Pafos Net

PafosNet ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Βρέθηκε μέρος των αρχαίων τειχών της Πάφου (VIDEO- FOTOS)

title image

Μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις των τελευταίων χρόνων ήρθε πλέον στο φως. Οι αρχαιολόγοι του Τμήματος Αρχαιοτήτων που ολοκλήρωσαν χθες τις ανασκαφές στη Νέα Πάφο, στην περιοχή του αρχαίου ελληνιστικού θεάτρου της πόλης, βρήκαν τμήμα των αρχαίων τειχών της πόλης. Πλέον, για πρώτη φορά υπάρχει η πραγματική διαδρομή που ακολουθούσαν τα τείχη της αρχαίας πόλης, που μέχρι τώρα ήταν γνωστά μόνο κατά προσέγγιση.

Τη σπουδαία εξέλιξη αποκάλυψε μιλώντας χθες αποκλειστικά στο PafosNet ο επικεφαλής του Τμήματος Αρχαιοτήτων στην επαρχία Πάφου, δρ. Ευστάθιος Ράπτου, ο οποίος έκανε λόγο για πολύ σπουδαίο εύρημα, «μνημειακών διαστάσεων» και τεράστιας σημασίας, αφού αποτελούσαν την είσοδο και έξοδο της διαδρομής της ιερής πομπής προς το ναό της θεάς Αφροδίτης στην Παλαίπαφο.

« Είναι η πρώτη φορά που έχουμε με ακρίβεια και σαφήνεια την ανατολική διαδρομή των τειχών αυτών», ανακοίνωσε. « Μέχρι τώρα ήτανε λίγο ασαφή τα πράγματα. Υπήρχε μια θεωρητική γραμμή του τείχους, από το λιμανάκι και την Παναγία Θεοσκέπαστη μέχρι το λόφο της Φάμπρικας, αλλά ήταν καθαρά υποθετική. Με την ανασκαφή αυτή πλέον, έχουμε με σαφήνεια ένα μέρος του αρχαίου τείχους της Νέας Πάφου, αλλά και ένα εντυπωσιακό πύργο των τειχών αυτών.

Πρόκειται για ένα πύργο με μια καταπληκτική τοιχοδομία, που αποδεικνύει περίτρανα την σημασία της πόλης αυτή την περίοδο και που ώθησε τους Πτολεμαίους που την κατείχαν, να αποφασίσουν ένα τέτοιο πολεοδομικό πρόγραμμα».

nea-pafos6

Ο δρ. Ράπτου δήλωσε ότι οι ογκόλιθοι που έχουν ανακαλυφθεί και που αποτελούσαν την λιθοδομή του τείχους υπερβαίνουν μερικές φορές τα δύο μέτρα, πράγμα που μεταφράζεται σε μια πολύ μνημειακή κατασκευή. Τα τείχη είναι χαρακτηριστική τοιχοδομία της Ελληνιστικής Περίοδου, μάλλον του 2ου αιώνα π.Χ., είπε.

« Φυσικά, πολλά από τα ευρήματα που υπάρχουν πλέον στο χώρο της ανασκαφής, είναι μεταγενέστερες  επεμβάσεις, της Βυζαντινής και της Μεσαιωνικής περιόδου, που έχουν αλλοιώσει πολύ τον χώρο», τόνισε. « Τις περιόδους αυτές υπήρχε μια λιθορυχία, προσπαθούσαν να εντοπίσουν αυτούς τους ογκόλιθους και να τους επαναχρησιμοποιήσουν.

Αυτό αλλοίωσε το χώρο και μας δημιουργεί προβλήματα και στη χρονολόγηση, αφού υπάρχουν βαθιές τομές μέχρι την τάφρο θεμελίωσης των ελληνιστικών τειχών».

Τα τείχη που ήρθαν πλέον στο φως από την αρχαιολογική έρευνα, τονίζει ο Ευστάθιος Ράπτου, κάποια στιγμή εγκαταλείφθηκαν αφού η πόλη εξαπλώθηκε και σιγά-σιγά εγκαταλείφθηκε και ολόκληρη η περιοχή, ενδεχομένως προς το τέλος της Βυζαντινής περιόδου.

nea-pafos1

Κατά καιρούς, είπε ο δρ. Ράπτου, έγιναν διάφορες προσπάθειες αποκατάστασης του τείχους της αρχαίας πόλης, αλλά πάντα υποθετικά. Αυτή τη φορά όμως πλέον, επεσήμανε, έχουμε το τείχος της Νέας Πάφου με σαφήνεια.

