυτό θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να ανταποκριθούμε στις υψηλές προσδοκίες των συμπολιτών μας.. Με αυτό το σκεπτικό ως ΔΣ ετοιμάσαμε πρόσφατα το στρατηγικό σχέδιο του Συστήματος για την επόμενη τριετία 2024 – 2026 o οποίος εστιάζεται σε τέσσερεις πυλώνες την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, τον εμπλουτισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών, την οικονομική βιωσιμότητα του Συστήματος και το συνεχή εκσυγχρονισμό και βελτιστοποίηση.
Η έγκαιρη παροχή υπηρεσιών για όλους του ασθενείς, η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας, η ασφάλεια των ασθενών, η εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων, η βελτίωση της εμπειρίας του ασθενή, η ψηφιακή επιτάχυνση, η χρηστή διαχείριση των οικονομικών, η συνεχής και αποτελεσματική επικοινωνία και η βέλτιστη διακυβέρνηση αποτελούν κάποιες από τις πτυχές αυτών των τεσσάρων πυλώνων.
Είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι υλοποιώντας το σχεδιασμό μας θα καταφέρουμε να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο το ΓεΣΥ ώστε να διασφαλίσουμε στο κάθε ασθενή ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας εντός ενός υγιούς οικονομικού περιβάλλοντος, καταλήγει ο Γιάννης Κωνσταντινίδης.