Πάφος: Η επιστροφή όλων των μαθητών επαναφέρει θέμα διαβάσεων έξω από σχολεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
05 Απριλίου 2021Η κατασκευή υπέργειων διαβάσεων σε πολυσύχναστους οδικούς άξονες της Πάφου που γειτνιάζουν με εκπαιδευτήρια επανέρχεται στην επικαιρότητα. Το θέμα αποτελεί σημαντική παράμετρο για την Πάφο τη φετινή χρονιά, μετά τον τραγικό χαμό ενός 10χρονου κοριτσιού που χτυπήθηκε από όχημα σε ελεγχόμενο σημείο διάβασης επί της λεωφόρου Τάσσου Παπαδόπουλου.
Με αφορμή την τραγωδία αυτή και την επαναφορά πλέον όλων των παιδιών στα σχολεία τους, αρμόδιοι παράγοντες είχαν αποκαλύψει στο PafosNet ότι οι διαδικασίες υλοποίησης του έργου της κατασκευής υπέργειας διάβασης στη συγκεκριμένη λεωφόρο έχουν ουσιαστικά αρχίσει το 2012 και κατέληξαν και στην επιλογή του αρχιτεκτονικού σχεδίου. Λόγω της οικονομικής κρίσης που προέκυψε τότε όμως, τα σχέδια παρέμειναν στο συρτάρι της Πολεοδομίας, παρόλο ότι πέραν των αρχιτεκτονικών σχεδίων είχαν στο μεταξύ εκπονηθεί και οι μελέτες σχετικά με το κόστος του έργου το οποίο κρίθηκε απολύτως συμβατό με τις δυνατότητες του κράτους ακόμη και σε εκείνη τη δύσκολη συγκυρία.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μαζί με το έργο της υπέργειας διάβασης της Τάσσου Παπαδόπουλου είχαν ζητηθεί τότε και αρχιτεκτονικά σχέδια για μια ακόμη λεωφόρο της Πάφου που κρίθηκε ως υψηλού κινδύνου για διερχόμενους πεζούς, τη λεωφόρο Αγίων Αναργύρων στην Κάτω Πάφο. Και σε αυτή την περίπτωση, η διαδικασία προχώρησε μέχρι την επιλογή του αρχιτεκτονικού σχεδίου που προκρίθηκε για την κατασκευή του έργου.
Τις πληροφορίες μας επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, ο οποίος είχε το προηγούμενο διάστημα επαφές με εκπαιδευτικούς και άλλους φορείς για το θέμα της κατασκευής υπέργειας διάβασης στη λεωφόρο Τάσσου Παπαδόπουλου μετά τον θάνατο της 10χρονης μαθήτριας.
Ο κ. Σαββίδης ανέφερε ότι στις επαφές αυτές έτυχε ενημέρωσης από αρμόδιους της Πολεοδομίας ότι τα αρχιτεκτονικά σχέδια για υπέργειες διαβάσεις σε Τάσσου Παπαδόπουλου και Αγίων Αναργύρων κατακυρώθηκαν σε ένα γραφείο της Λευκωσίας και σε ένα ελλαδικό γραφείο, πλην όμως λόγω της κρίσης που ενέκυψε το 2013 το όλο εγχείρημα εγκαταλείφθηκε.
« Καθίσταται όμως σαφές», τόνισε, « ότι ο σχεδιασμός δεν έχει ακυρωθεί και τα αρχιτεκτονικά σχέδια που επιλέγησαν για τις υπέργειες διαβάσεις στις δύο λεωφόρους εξακολουθούν να είναι λειτουργικά. Έχω επιπρόσθετα ενημερωθεί ότι υπάρχει η δυνατότητα τα έργα να ενταχθούν στους σχεδιασμούς ευρύτερων αναπλάσεων και βελτιώσεων των οδικών αξόνων, πράγμα που θα συντείνει στο χαρακτηρισμό τους ως πολεδομικών έργων, με αποτέλεσμα το κατασκευαστικό κόστος να επωμισθεί κατά 80% το κράτος».
Βάσει των οικονομικών μελετών που διεξήχθησαν το 2012, το συνολικό κόστος δημιουργίας της κάθε υπέργειας διάβασης ανέρχεται σε μόλις 500 χιλιάδες ευρώ, ένα ποσό που σαφώς είναι μικρό σε σχέση με την αύξηση της ασφάλειας εκατοντάδων μαθητών που διακινούνται καθημερινά στις δύο πολυσύχναστες αυτές οδικές αρτηρίες.