Pafos Net

Πάφος: Συνέχεια στον «εμφύλιο» για τη χωροθέτηση νέου γυμνασίου. Στο τραπέζι το ιστορικό Νικολαίδειο

title image

Η πρόσφατη αποκάλυψη του PafosNet για την κατά πλειοψηφία απόφαση και νέας σύσκεψης εκπαιδευτικών φορέων της Πάφου με τον Υπουργού Παιδείας για το θέμα της χωροθέτησης του νέου γυμνασίου της πόλης στον χώρο του υφιστάμενου Ζ’ Δημοτικού και τη μεταφορά του τελευταίου στις εγκαταστάσεις του Δημήτρειου Δημοτικού, προκαλεί νέες αναταράξεις και αντιδράσεις από την Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης Πάφου.

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Γονέων Πόλης και Επαρχίας Πάφου, Χάρης Σοφοκλέους, με δήλωση του στο PafosNet επισημαίνει ότι ενώ θα έπρεπε να επικρατήσει το πνεύμα ότι η παιδεία αναπτύσσεται με τη δημιουργία νέων σχολείων και όχι με μπαλωματικές λύσεις και κατάργηση υφιστάμενων σχολείων, βλέπουμε να κυριαρχούν και να επιβάλλονται «λύσεις» οι οποίες κινούνται ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση και πρόκειται να επιφέρουν αναταράξεις και αρνητικές παρενέργειες στον ευρύτερο εκπαιδευτικό ιστό της πόλης.

« Η πρόσφατη αποκάλυψη για τις νέες ενέργειες της Σχολικής Εφορείας Πάφου», αναφέρει, « μόνο οργή και αγανάκτηση μπορεί να προκαλέσει στον κάθε υγειώς σκεπτόμενο πολίτη και επαναφέρει την ετσιθελική στάση του εν λόγω θεσμού επι του όλου θέματος. Όπως προκύπτει, ο ετσιθελισμός της ηγεσίας της Σχολικής Εφορείας ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και μας παίρνει πίσω σε αναχρονιστικές νοοτροπίες. Επιπλέον, η ηγεσία της τοπικής Σχολικής Εφορίας, όχι μόνο δεν αφουγκράστηκε την ομόφωνη απόφαση από τους πραγματικά εμπλεκόμενους φορείς για ανέγερση νέου Σχολείου, αλλά προχώρησε ένα βήμα και παραπλανεί  τη κοινή γνώμη με πλασματικές ομοφωνίες παραγόντων, κομμένες και ραμμένες στα μέτρα τους».

Η όλη μεθόδευση εδράζεται στη λογική να στριμωχθούν δύο σχολεία στο χώρο «μισού» σχολείου, προκειμένου να διατηρήσουν ένα υπερσχολείο για προνομιούχους, το οποίο λειτουργεί σε παραπλήσιο χώρο, ο οποίος κάποτε στέγαζε αβίαστα δυο σχολεία μέσης εκπαίδευσης, εκτιμά ο κ. Σοφοκλέους, καλώντας τον αρμόδιο υπουργό να λάβει δράση και να διαλέξει κατά ποσό προτίθεται να  σφραγίσει την θητεία του  θετικά και να ταυτίσει εαυτό με την εκπαιδευτική παλινόρθωση της Πάφου ή θα προτιμήσει να ταυτιστεί με ένα τόσο τρανταχτό πισογυρίσμα στην τοπική εκπαίδευση, όπως το χαρακτηρίζει.

Η πρόταση του Χάρη Σοφοκλέους αναφέρει ότι πρέπει πρώτα να εξαντληθούν όλες οι πιθανότητες εξεύρεσης κατάλληλης γης στο ευρύτερο κέντρο της πόλης και αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, η οποιαδήποτε εναλλακτική λύση πρέπει να εδράζεται σε λογική βάση και υγιή κριτήρια με γνώμονα το συλλογικό συμφέρον και το καλό της τοπικής εκπαίδευσης, να έχει κατά το δυνατόν περιορισμένο αρνητικό αντίκτυπο και περιορισμένες παρενέργειες στη σχολική κοινότητα και την ευρύτερη τοπική κοινωνία.

« Σε αυτή τη βάση», προτείνει, « θεωρείται ως λογικότερη εναλλακτική έσχατη λύση η επαναφορά του Νικολαΐδειου Γυμνασίου στο ιστορικό του κτήριο επί της λεωφόρου Γρίβα Διγενή. Το πρόβλημα αφορά εν γένει τη δυσλειτουργία του λυκειακού κύκλου της μέσης εκπαίδευσης στο κέντρο της Πάφου και προκύπτει πρωτίστως από την ανισοσκελή κατανομή μαθητών στα δυο λύκεια του κεντρικού αστικού πυρήνα.

Με αυτά τα δεδομένα και έπειτα από μια σταδιακή και ομαλή ανακατανομή, τόσο του αριθμού των μαθητών όσο και των υφιστάμενων λειτουργιών στα σχολικά κτήρια του λυκειακού κύκλου, οι κτηριακές εγκαταστάσεις, τις οποίες καταλαμβάνει στο παρόν στάδιο το Α΄ Λύκειο Πάφου, θα μπορούσαν να επαρκούν για την επαναφορά του ιστορικού Νικολαΐδειου Γυμνασίου στην πρωταρχική του θέση.

Η εν λόγω λύση, συνάδει με την εκπαιδευτική ιστορία της Πάφου και σέβεται πλήρως το όραμα και την παρακαταθήκη των ιδρυτών του Νικολαΐδειου Γυμνασίου. Επιπλέον η εν λόγω λύση, επαναφέρει τη λειτουργία εκπαιδευτηρίου γυμνασιακού κύκλου, που είναι το μόνο που λείπει από το κέντρο της Πάφου, τη δεδομένη στιγμή».