« Οι τεράστιοι ογκόλιθοι που συνιστούν τη θεμελίωση του τείχους», τόνισε, « αποτελούν τις δύο πλευρές του, με εξέχων ένα πύργο μεταξύ τους, μήκους 15 περίπου μέτρων. Αυτό που ανακαλύψαμε είναι η θεμελίωση του τείχους, μια κατασκευή πραγματικά καταπληκτική, αντίστοιχο δείγμα της οποίας δεν έχουμε πουθενά αλλού στην Κύπρο».

Στον χώρο και αυτής της ανασκαφής, επεσήμανε ο υπεύθυνος του Τμήματος Αρχαιοτήτων, αντιμετωπίζουμε ένα γενικότερο ιστορικό πρόβλημα που οι αρχαιολόγοι συναντούν συχνά στην αρχαιολογία της Πάφου: Πότε τοιχίζεται η πόλη.

«Τοιχίζεται σίγουρα από τους Πτολεμαίους», διευκρίνισε, « δεν γνωρίζουμε όμως αν η τοίχιση αυτή έγινε τον 3ο ή τον 2ο αιώνα. Πάντως, δεν έγινε αμέσως με την ίδρυση της πόλης τον 4ο αιώνα π.Χ. Οι περισσότεροι συγκλίνουν ότι έγινε στα μέσα του 2ου αιώνα, δυστυχώς όμως λόγω των πολλών επεμβάσεων, έχουνε αλλοιωθεί τα πάντα. Για να χρονολογήσουμε με ακρίβεια, θα έπρεπε να βρούμε κεραμική ή άλλα ευρήματα μέσα στην τάφρο θεμελίωσης. Εκεί όμως, έφτασαν οι μεταγενέστεροι και τα έχουν αλλοιώσει».

Η δόμηση των τειχών της Πάφου που ήρθε σήμερα στο φως, κατέληξε ο Ευστάθιος Ράπτου είναι πολύ ισχυρή και προσομοιάζει σε μεγάλο βαθμό με τα αντίστοιχα τείχη της Ρόδου.

nea-pafos5

Η ανασκαφή στην περιοχή έχει ολοκληρωθεί για την ώρα, δηλώνει στο PafosNet ο δρ. Ράπτου. Η φάση αυτή, τονίζει, έδωσε πολύ σημαντικά αποτελέσματα και πλέον είμαστε βέβαιοι για τη μοναδικότητα και την αξία των ευρημάτων.

«Σε επόμενο στάδιο θα πρέπει να δούμε πώς εξελίσσεται το τείχος και στο μέρος που δεν έχει ανασκαφεί ακόμη», τονίζει. « Να δούμε αν ο πύργος που ανακαλύψαμε προχωρά και πόσο, καθώς και πώς συνεχίζει το υπόλοιπο μέρος των τειχών.

Τα τείχη είναι τόσο καλοχτισμένα γιατί η περιοχή ήταν σημαντική στην αρχαιότητα. Εδώ βρισκόταν η βορειοανατολική πύλη της Νέας Πάφου, που ήταν πολύ σημαντική γιατί ήταν η είσοδος και η έξοδος προς την πλευρά της Παλαιπάφου. Στην Παλαίπαφο βρισκόταν το ιερό της Αφροδίτης, ο μεγάλος ναός δηλαδή της πόλης, αφού Νέα Πάφος και Παλαίπαφος ήταν μια πόλη.

Η πύλη αυτή ήταν πολύ σημαντική διότι από εδώ ξεκινούσε η πομπή της θεάς Αφροδίτης, φανταστείτε δηλαδή ότι ήταν η κεντρική αρτηρία που ένωνε τη νέα με την παλιά Πάφο. Εδώ θα ήταν κάτι το υπέρλαμπρο, να σκεφτείτε ότι τα τείχη αυτά μπορεί να είχανε ύψος μέχρι και 12 μέτρα».

nea-pafos2

Δείτε ένα VIDEO από τον χώρο των σπουδαίων ανακαλύψεων και τις αποκλειστικές δηλώσεις του δρος Ευστάθιου Ράπτου, στο WEB TV του PafosNet.