Pafos Net

Παρουσιάζεται σήμερα στην Πάφο το βιβλίο του δρος Γιαννάκη Γεωργιάδη

title image

Οι Εκδόσεις Αρμός και το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος οργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου του δρα Γιαννάκη Γεωργιάδη « Ταξιδεύοντας στον κόσμο. Κοινοβουλευτικοί διπλωματικοί βηματισμοί 1960-2004». Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τετάρτη και ώρα 6:30μμ στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκης Ομήρου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Νεάπολις, καθηγητής Παντελής Σκλιάς και ο Νέαρχος Παλάς, Πρέσβης ε.τ.

Θα ακολουθήσει σύντομη παρέμβαση του συγγραφέα.

Συντονιστής: Γιάννος Χριστοφόρου

Τα πρώτα βήματα κοινοβουλευτικής διπλωματίας συνθέτουν το θέμα του νέου βιβλίου του δρα Γιαννάκη Γεωργιάδη. Μέσα από 190 σελίδες, το δομημένο σε έξι κεφάλαια βιβλίο εστιάζει το ενδιαφέρον του στη διεθνή κοινοβουλευτική δραστηριότητα της Βουλής των Αντιπροσώπων με επίκεντρο τους ευρωπαϊκούς κοινοβουλευτικούς οργανισμούς και τις διμερείς σχέσεις του κυπριακού κοινοβουλίου με άλλα κοινοβούλια. Με έγγραφα και άλλα τεκμήρια, ο συγγραφέας αναδεικνύει την εξέλιξη και τη διαδρομή της συμμετοχής της Βουλής σε διεθνή κοινοβουλευτικά φόρα, με μακρές περιόδους απουσίας και αμφισβήτησης. Αποφάσεις και επιλογές που κόστισαν, βηματισμοί μετέωροι και πολιτικές που κράτησαν τη Βουλή των Αντιπροσώπων μακριά από την πραγματική και ουσιαστική συμμετοχή για περισσότερο από τρεις δεκαετίες.

Η περίοδος 1960 μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’80 καλύπτεται από ερευνητική αναζήτηση και μελέτη εγγράφων, ενώ η συνέχεια συνοδεύεται από βιωματικές εμπειρίες και αξιοποίηση του προσωπικού αρχείου του συγγραφέα. Πρόκειται για μια σπάνια καταγραφή της ιστορίας της κοινοβουλευτικής διπλωματίας της Κύπρου που φωτίζει τη διαδρομή, αναλύει γεγονότα, παραθέτει βιώματα και επιχειρεί να ερμηνεύσει πολιτικές επιλογές των τεσσάρων πρώτων δεκαετιών μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ένα ταξίδι που οριοθετείται από την ανεξαρτησία της Κύπρου αφενός και την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004 αφετέρου, με την προενταξιακή κοινοβουλευτική δραστηριότητα να προσλαμβάνει αναγεννησιακό χαρακτήρα και την κοινοβουλευτική διπλωματία να τίθεται σε πορεία ανάπτυξης.

Στην εισαγωγή του βιβλίου ο συγγραφέας τονίζει ότι «Οι κοινοβουλευτικοί διπλωματικοί βηματισμοί της Κύπρου υπήρξαν πολύ αργοί και εξαιρετικά δύσκολοι και προβληματικοί. Είναι σπάνιες οι γραφές για το θέμα και ουσιαστικές πηγές πληροφόρησης και τεκμηρίωσης αποτελούν τα δημόσια έγγραφα πρακτικών συνεδριάσεων κοινοβουλευτικών οργανισμών, τα ψηφίσματά τους και οι εκθέσεις εισηγητών, καθώς και οι επίσημες ανακοινώσεις Τύπου ή άλλα δημοσιεύματα της εποχής.»

Στον επίλογο δε του βιβλίου ο συγγραφέας υπογραμμίζει τη σημασία της κοινοβουλευτικής διπλωματίας σημειώνοντας ότι «Η κοινοβουλευτική διπλωματία επηρεάζει τις πολιτικές προτεραιότητες, κρατά τις κυβερνήσεις υπόλογες για τις πράξεις, τις ενέργειες και τις παραλήψεις τους και προάγει μια πιο δημοκρατική βάση για την προώθηση της ειρήνης, της συνεργασίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς. Οι κοινοβουλευτικοί παράγοντες αναδεικνύουν επίσης τα εθνικά τους συμφέροντα στο περιφερειακό και το διεθνές σκηνικό.»