Pafos Net

PafosNet ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Μεγάλη εκδήλωση ΔΗΣΥ στην Πάφο για τον πολιτισμό και τον τουρισμό (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

title image

Η Πάφος έμεινε πίσω. Εγώ, που είμαι και τοπικιστικής, αν και παφίτης μιλώ για τη Λεμεσό. Διότι έκανε άλματα, αναβάθμισε το προιόν της και μπράβο της. Ενώ, η Πάφος αν και σαφώς ομορφότερη, δεν έκανε ένα έργο σημείο αναφοράς.

Με τον χαρακτηριστικό αυτό τρόπο άρχισε την ημερίδα που οργάνωσε απόψε ο ΔΗΣΥ στην Πάφο, με θέμα: «Πάφος 2017, Πολιτισμός και Τουρισμός», ο πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου. Ενόψει και του χρίσματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, θα πρέπει η Πάφος να πιστέψει στον εαυτό της και στις δυνατότητες της, είπε.

«Η Κύπρος δεν είναι μια χώρα που πρέπει να περηφανεύεται ότι έχει 2,5 ή 3 εκατομμύρια τουρίστες», επεσήμανε. « Πρέπει να γίνει τουρισμός ποιότητας και να επενδύσει έτσι σε αριθμούς. Δημιουργήσαμε μια αντίληψη στην Κύπρο ότι οι ξενοδόχοι είναι ότι χειρότερο υπάρχει.

Και στο τέλος φορτώσαμε τόσα χρέη στα ξενοδοχεία που όλοι οι ξενοδόχοι είναι καταχρεωμένοι, αναθεματίζοντας τον επιχειρηματικό κόσμο. Το κέρδος δεν είναι ανάθεμα, είναθι ευλογία. Ανάθεμα είναι η ζημιά, που στέλλει κόσμο στην ανεργία».

Η επιχειρηματικότητα είναι το κύτταρο ανάπτυξης της οικονομίας, τόνισε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Για αυτό θα πρέπει να δοθούν κίνητρα, ώστε να αναπτυχθεί και η κοινωνική αλληλεγγύη.

«Ο Κύπριος δεν θέλει επίδομα ανεργίας, είναι δουλειά που θέλει», είπε.

ekdilosi-disi-gia-tourismo-se-pafo

Το μήνυμα ότι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης δεν αφορά μόνο την Πάφο, αλλά ολόκληρη την Κύπρο, επανέλαβε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού. Στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο Κώστας Καδής τόνισε ότι η συνεργασία του υπουργείου με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της τοπικής κοινωνίας και με τις άλλες κρατικές υπηρεσίες που εμπλέκονται στην προσπάθεια, είναι συνεχής και με στόχο να βγει και η Πάφος και όλη η Κύπρος ασπροπρόσωπη το νέο χρόνο.

«Πολλές ευρωπαικές πόλεις χρησιμοποίησαν τον θεσμό», είπε ο κ. Καδής, «για να μεταμορφώσουν ολοκληρωτικά την πολιτιστική τους βάση και την εικόνα τους στο διεθνή χώρο. Και εκτιμώ ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούμε και εμείς».

Ως τέτοιο παράδειγμα, είπε ο Υπουργός Παιδείας, είναι η Γλασκώβη η οποία κατάφερε να αλλάξει ριζικά την εικόνα της και να αναδειχθεί σε ένα δημοφιλή τουριστικό προορισμό, αλλά και να αναπτυχθεί επιχειρηματικά, αλλά και η Μασσαλία όπου η ΠΠΕ λειτούργησε ως κινητήριος δύναμη σε όλα τα επίπεδα οικονομίας. 

«Η Πάφος έχει όλα τα εχέγγυα για να αναδειχθεί σε μια πολύ επιτυχημένη Πολιτιστική Πρωτεύουσα», τόνισε. « Διαθέτει ήδη μια πολιτιστική κληρονομιά μοναδική, ενώ από τη δεκαετία του ’80 έχει καταστεί ένας σημαντικότατος τουριστικός προορισμός έστω και εν μέσω προβλημάτων».     

mesoselido5                              

 

Ως απίστευτη ευκαιρία για την Πάφο χαρακτήρισε ο αρμόδιος Υπουργός Τουρισμού το χρίσμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Θα έλεγα ότι το διαμάντι του τουρισμού το αφήσαμε ακαθάριστο για πάρα πολύ καιρό, είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Λακκοτρύπης.

