Πάζαρος- Σαββίδης: Σοβαρά ζητήματα ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής χθες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
01 Απριλίου 2022Στη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας συζητήθηκαν δυο πολύ σοβαρά θέματα που αφορούν στην συμπερίληψη μιας εξωσωματικής θεραπείας στο Γενικό Σύστημα Υγείας και τον ανεπαρκή αριθμό θεραπειών που δικαιούνται τα παιδία και οι ενήλικες με αναπηρίες εντός του ΓεΣΥ και η ανάγκη βελτίωσης του πλαισίου από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πάφου, Χαράλαμπος Πάζαρος, δήλωσε ότι συνεχίσθηκε χθες η συζήτηση για την συμπερίληψη, σε πρώτη φάση μέχρι την πλήρη ένταξή τους, μίας τουλάχιστον εξωσωματικής θεραπείας στο ΓεΣΥ, μετά από εισήγηση που κατάθεσαν οι βουλευτές του Δημοκρατικού Συναγερμού και αγκαλιάστηκε από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα.
" Το ψηλό κόστος των θεραπειών υπογονιμότητας και των εξωσωματικών θεραπειών, συνδυαζόμενο με τους χαμηλούς μισθούς των νέων μας, δεν επιτρέπει στα περισσότερα ζευγάρια να ανταποκριθούν στο οικονομικό τους κόστος, παρά την όποια επιδότηση από το «Σχέδιο Επιδότησης για Αντιμετώπιση της Υπογονιμότητας» του Υπουργείου Υγείας", είπε. " Η ένταξη της εξωσωματικής θεραπείας στο ΓεΣΥ, σε πρώτη φάση για μια φορά μόνο, θα βοηθήσει περαιτέρω τα ζευγάρια αυτά, θα τα απαλλάξει από ένα τεράστιο οικονομικό βάρος αφού σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται και δεύτερη, τρίτη ή και τέταρτη εξωσωματική θεραπεία. Με την συμπερίληψη, έστω και μίας εξωσωματικής θεραπείας στο ΓεΣΥ, θα ωθήσουμε την αύξηση των γεννήσεων στο τόπο μας που αντιμετωπίζει σοβαρότατο δημογραφικό πρόβλημα και θα βελτιώσουμε τα ποσοστά υπογονιμότητας. Ενδεικτικά, στην Κύπρο υπολογίζεται πως ποσοστό 5% υποβάλλεται σε θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης και σε θεραπείες υπογονιμότητας, ποσοστό ψηλό για τα δεδομένα του τόπου μας. Στόχος είναι να ενταχθούν σταδιακά όλες οι εξωσωματικές θεραπείες στο ΓεΣΥ".
Ως Δημοκρατικός Συναγερμός, είπε ο Χαράλαμπος Πάζαρος, έχουμε καθήκον να λάβουμε αυτές τις αποφάσεις που στηρίζουν τις προσπάθειες των νέων ζευγαριών για τεκνοποίηση, τις προσπάθειες τους να δημιουργήσουν τον αριθμό οικογένειας που επιθυμούν αλλά και να μεριμνήσουμε όπως το ΓεΣΥ να παρέχει στον κάθε φορολογούμενο πολίτη ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας, γι’ αυτό εξάλλου δημιουργήθηκε το ΓεΣΥ. Η συμπερίληψη μίας τουλάχιστον εξωσωματικής θεραπείας στο ΓεΣΥ σε πρώτη φάση μέχρι την πλήρη ένταξη τους, θα είναι προς όφελος των νέων μας, της κοινωνίας και του θεσμού της οικογένειας.
Από την πλευρά του το μέλος της Επιτροπής, βουλευτής Πάφου του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης, επισήμανε ότι το κόστος των εξωσωματικών θεραπειών και των θεραπειών υπογονιμότητας εν γένει είναι ιδιαίτερα υψηλό, ενώ οι μισθοί των νέων στη χώρα μας κυμαίνονται ως επί το πλείστον σε χαμηλά επίπεδα.
" Υπάρχει άμεση συσχέτιση του υψηλού κόστους θεραπειών υπογονιμότητας με το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία, οπότε το κράτος οφείλει να σταθεί αρωγός με έμπρακτο τρόπο στις προσπάθειες των νέων να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια. Ως Δημοκρατικό Κόμμα θεωρούμε αναγκαίο να συμπεριληφθεί τουλάχιστον μια ολοκληρωμένη εξωσωματική θεραπεία στο ΓεΣΥ".
Όσο αφορά στο θέμα των θεραπειών, ο κ. Σαββίδης τόνισε ότι έγινε μια τεράστια συζήτηση και γενικά διαφαίνεται ότι ο ΟΑΥ τροποποίησε και μείωσε τις παρεχόμενες υπηρεσίες φυσιοθεραπείας για τα παιδιά και τους ενήλικες με εγκεφαλική παράλυση.
" Η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε χωρίς να γίνει οποιαδήποτε διαβούλευση και δεν έχουν παρουσιαστεί οποιαδήποτε επιστημονικά δεδομένα στα οποία στηρίχθηκε η απόφαση", ανέφερε. " Στα θετικά της όλης συζήτησης λαμβάνουμε την πρόθεση του ΟΑΥ να επανεξετάσει την συγκεκριμένη απόφαση μέσω της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής του και επίσης την πρόθεση συμμετοχής της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου στις Επιστημονικές Επιτροπές του ΟΑΥ όπου θα μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους για τα συγκεκριμένα θέματα".