Pafos Net

Πάφος: Οι αγροφύλακες ξανάρχονται στο προσκήνιο

title image

Ένας θεσμός περασμένων εποχών για την Κύπρο και την ύπαιθρο της, ξανάρχεται σήμερα στο προσκήνιο. Τα προβλήματα που προκαλούνται από τις κλοπές, τις διαρρήξεις, αλλά και την ανεξέλεγκτη βόσκηση σε πολλές περιοχές της υπαίθρου της Πάφου, επαναφέρουν στην επικαιρότητα τον θεσμό του αγροφύλακα. Σχετικό θέμα ενέγραψε ήδη στη Βουλή ο βουλευτής Πάφου της ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους, αποκαλύπτοντας ότι συμπλέγματα κοινοτήτων κυρίως στην ανατολική ορεινή Πάφο έχουν ήδη συζητήσει το θέμα με το Υπουργείο Εσωτερικών και το κράτος μάλιστα προχώρησε και σε κατ’ αρχή αποφάσεις. Η επαναφορά του θεσμού του αγροφύλακα, ωστόσο, δείχνει να σκαλώνει σήμερα στα οικονομικά δεδομένα και σε δεύτερες σκέψεις κάποιων κοινοτικών αρχών για το κόστος που θα επωμισθούν, με το θέμα να παραπέμπεται ατύπως στη νέα Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα προκύψει από το 2024 με την μεταρρύθμιση του θεσμού.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Πάφου επισημαίνει ότι αρκετές κοινότητες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την ανεξέλεγκτη βόσκηση που υπάρχει και τις τεράστιες καταστροφές που δημιουργούνται τόσο στις καλλιέργειες όσο και στην άγρια πανίδα. Ως μέτρο για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, επισημαίνει ο Ηλίας Μυριάνθους, οι κοινότητες αυτές εισηγούνται την επαναφορά του θεσμού του αγροφύλακα και την παραχώρηση αρμοδιοτήτων στα Κοινοτικά Συμβούλια μέσα από τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας.

Στην απάντηση του ο τέως ΥΠΕΣ, Νίκος Νουρής, ξεκαθάριζε ότι όχι μόνο το κράτος είδε θετικά το θέμα, αλλά σε σύσκεψη υπό την προεδρία του ανακοινώθηκε στις τοπικές αρχές της Πάφου και το συγκεκριμένο κονδύλι που θα καταβάλλει το κράτος για την μισθοδοσία των αγροφυλάκων και το οποίο θα ανέρχεται στο 50% της όλης δαπάνης.

Το θέμα ωστόσο έχει παραμείνει στάσιμο, όπως ενημερώθηκε ο κ. Μυριάνθους, αφού οι τοπικές αρχές φαίνεται να κάνουν δεύτερες σκέψεις εξαιτίας της οικονομικής δαπάνης στην οποία θα υποχρεωθούν, αλλά και σε ζητήματα που θα ανακύψουν, όπως πιστεύουν, στο εσωτερικό των τοπικών κοινωνιών από τις εν λόγω προσλήψεις.

Σύμφωνα με πληροφόρηση που εξασφαλίστηκε από τις Επαρχιακές Διοικήσεις, διαφάνηκε ότι οι ζημιές από την ανεξέλεγκτη βόσκηση και οι καταστροφές τόσο στις καλλιέργειες, όσο και στην άγρια πανίδα, παρουσιάζονται κυρίως στις κοινότητες της ανατολικής περιοχής της επαρχίας Πάφου, σύμφωνα με τον Ηλία Μυριάνθους. Οι κοινοτάρχες των εν λόγω κοινοτήτων, εισηγήθηκαν την επαναφορά του θεσμού του Αγροφύλακα και την παραχώρηση αρμοδιοτήτων στα Κοινοτικά Συμβούλια μέσα από τον εκσυγχρονισμό της σχετικής νομοθεσίας, δηλαδή του περί Αγροφυλάκων Νόμου.

Το κράτος ήταν έτοιμο για προώθηση του θέματος από το 2016 ήδη, όταν σε περιφερειακή σύσκεψή που έγινε στα Κελοκέδαρα δόθηκαν οδηγίες από το ΥΠΕΣ όπως προωθηθεί η διαδικασία πρόσληψης δύο Αγροφυλάκων, έναντι ποσού ύψους 12.000 ευρώ ετήσια που θα αντιστοιχούσε στο 50% της δαπάνης, αλλά κοινότητες της περιοχής δεν εμφανίσθηκαν το ίδιο έτοιμες λόγω κόστους.

Στις συσκέψεις που ακολούθησαν, οι κοινοτάρχες των κοινοτήτων του Συμπλέγματος της ανατολικής ορεινής Πάφου εξέφρασαν τους προβληματισμούς σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του θεσμού του Αγροφύλακα, ποια θα είναι ακριβώς τα καθήκοντα και οι εξουσίες τους και πως μπορεί να εξασφαλιστούν τα ποσά για την πληρωμή τους και κατά πόσο θα πρέπει να επιβληθεί φορολογία. Ζήτησαν επίσης να αυξηθεί η συνεισφορά της Κυβέρνησης στις 20.000 ευρώ, επειδή σύμφωνα με δικούς τους υπολογισμούς το πραγματικό κόστος της πρόσληψης δύο αγροφυλάκων θα ανερχόταν στις 40.000 ετησίως.

Κατά τη σύσκεψη εξηγήθηκαν στους παρευρισκόμενους Κοινοτάρχες τα καθήκοντα των αγροφυλάκων με βάση τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας και συμβουλεύθηκαν να ετοιμάσουν για κάθε κοινότητα κατάσταση γαιοκτημόνων οι οποίοι και να φορολογηθούν ανάλογα με τις περιουσίες που έχουν, ώστε να είναι δυνατή η εξασφάλιση του αναγκαίου ποσού για τους μισθούς τους, πέραν της συνεισφοράς της Κυβέρνησης. Μετά τις διεργασίες αυτές όμως, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από μέρους των κοινοταρχών της περιοχής της ανατολικής Πάφου που εμπλέκονται στις διεργασίες επανασύστησης της αγροφυλακής, γι’ αυτό και δεν προωθήθηκε διαδικασία για πρόσληψη.

Όπως ενημερώθηκε ο κ. Μυριάνθους, ανεπίσημα οι εν λόγω αρχές ενημέρωσαν το γραφείο του οικείου Επάρχου, ότι στην ουσία δεν συμφωνούν με την επιβολή φορολογίας για την εξασφάλιση της δικής τους συνεισφοράς επειδή θα υπάρχουν αντιδράσεις από τους κατοίκους των κοινοτήτων, καθώς επίσης και για το λόγο ότι αρκετές κοινότητες του Συμπλέγματος δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα, παρόλο που παλαιότερα αποδέχθηκαν αποφάσεις των Συμβουλίων να συμμετέχουν σε αυτό και εισηγήθηκαν να χρησιμοποιούν πιστώσεις από τα ταμεία των Κοινοτικών Συμβουλίων για την πληρωμή τους.