«Έχει όμως τεράστιες προοπτικές», είπε, «και αν δουλέψουμε όλοι μαζί όπως δουλεύουμε την τελευταία τριετία, μπορούμε πράγματι να μιλούμε για τον σημαντικότερο τομέα της οικονομικής δραστηριότητας της Κύπρου».  

mesoselido2 

 

Η μέχρι πρότινος Επίτροπος για τον Πολιτισμό στην ΕΕ, Ανδρούλα Βασιλείου, τόνισε ότι το 2017 είναι η μεγάλη ευκαιρία της Πάφου για υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδιασμού της πόλης και επαρχίας.

Βάσει των επίσημων στοιχείων, είπε, ο πολιτιστικός τουρισμός αναπτύσσεται σήμερα με ρυθμό 15% ετησίως, σε αντίθεση με τον μαζικό τουρισμό που αναπτύσσεται μόλις κατά 8%.

Οι πολιτιστικοί τουρίστες, είπε η κ. Βασιλείου, είναι συνήθως άτομα υψηλού πνευματικού και οικονομικού επιπέδου και σύμφωνα με τις μελέτες ξοδεύουν 10-15% περισσότερα, αλλά απαιτούν ποιότητα.

«Η Πάφος διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να αποτελέσει μέλος του κλαμπ αυτού», είπε. « Η πολιτιστική της κληρονομιά έχει ταξιδεύσει και μαγέψει τον κόσμο στα πέρατα της γης, δείτε τον μύθο της Αφροδίτης για παράδειγμα.

Δεν αρκεί όμως να διαθέτεις τα απαραίτητα υλικά μόνο, χρειάζεται η προσοχή και η φροντίδα σου».

Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, τόνισε η Ανδρούλα Βασιλείου, είναι σχεδιασμένος για να αναδεικνύει τον πλούτο και την διαφορετικότητα της Ευρώπης, να αυξάνει την αίσθηση στους πολίτες ότι ανήκουν σε κοινή πολιτιστική περιοχή και ταυτόχρονα να ωθεί στην ανάπτυξη των πόλεων.

« Θεωρείστε το 2017 ως αφετηρία για την αναγέννηση της Πάφου», είπε χαρακτηριστικά. « Για να καταστεί πόλος έλξης πολιτιστικού τουρισμού και άλλου εξειδικευμένου τουρισμού, όπως ο θρησκευτικός τουρισμός. Μπορεί, πχ, η Πάφος να αποτελέσει ένα σημείο της διαδρομής του Αποστόλου Παύλου, που να ξεκινά από τα Ιεροσόλυμα, να έρχεται στην Πάφο και να συνεχίζει για τη δυτική Ευρώπη».

mesoselido3       

 

Ο πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017, Χρίστος Πατσαλίδης, επεσήμανε ότι ο θεσμός δεν αποτελεί μια χρονική περίοδο εν είδει πανηγυριού, κατά την έκφραση του, με τη διοργάνωση πολλών εκδηλώσεων.

«Αποτελεί εφαλτήριο, την αρχή για να αλλάξουν πολλά πράγματα», είπε. « Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Λεμεσού, η οποία ως η πόλη της διασκέδασης, ήταν την περίοδο της επιλογής της πόλης που θα λάμβανε το χρίσμα, το φαβορί για τους περισσότερους.

Κερδίσαμε όμως διότι δεν είχαμε αυτά τα πράγματα, επειδή θα χτίσουμε, όχι επειδή θα αναδείξουμε αυτά που ήδη έχουμε. Ο θεσμός αφορά σε δημιουργία υποδομών και ανάπτυξης, όχι σε ένα φεστιβάλ εκδηλώσεων τύπου πανηγυριού».

Λανθασμένα δημιουργήθηκαν τεράστιοι μύθοι τον καιρό της διεκδίκησης, τονίζει ο κ. Πατσαλίδης, όπως ότι θα έρχονταν τα λεφτά από τις Βρυξέλλες «με τη σέσουλα». Αντιθέτως, παρατηρεί, ο θεσμός σε ωθεί στο να θέσεις εσύ ως στόχο τον πολιτισμό και να χτίσεις με δικά σου χρήματα αυτά που σχεδιάζεις. Το κέρδος θα έρθει μετά».

mesoselido4